Pratik Bilgiler

Yeşil Pasaport Yenileme İşlemleri

Pasaport, ülkeler arası seyahatler sırasında kullanılan, yetkili kuruluşça verilen kimliktir. Bu kimliğe sahip olmaksızın ülkeler arası seyahat edebilmek mümkün değildir. Yasal olarak bu belge olmaksızın dışarı çıkmanız kanuna aykırılık olacağından seyahat etmek istiyorsanız, pasaportunuzu mutlaka yanınızda bulundurmalısınız. 4 adet pasaport çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; umuma mahsus kullanımlarda kullanılan kırmızı pasaport, hususi kullanımlar için yeşil pasaport, hizmet pasaportu yani gri pasaport, diplomatik pasaport yani siyah pasaport olarak bilinmektedir. Bu yazımızda yeşil pasaport ve yeşil pasaport yenileme ile ilgili aklınızda bulunan tüm sorulara yanıt vermeye çalıştık.

Yeşil Pasaport Nedir ve Yeşil Pasaport Yenileme İçin İstenen Belgeler Nelerdir?

 Yeşil pasaport halk arasında devlet memurlarının pasaportu olarak bilinmektedir. Bu pasaport sayesinde 160 civarında ülkeye vizesiz olarak seyahat edilebilir. Ayrıca bu pasaporta sahip kişiler harç parasından muaftır. Yeşil pasaportun süresi en az 6 ay en fazla 5 yıl olarak belirlenmiştir. Bu pasaportu alabilecek olan kişiler şunlardır; eski TBMM üyeleri, eski bakanlar, 1. 2. 3.derece kadroda bulunan devlet memurları, emeklilik veya çekilme sebebiyle ayrılmış eski devlet memurları, görevleri süresince il ve ilçe başkanları ve eşleri ve 18 yaşını doldurmamış çocuklar. Pasaport belirtilen süre bitmesi sonucu bu pasaportu yenilemek istiyorsanız, aşağıda sıralayacağımız belgeleri eksiksiz olarak teslim etmelisiniz;

  • Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralı nüfus cüzdanı
  • Biyometrik Fotoğraf (2 adet)
  • Daha önce kullanmış olduğunuz pasaport
  • Defter bedelini ödediğinize dair imzalı ve kaşeli makbuz
  • Aktif olarak görevliyseniz kadro ve derecenizi gösteren ve kurumunuzca onaylamış olan Hususi Damgalı Pasaport talep formu
  • Öğrenimine devam eden çocuklar için öğrenim belgesi
  • Engelli olan çocuklar için sağlık raporu
  • 18 yaş altı ve kısıtlılar için muvafakat belgesi

Pasaport Yenileme Süreleri Nedir ve İşlemleri Nerede Yapılır?

Uluslararası kimlik niteliği taşıyan pasaportların, belirli bir geçerlilik süresi vardır. Bu sizin kullanımınıza bağlı olarak, yeşil pasaport sahipleri için 6 ay ile 5 yıl arasındadır. Yenilediğiniz pasaportun geçerlilik süresi sizin belirlediğiniz aralıkta olacaktır.

Pasaportlar, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı şubelerden alınmaktaydı fakat yeni düzenlemeler ile artık bu faaliyeti Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sürdürmektedir. Geçiş dönemi yaşanacağından dolayı bir süre daha Emniyet Genel Müdürlüğü de bu hizmeti vermeye devam edecektir. Pasaportunuzu yenilemek için yukarıda belirttiğimiz belgeleri sizden talep etmektedirler. Bu belgeleri sorunsuz teslim ettiğinizde pasaportunuz yenilenecektir.

Hatırlatmamız gereken bir diğer husus ise; pasaport yenileme işlemleri için randevu alma olacaktır. Eğer pasaportunuzu yenilemeye karar verdiyseniz öncelikle ilgili birimden yani Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden randevu almanız gerekmektedir. Randevu aldıktan sonra belirtilen gün ve saatte orada bulunmanız önem teşkil etmektedir. Başvurunuzu yaptıktan 10 iş günü içerisinde belirttiğiniz adresten teslim alabilirsiniz.

Pasaport Yenileme Ücretleri

Daha önce bir pasaport sahibi olduğunuz düşünüldüğünde, işlemlerin çoğuna hakimsiniz demektedir. Yukarıda verilen bilgiler ışığında pasaport çeşidinize, pasaport sürenize bağlı olarak devlete ödemeniz gereken bazı ücretler vardır, bunlar nelerdir şöyle bir göz atalım.

  • 6 aylık pasaport kaydınız için defter ücreti 108 TL, harç ücreti ise 137,40 TL’dir. Toplamda bu ücret 245,40 TL’dir.
  • 1 yıllık pasaport kaydınız için defter ücreti 108 TL, harç ücreti ise 200,80 TL’dir. Toplamda bu ücret 308,80 TL’dir.
  • 2 yıllık pasaport kaydınız için defter ücreti 108 TL, harç ücreti ise 327,80 TL’dir. Toplamda bu ücret 435,80 TL’dir.
  • 3 yıllık pasaport kaydınız için defter ücreti 108 TL, harç ücreti ise 465,50 TL’dir. Toplamda bu ücret 573,50 TL’dir.
  • 4 yıl ve üzeri pasaport kaydınız için defter ücreti 108 TL, harç ücreti ise 656 TL’dir. Toplamda bu ücret 764 TL’dir.

Dediğimiz gibi pasaport çeşidin ize bağlı olan bu ücretler değişkenlik göstermektedir. Yeşil pasaport sahipleri harç ücretinden muaf olduklarından dolayı sadece defter ücreti yani 108 TL ödeyeceklerdir.

Pasaport ücretlerini iki farklı şekilde ödeyebilirsiniz. Bunlar; bankalardan ödeme veya online ödeme seçeneğidir. Bankalardan ödemeyi düşünüyor iseniz neredeyse tüm bankalardan bu işlemi yapabilirsiniz. Online ödemeyi düşünüyorsanız da randevu alırken kullandığınız link üzerinden interaktif vergi dairesi sitesi aracılığıyla online olarak ödeyebilirsiniz.

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu