
Çeşitli nedenler ile yurt dışına çıkan ve öncelikle çalışma gayesi ile yabancı ülkelerde bulunan kişiler bir süre sonra ülkeye döndükten sonra yurt dışından aldıkları emekli maaşları ile hayatını devam ettirmekte idi. Önceki yıllar ülkemiz Sosyal Güvenlik Kanunlarından yurtdışında çalışan kişiler için ülkemizde sigorta primi yatırarak emekli olma şansı yokken yapılan değişiklik ile yabancı ülkede çalışan aynı zamanda ülkemizdeki güncel yurt dışı prim borçlanmasını yatırarak ülkemizden de emekli olabilmekte. Bunun sebebi ise Türkiye de kısa veya usun sürelide olsa sigorta primi yatırıp ta ülke dışına çıkanların Türkiye de yatırdıkları primlerinin boşa gitmemesi amacı ile eksik kalan kısımlarını yurt dışında çalışma izinli olarak çalıştıkları tarihten itibaren prim borçlanması yaparak toplu ödeme ile Türkiye den de emekli olabilmektedir. Peki yurt dışı borçlanma ve diğer ülkelerdeki sigorta girişlerinin Türkiye de borçlanma şekli ve şartları nedir.
Yurt dışı Sigorta Girişi Nasıl Yapılır ve Türkiye de SSK Girişi Gibi Nasıl Saydırılır ?
Pek çok kişinin yurt dışı sigorta girişi ile aynı zamanda Türkiye’de aktif halde çalışan gibi SSK’ya primleri ödeme şansı yoktur. Kişinin yurt dışında çalıştığı esna o ülkenin iş kanunlarına ve sosyal güvenlik kurumlarına bağlı olduğunuzdan dolayı sigorta ödemeleriniz bulunduğunuz ülkede yapılıyor. Ülkemizde SGK kanunun kapsamında yeni yasa ile yapılan değişiklik ile yurt dışında çalıştığınız süreleri, iki ayrı iş yerinde çalışma arasında işsiz kaldığınız en fazla 1 yıl olmak koşulu ile bir işsizlik dönemini ve ev hanımı olduğunuz süreyi SSK’ya borçlanarak prim ödemelerinizi yapabilir, prim tutarınız dolduğunda ise aynı Türkiye’de borçlanmışsınız gibi emeklilik hakkı elde edebilir, ülkemizdeki emekliler gibi sağlık ve diğer sosyal desteklerden faydalanırsınız. Yurtdışı borçlanması başvurusu yapmanın temel üç şartı vardır. Yurt dışı borçlanması için gereken en önemli şart Türkiye vatandaşı olmak ya da mavi kartlı olmak, yurt dışında çalışmış ve aşağıda belirttiğimiz başvuru belgeleri ile süreyi kanıtlayabiliyor olmak ve 18 yaşın üzerinde olmak gerekmektedir. Bu şartları taşıyan herkes yurt dışı çalıştığı dönemler için SGK ya yurtdışı borçlanması başvurusunda bulunabilirsiniz.
Yurt dışı borçlanma yapmak isteyen kişi liste halinde sunduğumuz gerekli evrakları ile birlikte bizzat herhangi bi bir Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne başvuru yapmalıdır. Bu başvuru herhangi bi mail veya posta veya vekalet yolu ile olmadığı için başvuru sahibinin kendisinin gitmesi gereklidir.
Yurtdışı Borçlanması İçin Gerekli Evraklar
Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesi (Herhangi bir SGK İl Müdürlüğünden isteyebilir ya da yazımızın sonunda verdiğimiz linkten edinebilirsiniz.)
Çalışılan ülkedeki sigorta kurumundan alınacak tüm hizmet cetveli ya da sigorta kartları
Çalışılan ülkenin vergi dairesi tarafından çalışılan süreye dair belge
Çalışılan ülke ya da ülkelerdeki konsolosluk, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirlikleri ya da ataşelik gibi bir Türk temsilciliğinden alınacak, yurtdışı borçlanma için kullanacağı belirtilmiş hizmet belgesi.
Hangi Ülkelerdeki SSK Girişi Kabul Edilir?
Konu başlığında da belirttiğimiz üzere Yurt dışındaki sigorta girişleri Türkiyede geçerli mi ? sorusunun cevabını biraz daha iyi kavrayarak yukarıda saydığımız şart ve belgeler ile başvuru hakkınızın olduğunuz anlamış oldunuz. Ancak bu hakkı elde etmek için Türkiye’nin bazı ülkelerle karşılıklı imzaladığı ikili Sosyal Güvenlik Antlaşması ile yürürlüğe girmektedir. Yani yurt dışı borçlanma başvurusu esnasında SSK SGK ya götüreceğiniz belgeler arasındaki çalışma hizmet süreleri aşağıda sayılan ve Sosyal Güvenlik Antlaşması imzalanmış 23 ülkeden olması gereklidir.
Kısaca özetlemek gerekirse SGK girişi türkiyede gibi saydırıp borçlanma için aşağıda saydığımız ülkelerde çalışmış olmanız gerekiyor.
- Birleşik Krallık
- Almanya
- Hollanda
- Belçika
- Avusturya
- İsviçre
- Fransa
- Danimarka
- İsveç
- Norveç
- Libya
- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
- Makedonya
- Azerbaycan
- Romanya
- Gürcistan
- Bosna Hersek
- Kanada
- Kebek
- Çek Cumhuriyeti
- Arnavutluk
- Lüksemburg
- Hırvatistan
Üzülerek belirtelim ki sayılı listenin haricindeki ülkelerde çalışan kişiler bu borçlanma hakkından faydalanamaz ve ssk SGK girişi Türkiye’de kabul edilmez, emeklilik için ihtiyaç olunan sürelerde sadece Türkiye’deki sigortalı çalışma süresi sayılır.