
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından başlatılan büyükanneler için torum bakım parası desteği nihayetinde başladı. Proje henüz tüm ülke genelinde uygulanmaya başlanmadı fakat başka istanbul, izmir, ankara, bursa, tekirdağ, konya, kayseri, gaziantep ve sakarya gibi büyük şehirlerde uygulama hayata geçti. Başvurular bizzat İş Kurumu İl Müdürlüğü vasıtası ile veya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ait resmi web sitelerinden online olarak başvurulabilmekte.
Torun Bakım Parası Nedir, Kimler Başvurabilecek?
Çalışma hayatına kadınlarında tutundurabilinmesi amacı ile başlatılan bu proje ile doğum yapan annelerin iş hayatındaki çalışmalarının aksamaması için aile büyüklerinden büyük annelere ödenen nakdi para ödemesine torun bakım parası denmektedir. Peki torun bakım parası hakkında başvuru şartları nelerdir, kimler torun bakım parası başvurusu yapar ve alabilir, torun bakım parası tutarı ne kadar diye merak edenler için haberlerin detayı..
Torun Bakım Parası İçin ne Kadar Ödenecek;
Torun bakım ödemesi ilk etapta pilot bölgedeki belirlenen sayıdaki ailelere verilmesi düşünülüyor. Uygulama sonrası pilot bölgelerdeki alınan başarı sonucuna göre uygulamanın tüm ülke genelindeki aileler için çalışma başlatılacak ve şartlara uyan herkes faydalanabilecek.
Bu projenin esas temeli düşük gelir sınırında bulunan aileler için maddi anlamda bir kısım destekte bulunmak ve bununla birlikte gebelik sonrası işine devam edemeyen kadınların çalışma hayatlarına tekrar devam etmeleri ve ekonomiye katkıda bulunmaları sağlanmakta. Şuanki durumlara göre ortalam olarak asgari ücretin 3/1 oranında ödeme yapılması planlanıyor fakat ilerleyen zamanlarda bakanlar kurulunun yapacağı çalışmalar ile ödemenin biraz daha fazlalaşacağını düşünmekteyiz. Torununa bakan büyükanneler bu paraları yıl boyunca alabilecekler daha sonrasında yine yılını dolduran aileler işkur veya çsgb tarafından istenilen evrakları hazırlayarak kurumlara ibraz edecekler.
Torun Bakım Parası Alma Şartları Nelerdir?
Bu ödemelerin yapılabilmesi için belirli şartlar aranmaktadır, yani başvuruyu yapan herkes bu destekten faydalanamayacak. Bu şartlardan en önemlisi bakım işlemi yapılan çocuğun 3 yaşını doldurmamış olması gerekmektedir. Bu temel şart yanı sıra;
- Türk vatandaşı olmak,
- Belirlenen illerde ikamet ediyor olmak,
- Çocuk ve annenin aynı evde, büyükannenin ise aynı il sınırları içinde ikamet ediyor olması,
- Başvuru tarihi itibarıyla bakımı üstlenilecek çocuğun 3 yaşını doldurmamış olması,
- Annenin en az 18 yaşında olması,
- Annenin özel sektörde, iş sözleşmesine tabi ve sigortalı olarak bir işte fiilen çalışıyor olması ve destek süresi boyunca işten ayrılmaması(sigortalı adına Sosyal Güvenlik Kurumu’na en az 360 tam gün prim ödenmiş olmalıdır.),
- Annenin 4857 sayılı İş Kanununda düzenlenen analık hali izin süresini (doğum sonrası 8 hafta) geçirmiş olması ve başvuru tarihinde fiilen çalışıyor olması,
- Anne ve babanın ücret gelirinin belirlenecek üst sınırı aşmaması,
- Annenin işvereni ile üçüncü dereceye kadar (üçüncü derece dahil) kan ve kayın hısımlık ilişkisinin bulunmaması,
- Karşılıksız desteğin verildiği süre boyunca çocuk bakımı amacıyla ayrıca bir bakıcı istihdam edilmiyor olması,
- Büyükannenin çocuk bakımını engelleyecek fiziksel veya ruhsal rahatsızlığının bulunmaması.
- Projeye katılımınızın Bakanlıkça uygun görülmesi halinde; yukarıda sayılan tüm şartları taşıdığınıza ilişkin yazılı taahhüt/resmi belge vermeniz istenecektir.
Devletin böyle bir uygulamayı hayata sokması tabiki çok güzel bir uygulama fakat bunun tüm ülke geneli için yapılmasını temenni ediyoruz. Bizim düşüncemiz listede verilen iller haricinde daha küçük bölgelerde yapılan destek ile o bölgelerinde ekonomik ferahının sağlanması ve kişilerin gelir düzeyinin iyilişmesi yönündedir.