BAŞVURULAR

Yeşil Kart Çıkarma, Yeşil Kart Başvurusu için Gerekli Şartlar ve Belgeler

Türk vatandaşı olup ta sağlık güvencesi olmayan ve gelirleri belirli standartların altında bulunan muhtaç veya durumu iyi olmayan kişilere öncelikli olarak sağlık hizmetlerinden faydalanma hakkı sunan bir devlet destekli bir sistemdir. Yeşil kartı bulunan kişiler hastane veya sağlık ocağında aldıkları sağlık hizmeti karşılığında para ödemezler. Yeşil kart başvuruları daha önceden kaymakamlık kapsamındaki sosyal yardımlaşma kanalı ile fakirlik belgesi çıkaran kişilere verilirken 2012 yılından sonra Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından görev icra edilmeye başlanmıştır. SGK kapsamında her ne kadar eski adı yeşil kart olsa da verilen hizmetin yeni adı 60c-1 olmuştur.  Bu hizmetin verilebilmesi için kişilerin gelir testinden sonra güncel asgari ücretin 1/3 tutarın altında olduğu zaman C1 yani yeşil kart verilir.  Yani burada dikkat etmeniz gereken hanede yaşayan herkesin gelirleri toplanarak üçe bölünür ortaya çıkan rakam güncel asgari ücret tutarının 1/3 oranı altında kalırsa hanedeki herkes yeşil karttan faydalanabilir.

Yeşil kart almak için başvuru nereye ve nasıl yapılır?

Yeşil kart başvurusunu gerçekleştirebilmeniz için öncelikle gelir testi yaptırmalısınız. Eğer gelir testi nasıl nerede yapılır diye soruyorsanız buradaki konudan inceleyebilirsiniz.  Biz yinede konuyu daha iyi anlayıp başvuru yapma esnasında zorluk yaşamamanız için kısaca anlatalım.. Gelir testi için ikamet adresinizin bulunduğu ilçelerdeki Kaymakamlık binalarında hizmet veren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına bizzat form doldurarak yapabilirsiniz. Doldurulan form neticesinde sosyal yardımlaşma birimlerince açmış olduğunuz dosya için sizin gelir durumunuz incelenir, gelir durumu kişinin tapudaki mal varlığı, vergi dairesi veya mal müdürlüklerinde gelir elde ettiği bir kazancı olup olmadığı detaylıca araştırılır. Aynı zamanda SGK veritabanı üzerinden yeşil kart almak isteyen kişinin aktif bağ kur veya ssk kaydının varlığı araştırılır. Size karne çıkıp çıkmadığını iki üç hafta içinde E-devlet panelinden veya başvuruyu yaptığınız yere gidip bilgi alabilirsiniz. Yeşil kart başvuru sorgulama yapma işlemini daha hızlı yapmanız için tavsiyemiz e devlet şifresi ile panelden yapmanızdır. Eğer şifreniz varsa şlemini edevlet sistemi aracılığı ile yapabilirsiniz yeşil kart başvuru sonucu  sorgu yapmak için sırası ile aşağıdaki yönergeleri takip ediniz.

  • www.turkiye.gov.tr site adresini tıklayın karşınıza çıkan giriş bölümüne T.C. numaranız ve edevlet şifrenizi yazarak giriş yapın.
  • Sırası ile E Hizmetler,
  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı
  • Gelir testi sonucu sorgulama linkini tıklayıp

Karşınıza çıkan sayfadan yeşil kart çıkıp çıkmadığını sorgulayıp çıkmamış ise, adınıza Genel Sağlık Sigortası primi tutarını öğrenebilirsiniz. Eğer sayfada G0 yazıyorsa prim ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanırsınız. 60g yazıyorsa ayda (2018 için)  60 TL  karşılığında deletin sunduğu sağlık hizmetlerinden yararlanırsınız.

Yeşil Kart Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği,
  • Son 6 ay içinde çekilmiş 3 adet vesikalık fotoğraf,
  • Yeşil kart talep formu,
  • Tapu Sicil Müdürlüğü, Vergi Dairesi, Emniyet Müdürlüğü, SSK ve Bağ-Kur, Belediye Başkanlığı tahkikat yazıları.

(Bazı kaymakamlık sosyal yardımlaşma kurumları bu evrakları istemeye bilmekte, tavsiyemiz sosyal yardımlaşma birimlerine giderek hem başvuru formunu temin edebilir hemde gerekli olan evrakların tam ve detaylı listesini öğrenebilirsiniz) 

Yeşil Kart Geçerlilik Süresi Ne Kadardır

Yeşil kart üzerinden sunulan faydalanma süresi hak kazanılan tarihten başlayarak bir yıl boyunca sağlıktan faydalanır, ancak bir yılın dolumunda kişi SGK Yeşil kart bürosu ile temas kurarak yenileme işlemi için başvurması gerekmekte. Bir önceki yıl gibi gelir seviyenizde belirtilen sınırları aşan bir durum olmadığı sürece kartınız tekrar yenilenerek sağlık hizmetinden yararlanmaya devam edersiniz. Kendi isteğiniz ile yeşil kart hizmetini durdurup iptal ettirmek istiyorsanız bu durumda da Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurunuzu yapmalısınız.

Yeşil Kart Alan Aynı Zamanda Maaş Alabilir mi ?

Yeşil kartlılara maaş bağlanması şartları nelerdir?
Yeşil kart için gelir testi yapanların maddi durumlarının kötü olmasından dolayı kendilerine yine ek olarak maaş bağlanacağı hissi ermekte ama maalesef durum öyle değil. Yeşil kart maaşı diye bir şey olmamakla birlikte sadece yeşil kart hizmeti alan kişi eğer 65 yaşın üzerinde ise muhtaç ve yaşlılara, engellilere, dul eşlere 2022 Sayılı Kanun gereği verilen aylık hizmetinden verilir. Kesin bir ifade ile yinelemek gerekir ise her yeşil kartlıya maaş bağlama durumu olmaz fakat 2022 Muhtaçlık aylığı başvurusu yapanlar veya alan kişiler otomatik yeşil kartlı sayılır.

Yeşil Kart Çıkmaz İse İtiraz Başvurusu Yapabilir miyim ?

Başvuru sonucu açıklandıktan sonra ücretsiz sağlık hizmeti çıkmayıp ta Genel Sağlık Sigortası primi ödemesi öngörülen kişiler bu sonuca itiraz edebilir ancak sonuç tan hemen bir ay içerisinde başvuru yaptığı birime başvurup dilekçe vermelidir.

 

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu