Pratik Bilgiler

Kesilen Trafik Cezasına Nasıl ve Nereye İtiraz Edilir ?

Trafik cezası kesilme işlemi aktif olarak yollarda ve trafikte bulunan bütün araçlar için uygulamaya açık ve trafik düzenini sağlamak için araç plakalarına veya şahıslara kesilen bir işlemdir. Kural ihlallerinin trafik görevlilerince veyahut kamera sistemleri ile tespit edilmesi sonrasında  kanunlar kapsamında cezai işlem uygulanmaktadır. Sürücülerin dikkatsiz olmaları, trafik ışık ihlalleri, alkollü araç kullanma ve işaret ile uygulama levhalarına uymamaları gibi durumlardan dolayı bazı ceza nedenlerinden bir kaçıdır.  Ayrıca trafik kazalarında da suçlu olan tarafa ceza yazıla bilmektedir.

Hangi Durumlarda Trafik Cezasına İtiraz Edilir

Trafik cezasına itiraz uygulaması  gelişigüzel rastgele yapılan bir şey değildir. Ancak bir trafik cezası aldıktan sonra bunun haksız olduğunu düşünüyorsanız  bu durumda yasalar gereği itiraz hakkı da tanınmıştır. Belirtilen yöntemler le ceza iptali için başvuru yapılabilmektedir.Bir örnekle açıklanırsa, yanlış park, kırmızı ışıkta geçme gibi nedenlerle size ceza yazılmışsa ve bunun haksız yere olduğunu düşündüyseniz bu durumda  ilgili kurumlara başvuru yapabilir ve trafik  cezasının iptal edilmesini isteyebilirsiniz.

Trafik Cezasına İtiraz Etme

Kendi adınıza kesilen trafik cezalarının on iş günü içinde tebliği gerekmektedir. Bunun aksi durumda kesilen trafik cezası için itiraz hakkı söz konusu olmaktadır.  İtiraz hakkını Sulh Ceza Mahkemesi aracılığıyla yapabilmektesiniz. Kara yolları Trafik Kanunu  kapsamında açıklanan maddelere göre polis sizi durdurduysa ve yüz yüze ceza yazdıysa bunlara 15 gün içerisinde itiraz ede bilmektesiniz. Yüz yüze olarak elden tebliğ edilmiş ve yazılmış olan cezalarda  itiraz süresi ceza yazıldığı andan itibaren başlamaktadır. Plakaya yazılan cezalarda tebliğ tarihinden itibaren itiraz süresi başlar.  Yazılan ceza, ruhsattaki adrese gönderilir ve olası ulaşamama  halinde ikamet adresinize not bırakılacaktır. Ayrıca PTT ile gönderilen cezada eğer evde değilseniz bu durumda ceza muhtarlığa da teslim edilebilir. Yani tebliğ tarihi bu zamandan itibaren başlar. Eğer ceza eski adrese gönderildiyse de bu  durum sistem suçu gibi algılanmamalıdır. Yani kayıtlı adresinizde güncelleme yapmak araç sahibinin sorumluluğundadır. Bu nedenle de adres hatası nedeniyle iptal için başvuru süreci gecikebilir.

 Trafik Mahkemesi Yoksa

Trafik cezasına itiraz işlemi aslında trafik mahkemesi tarafından yapılır. Fakat birçok ilkede bu mahkemeler olmadığı için bu itirazlara Sulh Ceza Mahkemesi bakmaktadır. Sulh Ceza Mahkemesine başvuruda bulunurken gereken evrakların da tam olmasına önem verilmelidir.

İtiraz için gereken evraklar

Trafik cezası itirazı için gereken evraklar şu şekildedir:

  • Ruhsat fotokopisi
  • Gerekçeyi içeren dava dilekçesi
  • “İdari Para Cezası Karar Tutanağı” Tebligat fotokopisi
  • “İdari Para Cezası Karar Tutanağı” fotokopisi
  • Ehliyet – kimlik fotokopisi

Bahsedilen belgeler, tebligat kağıdının aslı ve trafik cezası sizde kalacak şekilde Sulh Ceza Mahkemesinin kalemine verilmelidir. Bu işlemden sonra herhangi bir duruşmaya gerek olmadan, dilekçede yazılan içeriğe göre karar verilir ve daha sonra yeni değerlendirme sonucu adresinize gönderilecektir. Davanın karara bağlama süresi yoğunluk durumuna göre 3 aya kadar uzayabilir. Sadece haklı olduğunuzu düşündüğünüz kritik cezalar için bu başvurular yapılmalıdır.

Tarik kurallarına ceza yememek için değil kendimiz ve çevremizdekilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye atmamak için uymalıyız. Tabiki kimse trafik cezası ile karşı karşıya kalmak istemez ama bazı durumlarda kullandığımız araç içerisinde kendinize hiç bir şey olmayacağını düşünerek bilinçsizce hız yapılması ve gereksiz manevralarda bulunması yüzünden maddi ve manevi zararların ortaya çıkabileceği kazalar kaçınılmaz olacaktır. Bu yüzden hepinizi trafik kurallarına uymanızı diliyoruz.

TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR VE ÖDENİR?

Trafik cezası yaptırımı ile karşı karşıya kalan kişiler, ceza tebliğinden 15 gün içerisinde ödedikleri trafik cezaları için % 25 indirimli ödeme hakkına sahip olurlar. Bu indirim hakkından yararlanılabilmesi için, cezanın kesildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi gerekir. On beş gün içinde ödeme yapmayanlar bu indirimden faydalanamaz. Trafik cezasının ödenebilmesi için ceza, sürücüye tebliğ edilmiş olmalıdır.  Ceza ödeme işlemini geciktirenlere de yüzde 5 oranında gecikme zammı ilave edilir.
Sürücüler trafik cezalarını, anlaşmalı bankalar üzerinden ve Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet sitesinden de ödeyebilirler. Bu ödeme seçenekleri dışında PTT şubelerinden nakit olarak da trafik cezası ödeme işlemi gerçekleştirilebilir .

Plakadan Trafik Cezası Sorgulama İşlemi için TIKLAYINIZ

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sitesinden trafik ve otopark cezası sorgulamak için TIKLAYINIZ!

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi üzerinden trafik cezası sorgulamak için tıklayın.

E-Devlet Üzerinden Trafik Cezası Ödeme için TIKLAYINIZ!

GİB Üzerinden Trafik Cezası Ödeme için TIKLAYINIZ!

Trafik Cezası Sorgulaması ve Ödeme Yerleri için TIKLAYIN

Trafik Cezasını İptali İçin Dilekçe Örneği; 

Tarafınıza uygulanan ceza işleminin haksız yere uygulandığını düşünüyorsanız aşağıda bulunan dilekçeyi doldurup ilgili makamlara teslim edebilirsiniz.

Trafik Cezasına İtiraz Dilekçesi-TIKLA

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu