
Ülkemizde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde bulunan 65 yaşını tamamlamış ve hiçbir geliri olmayan kişiler için bağlanan maaş tutarı ve aylığa başvurma şartlarını bir çoğu etrafında gördüğü yaşlı kişiler için araştırmakta. Yaşlılık maaşı kişinin yaşamı evresinde sigorta, bağ kur gibi fonlara ödeme yapamayarak emekli olamayan ve geliri belirli tutarların altında kalan bakıma muhtaç olan 65 yaşını aşan yaşlılara yapılan ödemedir. Bu maaş bağlama işlemi 2022 sayılı kanuna göre düzenlenerek ihtiyaç sahibi yaşlılara ödenir. Daha önceleri üç er aylık olan bu maaş ödemesi ayın belirli günlerinde kişilerin doğum tarihlerine göre şubelere nakit olarak yatırılır ve şahsın kendisinden bir yakının bile alması yasaktır. Ülkemizde bugün itibari ile 900 bin civarı kişi yaşlılık maaşı alma hakkı elde etmiştir. Maaş sayesinde bakıma muhtaç olan yaşlı kişiler devletten aldığı bu paralar ile yaşam sıkıntısı ve zorunlu olan ihtiyaçlarını karşılayabilecek.
Yaşlılık maaşı alma hakkını kimler sahiptir;
- Sosyal Güvenlik bünyesinin hiçbir sandığından emekli maaşı ya da ayni bir geliri olmayanlar,
- Sigorta kapsamında çalışanlar ya da isteğe bağlı sigorta yatıranlar,
- Sosyal Hizmetler kanunu kapsamında harçlık ödemesi alanlar,
- Evdeki yaşayanların ortalama geliri asgari ücretin 3’te 1’ini geçenler,
- Nafaka geliri elde eden kişiler ya da nafaka geliri elde etmek için hakkı olacak kişiler.
2019 Yılında Yaşlılık Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Önceki yıllardaki gibi 2019 senesi içinde 65 yaş maaşına başvurmak için statü ve şart değişikliği olmadı. En temel zorunluluğun 65 yaş olmasının sebebi ise ülkemizde emekli yaşının altmış beş olduğundan bu yaş kıstas görülür. Maaş almak isteyenlerin ise sırası ile yapmaları gereken şeyler şunlardır;
- Yaşlılık maaşına başvurusu için kişinin başvuruyu yapması gereken Vakıf ikamet yerinin bağlı bulunduğu kaymakamlıklardaki ‘Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma’ vakfıdır.
- Başvurunun resmileşmesi için doldurmanız gereken belge ise 65 yaş maaşı başvuru formu İnternet üzerinden ‘Aile Bakanlığı’ sitesinden temin edilmelidir.
- Valilik veya kaymakamlıklara bağlı bulunan Mal veya Defterdarlık müdürlüklerinden başvuru için gerekli olacak diğer evraklar alınmalıdır. Bu evraklar il veya ilçe idari kurulunun verdiği muhtaçlık karar belgesidir.
- Dosya halinde toparladığını bu belgeleri ‘Sosyal Güvenlik Kurumu Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü’ne teslim edilmesi gerekir.
- Sosyal Güvenlik Kurumunda çalışan yetkili kişiler evrakları kontrol ettikten sonra başvuruyu yapan sahibinin yaşlılık maaşı almaya hak kazanıp kazanamadığına karar vermektedir.
- Başvurunun şahsın kendisi tarafından yapılması gerekir. Yaşlı kişinin hareket edecek gücü yok ise ancak mahkemeden alınacak vasi kararı sonrasında bir yakını veya yardımcı olmak isteyen kişi takip edebiliyor.
Gelir Testi Yaptırmak Nasıldır, Nereden Yapılır?
Gelir testi, herhangi bi sigorta çatısı altında bulunmayan kişilerin aynı evde yaşadığı kişiler ile kişi başı düşen gelirin seviyesi hesaplamak için yapılmaktadır. Yaşlılık maaşı veya devlet tarafından sunulan diğer sosyal yardımlardan faydalanmak isteyen kişiler mutlaka gelir testi yaptırması ve gelir testinde hane içerisinde kişi başına düşen gelirin asgari ücretin 3’te birinden daha az tutarda olması gerekmektedir. Gelir testi için başvurular ve incelemeler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları kısa ismiyle SYDV tarafından yapılır. Gelir testi başvurusunu bulunduğunuz ilçede yoksa il müdürlüklerine başvurarak yapabilirsiniz.
Kimler Yaşlılık Maaşı İçin Başvurabilir, Şartları Nedir?
Kişilerin 65 yaşını tamamlamaları temel şart olmakla birlikte başvuruyu yapabilmek ve bu hakkı elde etmek için bir takım zorunlu kıstaslar vardır, 65 yaş maaşı şartları için gerekli olan diğer hususlar:
- Yaşlılık maaşı almaya başlamak için 65 yaşını doldurmuş olmak gerekir.
- Yaşlılık maaşı alabilmek için hiçbir sosyal güvence sahibi olunmaması gerekir.
-Sosyal Güvenlik Kurumu güvencesi ile dul ve yetim aylığı sahibi olanlar,
-Nafaka alanlar veya almaya hak sahibi olanlar yaşlılık maaşından yararlanamazlar.
-Sosyal Güvenlik Kurumundan emekli maaşı geliri olanlar yaşlılık maaşı alamazlar.
-Herhangi bir işte çalışarak sigorta primi ödemeleri yapılanlar yaşlılık maaşı alamazlar.
- Yaşlılık maaşı alabilmek için aylık gelir düzeyinin 484 TL altında olması şartı vardır.
- Yaşlılık maaşı bağlanması için maaş bağlanacak olan kişinin ve eşinin gelir toplamı dikkate alınmakta ve hane içeresindeki diğer kişilerin gelirlerine bakılmamaktadır.
- Sosyal Hizmetler kanunu şartı gereği olarak harçlık alanlar yaşlılık maaşından yararlanamazlar.
Yaşlılık maaşı başvuru sonucunu öğrenmek isteyenler verdiğimiz linkten detaylara bakabilir. Sonuç olarak maaş bağlanan kişiler aşağıdaki ödeme tutarını her ay olabilir.
Yaşlılık Maaşı Ne Kadar Olarak Ödenir?
Maaş tutarı daha önceki senelerde üç aylık ödenmesi yanı sıra ödeme tutarı’da üç aylık 800 liranın altında ödenmekteydi. Ödemeler yılın belli ayları olan Mart, Haziran ve Eylül olarak yaşlılara verilirdi. Ancak 2018 eylül sonrası yapılan ödeme türü değişikliği ayda bir ödeme yapılmaya başlanmıştır. Aynı zamanda 2018 içerisinde yapılan zam ile birlikte 2019 yaşlılık maaşı ne kadar diye merak edenler aylık 500 Liraya tekamül eden bir ödeme almakta. 2019 Ocak ayındaki memur maaşı zammı ile birlikte artış yapılması da beklenmekte.
Yaşlılık Maaşı Ne Zaman, Nereye Yatırılır?
Maaş bağlaması yapılan ihtiyaç sahipleri kişiler maaşını nereden alacaklarını merak ederler, devlet tarafından yapılan bu ödemelerin tamamı bir yığılma ve yoğunluk oluşturacağı için 5 ana kıstasa ayırdıkları ve doğum tarihini baz alan bir ödeme sistemine göre denk gelen günlerde hesaplara yatırılır. Bu tarihlerden önce maaş ödemesi kesinlikle yapılmaz ancak bu durum bayram öncesi maaş ödeme günlerine göre değişebilmektedir. Doğum tarihine göre maaşlar ne zaman ödenir ?
- Doğum tarihlerinin son rakamı 0 ve 5 ile biten hak sahipleri maaşlarını ayın 5 inde alırlar.
- Doğum tarihlerinin son rakamı 1 ve 6 ile biten hak sahipleri maaşlarını ayın 6 sında alırlar.
- Doğum tarihlerinin son rakamı 2 ve 7 ile biten hak sahipleri maaşlarını ayın 7 sinde alırlar.
- Doğum tarihlerinin son rakamı 3 ve 8 ile biten hak sahipleri maaşlarını ayın 8 inde alırlar.
- Doğum tarihlerinin son rakamı 4 ve 9 ile biten hak sahipleri maaşlarını ayın 9 unda alırlar.
Maaş ödemesi bankalara yapılmaz, ödemeler PTT şubeleri tarafından belirlenen günlerde kimlik ile çekilecektir. PTT şubesine gitmeden önce mutlaka e devlet panelinden maaşın yatıp yatmadığını sorgulamanızda fayda var. Maaşınızı Türkiye’nin her yerinden ikamet zorunluluğu olmadan PTT ye giderek almanız mümkün. 2022 maaşı olarak da bilinen 65 aylığı hakkında tüm bilgiler bu kadar.
Sizde yaşadığınız bölge içerisinde kimi kimsesi olmayan ve zor durumda geçimini sağlayan kişilerin ek bir gelir elde etmesi için yaşlılık maaşına başvurmasına yardımcı olabilirsiniz. Zaten yapılan bu uygulamanın temel sosyal ilkeler ile devletin vatandaşlarını koruyup kollama güdüsü ile hareket etmiştir.
Yaşlılık aylığı alanı kıskanır oldum,çünkü 1000 lirayı aşacak,bende aile var 35 yıllık memuriyetin emekli maaşı y…