Kredi ve Destekler

Varlık Şirketi Haciz Yapabilirmi ? Varlık Şirketi İçin İcrada Yapılacak İşlemler

İşletmeler, bankalardan aldıkları kredileri ödemekte zorlandıkları zaman, banka borcun tahsil işlemleri için öncelikli olarak avukatları işlem yapacaktır. Bankanın avukatı, ilk olarak işletme sahipleri ile irtibat kurarak, borcun tahsilatı için gereken işlemleri başlatacak ve onlara ödeme yapmaları için son bir süre tanıyacaktır. Eğer işletmeler bu süre içerisinde ödemelerini tamamlarsa, yalnızca sicil kaydında bozulmalar meydana gelecektir. Fakat, işletmelerin ödeme yapmaması durumunda, avukat doğrudan icra mahkemelerine başvuruda bulunarak, yasal yoldan tahsilat yapmaya çalışacaktır. Bu aşamada ödemeler yapılmaz ise, kişilerin maaşlarına bloke konulabilecek, mal varlığına haciz gelebilecek ya da borçtan dolayı varlık şirketine devredilme durumu ile karşılaşılabilmektedir.

Varlık Şirketi Nedir?

Varlık şirketi, özel finans kurumları, mali kurumlar ve özellikle de bankalar ile çalışan, bu kurumların gecikmiş ya da tahsilatı yapılmamış olan alacaklarının satın alınması, bu borçların da yapılandırılarak tekrar tahsil edilmesi konusunda çalışma prensibine sahip olan şirketlerdir. Bu şirketler, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından incelenmekte ve resmi olarak faaliyet göstermektedirler. Şuan BDDK kayıtlarında bulunan varlık şirketlerine baktığımızda şu sıralamayı yapabiliriz.

  1. Destek Varlık Yönetim A.Ş.
  2. Birleşik Varlık Yönetim A.Ş.
  3. Efes Varlık Yönetim A.Ş.
  4. Emir Varlık Yönetim A.Ş.
  5. Güven Varlık Yönetim A.Ş.
  6. Final Varlık Yönetim A.Ş.
  7. Hedef Varlık Yönetim A.Ş.
  8. İstanbul Varlık Yönetim A.Ş.
  9. Hayat Varlık Yönetim A.Ş.
  10. Yunus Varlık Yönetim A.Ş.
  11. Vera Varlık Yönetim A.Ş.
  12. Sümer Varlık Yönetim A.Ş.
  13. Mega Varlık Yönetim A.Ş.

Varlık Şirketleri Borcu Nasıl Tahsil Eder?

Borçtan dolayı varlık şirketine devredilme durumu ile karşılaşanlar, yukarıda belirtilen firmalar ile işlemlerini yürütecektir. Varlık şirketleri de aşağıdaki gibi tahsilat yöntemi uygulayacaktır.

  • Bankaya olan borcunuzun faizli bir şekilde hesaplandığı tutarın 10 bin TL olduğunu varsayalım.
  • Banka, bu borcu belirli bir bedelle, bu borç tutarını varlık şirketine satacaktır. (Örneğin %5 ya da %10)
  • Varlık şirketlerinin bu borcu 1000 TL’ye satın aldığı düşünülürse, sizin bundan sonraji muhatabınız varlık şirketleri olacaktır.
  • Varlık şirketine devredilen borç için sizinle irtibat kurulduğunda ise, şirketin belirttiği ücreti ödemeniz gerekecektir.

Varlık şirketine borcunuz devredildikten sonra, artık bu şirketler ile muhatap olmanız gerekmektedir. Ancak, kişilerin bilmesi gereken bazı özel durumlar vardır. Örneğin, kişilerin doğrudan borç ödedikten sonra sorumlulukları ortadan kalkmayacaktır. Borcun tamamı ödendikten sonra kişilerin bir de tahsil harcını yatırması gerekmektedir. Borç bitmiş olsa bile kişiler tahsil harcını ödememişse, borç kaydı hala kayıtlarda görünecektir. Bundan dolayı kişilerin borç ödeme işlemlerinden sonra bu harcı ödemesi, sonrasında da E-Devlet ve UYAP sisteminden borçlarının durumunu takip etmesi gerekmektedir. Tahsil harcı yatırıldıktan sonra, E-Devlet ve UYAP sisteminde, borç kaydınızın tamamen silinmiş olması gerekmektedir. Aksi bir durumda, gereken işlemleri başlatmalısınız.

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu