Pratik Bilgiler

Ziraat Bankası BES – Bireysel Emeklilik Sistemi İptali

Ziraat bankası bireysel emeklilik sistemi, çalışma hayatı boyunca ikinci bir emeklilik planı yapan kişilerin, ileride emeklilik maaşına ek gelir sağlayacağı bir sistemdir. Bu sistemin amacı çalışırken yapılan yatırımların ileride kazanca dönmesini sağlamaktır. Yaşadığımız ekonomik koşullarda tek bir emeklilik ücretinin yetersiz olduğunu düşünürsek, bu sistem ilerideki yaşamamızın garantisi diyebiliriz. Hem kendi geleceğimiz hem de çocuklarımızın geleceği için oldukça faydalı olan bireysel emeklilik sistemleri devlet tarafından da desteklenmektedir. Devlet tarafından yatırdığınız yatırımın %25’i kadar destek verilmektedir. Gönüllülük esasına bağlı olan bu emeklilik sistemi, çalışan sayısı az olan işletmeler için zorunlu hale getirilmiştir. Yazımızın devamında bu konuya dair tüm detaylı bilgileri edinebilirsiniz.

Ziraat Bankası Bireysel Emeklilik Sistemi

Ziraat Bankası bireysel emeklilik sistemini kısaca özetleyecek olursak, çalışma hayatınız boyunca yaptığınız küçük yatırımların, emeklilik döneminizde sizi rahat ettirecek ikinci bir gelir imkanı sağlayan sistem olduğunu söyleyebiliriz. Bu emeklilik sistemi 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren daha avantajlı bir hale gelmeye başlamıştır. Çünkü devlet yatırılan her ücret için %25 oranında ek bir hibe sağlamaktadır. 18 yaşın üstünde olan tüm bireyler; kadın, erkek, esnaf, ev hanımı, doktor, öğretmen, çiftçi fark etmeksizin tüm T.C. vatandaşları bireysel emeklilik sistemine katılabilir. Üstelik isteyen kişiler eşi veya çocukları için de başvurarak hem emekli olmalarını sağlayabilir hem de onlara için de destek katkısından yararlanabilir.

2017 tarihi itibariyle otomatik yani zorunlu bireysel emeklilik sözleşmesi yürürlüğe girmiştir. Bu sözleşme 45 yaş altındaki çalışanları olan işyerleri için çalışanların gelirlerinden tasarruf yapması ve emeklilikte ek gelir sağlamaları amacıyla yapılan bireysel emeklilik sistemini kapsamaktadır. İsteyen kişilerin 2 ay içinde bu zorunlu emeklilik sisteminden cayma hakları da bulunmaktadır.

Zorunlu Bireysel Emeklilik Şartları

Ocak 2017 tarihi itibariyle başlatılan zorunlu emeklilik sistemi, ilk olarak 1000 kişi ve üzeri çalışanı olan iş yerleri için devreye girmiştir. Daha sonra Nisan 2017 tarihinde 250 ile 1000 kişi arası çalışanı olanlar da bu sisteme eklenmiştir. Sonraki süreçte Temmuz 2017 tarihi ile 100 ile 250 kişi arası çalışanı olan, Ocak 2018 tarihi ile 50 ile 100 arası çalışanı olan, Temmuz 2018 tarihi ile 10 ile 50 kişi arası çalışanı olan ve son olarak Ocak 2019 tarihi ile 5 ile 10 kişi arası çalışanı olan iş yerleri bireysel emeklilik sistemi planına dahil edilmiştir. Bunun dışında çalışanların 18 yaş üstü ve 45 yaş altı olması şartı aranmaktadır.

Ziraat Bankası Bireysel Emeklilik Sistemi’ne Devlet Katkısı

Yukarıdaki konularda da anlattığımız üzere, bireysel emeklilik sistemi kapsamına devlet tarafından %25’lik bir devlet tarafından destek yapılmaktadır. Bunlar hibe olarak geçmektedir ve bunun için sizden ücret talep edilmemektedir. Diğer tüm bankalar gibi Ziraat Bankası için de bu oran %25’tir. Örneğin; bireysel emeklilik için 200 TL’lik bir yatırım yaptığınızda devlet tarafından 50 TL destek alacaksınız.

Ziraat Bankası Bireysel Emeklilik Sistemi İptal

Ziraat Bankası Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahilsiniz ve iptal etmek istiyorsanız; hiçbir gerekçe sunmadan 60 gün yani 2 ay içerisinde cayma hakkınız vardır. Bu hakkınızı kullandığınızda herhangi bir kesintiye uğramadan yatırdığınız tüm ücreti eksiksiz olarak alabileceksiniz. Cayma bildiriminiz şirketinize ulaştıktan sonra verilen bütün ödeme talimatları iptal edilir ve 10 iş günü içinde ödemeniz tarafınıza iletilir. Eğer bu dönem içerisinde yatırım geliriniz olmuş ise bu da tarafınıza iade edilecektir.

Ziraat Bankası Emeklilik Sisteminden çıkmak veya caymak için talep oluşturmanız gerekmektedir. Bu talebi internet sitesinden veya telefon bankacılığı ile oluşturmanız mümkündür.
İnternet bankacılığından yapmak istiyorsanız, işlem sırası şöyledir;

  1. Ziraat emeklilik internet sitesine giriş yapılır.
  2. Değişiklikler ve talepler seçeneğine tıklanır.
  3. Daha sonra cayma talebi oluşturulur.
  4. En son ekrana gelecek olan cayma talebime devam etmek istiyorum yazısına tıklayarak işlemi sonlandırabilirsiniz.

Telefon bankacılığı aracılığı ile yapmak istiyorsanız, işlem sırası şöyledir;

  1. 0850 222 97 00 numaralı Ziraat Bankası müşteri hizmetlerine bağlanacaksınız.
  2. Bağlandıktan sonra Ziraat Hayat ve Emeklilik Şirketi seçimi yapacaksınız.
  3. Daha sonra Ziraat Bireysel Emeklilik menüsünü seçeceksiniz.
  4. Bu işlemden sonra T.C. kimlik numaranızı ve telefonunuza gelecek şifreyi gireceksiniz.
  5. En son olarak da cayma talebi oluşturarak işlemi sonuçlandıracaksınız.

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu