SGK

Yaşlılık Maaşı Bağlandı mı ? – 65 Yaş Aylığı Sorgulama

İnsanlar belirli bir dönem yaşar ve doğanın en değişmez ve herkesin bir gün mutlaka yaşayacağı yaşlılığı tadar. İnsanlar yaşlandığı zaman fiziki yapılarında oluşan değişiklikler gibi vücut direnç ve güçlerinde de düşüşler ve gerilemeler meydana gelir. Bu fiziki yetersizlik kişinin yaşamında belirli zorluklar ve hayatını sürdürmesinde sıkıntılar meydana getirir. İşte bu kişiler için ülkemizde uygulanan ve yaşlı ve 65 yaşını geçmiş kişilere devlet güvencesine almak aynı zamanda onun sosyal yaşamında bir nebze olsun muhtaç olmadan yaşamını devam ettirecek belirli miktar bağlanan maaşa yaşlılık 65 yaş aylığı denilir.

Ülkemiz anayasası içerisinde bulunan sosyal devlet amaçları arasında bulunan, ülke vatandaşının hiçbir sosyal güvencesi olmaması veya emeklilik için bir sosyal sandığa prim yatıra yamayan ekonomik durumu kötü düşkün kişiler için devletimiz tarafından bağlanan aylığa herkes 65 yaş maaşı adını vermektedir. Bu maaşın bağlanmasını talep eden yaşlılarımız için daha önce yapılan araştırmalarda tüm aile durumu soruşturulduğunda bir çok kişi maaş alma hakkını kaybediyordu ama artık 2017 yılından sonra bu sorgulama işlemi yaşlı başvuru sahibi ve eşi için yapıldığı için başvuran ve aylık hakkı alma sahibine olan kişi sayısında da artış olmuştur.

Kimler Yaşlılık Maaşı Alma Hakkında Sahip Olabilir ?

Yaşlılık maaşı almak isteyen kişilerin bu başlığımızı dikkatli bir şekilde incelemesini istiyoruz, bir çok kişi aşağıda sayacağımız konularda eksik bilgi ve hatalı başvuru yüzünden maaş bağlanma hakkını kaybediyor veya bir sürü uğraşı boştan boşa yapmış oluyor. 65 yaş maaşı başvuru şartları nelerdir işte detaylı bilgiler…

Yaşlılık Maaşı Alma Şartları;

  • Nüfus kayıtlarına göre 65 yaşını doldurmuş olmak
  • Herhangi bir sosyal destek ve güvencesi olmayacak, emekli maaşı ve fondan para almayacak.
  • SGK’dan dul, yetim ve benzeri maaşı almıyor olmak
  • Kazancını sağlayacak herhangi bir işte çalışmıyor olmak, adına iş yeri bulunmaması.
  • Aylık geliri muhtaçlık sınırının altında olmak. 2018 yılı için aylık muhtaçlık 483,63 TL ’dir. Yani başvuru yapmak isteyen yaşlının aylık geliri 483,63 TL’nin altında olması gerekmektedir.

Yukarıda belirtilen hallerdeki nitelikleri bulunduranlar 65 yaş aylığı almak için başvuru yapabilirler.

65 Yaş – Yaşlılık Maaşı Ne Kadar Oldu 2018

Maaş alma şartlarını taşıyan kişiler başvurusunu yaptıktan sonra düzenlik olarak devletin belirlediği ve yıllık asgari ücret artığına göre zam yaptığı aylıkları almaya başlayacaktır. Maaş bağlama işleminden sonra yaşlılarımızın en çok sorduğu sorular ararsın da Yaşlılık Maaşı Ne kadar oldu sorusunu yöneltmektedir.  Devlet tarafından kişilere üç er ay dönemler halinde yılda dört defa ödemede bulunduğu yaşlılık maaşı tutarı 2018 yılı için 1 aylık maaş tutarı: 270,70 TL, üç aylık toplam maaş tutarı ise 812,10 TL dir.

Yaşlılık Maaşı Hangi Aylarda Hesaplara Yatırılır.. 

Maaş bağlanan yaşlılarımıza ödemeler 3 er ayda bir Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında yatırılmaktadır.

Yaşlılık Maaşı Hangi Gün Hesaba Yatırılır…

Ödemeler yapılırken yaşlılar banka kuyruklarında yoğunluk nedeni yüzünden izdiham yaşamaması için ödemeler belirli periyotlara ayrılarak hesaplara aktarılır.

Yaşlılık aylığı ödeme günleri şu şekilde oluşur;

  • Doğum yılının son rakamı 0 ve 5 olanlar maaş ayının 5. Gününde
  • Doğum yılının son rakamı 1 ve 6 olanlar maaş ayının 6. Gününde
  • Doğum yılının son rakamı 2 ve 7 olanlar maaş ayının 7. Gününde
  • Doğum yılının son rakamı 3 ve 8 olanlar maaş ayının 8. Gününde
  • Doğum yılının son rakamı 4 ve 9 olanlar maaş ayının 9. Gününde

Yaşlılık Maaşı Almak İsteyen Kişiler Başvuruyu Nereye Nasıl Yapmalıdır

Yukarıda belirttiğimiz nitelikleri bulunduran kişiler sıkıntılı geçirdiği yaşlılık dönemine bir nebze fayda sağlaması için yaşlılık aylığı başvurusunda bulunmak için bir takım evrak ve onay sürecinden geçmesi gerekiyor. İlk önce kişi ilçesinde bulunan kaymakamlık veya valilik bünyesindeki mal müdürlüğüne veya defterdarlıklara giderek yaşlılık aylığı başvuru formunu almalı. Buralardan alacağınız belgelerin birer örneğini yazımıza ekledik isterseniz bunları doldurup Sosyal Güvenlik Kurumu Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğüne teslim edilmelidir. Evrak teslimi sonrasında kişinin mali veya aile durumları incelendikten sonra 65 yaş aylığı bağlanıp bağlanmama konusunda karar verilecektir.

Başvuru Evrakları;

  • Başvuru Formu (Bu formda yer alan; aylık istek dilek­çesi ile mal bildirim belgesi aylık talebinde bulunan tarafından doldurulup, imzalanacaktır.)
  • Muhtaçlık belgesi, (ikametgâh ilmühaberi ve vukuatlı nüfus kayıt örneği ise yetkililerce doldurularak imzalanacak ve mühürlenecektir.) ile
  • Aylık talebinin vasi tarafından yapılması hallerinde mahkemeden alınmış vasilik kararı gerekmektedir.

65-YAS-AYLiGi-BASVURU-FORMU

Muhtaçlık Belgesi – 2022

Yaşlılık Maaşı Sorgulama

Mevcut yaşlılık aylığı alan kişilerin her yıl komisyonca belirlenen oranlarda maaşlarına ek zamlar yapılmaktadır, yapılan maaş zamları veya ilk defa yaşlılık aylığına başvuran kişilerin alacakları aylık tutarlarını e-devlet üzerinden www.turkiye.gov.tr adresinden online olarak sorgulaması mümkün. E devlet sitesinden sorgulama yapmak isteyenlerin ellerinde mutlaka e devlet şifreleri olmalıdır, eğer şifreniz yoksa size en yakın ptt şubesine başvuruda bulunarak kolay bir şekilde e devlet şifrenizi alabilirsiniz.
Yaşlılık Maaşı – 65 Yaş Aylığı Sorgulama işlemini yapmak için TIKLAYIN . Tıkladığını sayfada karşınıza kimlik doğrulaması ile alakalı bir yer gelecek sonrasında tc kimlik no ve şifrenizi girip giriş yapıyorsunuz. Bütün işlem bu kadar adınıza tahsis edilmiş 65 yaş aylığı miktar ve diğer bilgileriniz karşınızda.

PTT Üzerinden 65 Yaş Maaşı Miktarı Sorgulama

Kişilerin isimlerine yatırılan yaşlılık maaşları PTT kanalı ile ödeme yapılarak belirli günlerde dağıtılır. Maaş çekmek isteyen yaşlı aylığının yukarıda belirtilen tc numarasına göre belirlenen günde PTT şubesinden e devlet üzerinde belirtilen tutarı aylık olarak çekebilir. Para çekmeye gittiğinizde yanınızda mutlaka sizi tanımlayacak kimlik belgeniz olmalıdır yoksa ptt çalışanı elinde olmayan nedenle maaşınızı haklı olarak vermek istemeyecektir.

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu