Yaşam

Ticarette Nasıl Başarılı Olunur

Ticarete atılmayı düşünüyorsunuz fakat nereden ve nasıl başlayacağınızı bilmiyorsunuz.. Aslında bu durum braz sıkıntılıdır çünkü herhangibi bir planı olmayan veya tecrübe edinilmeyen bir ticari girişimin sonuçları genelde zarar ile sonuçlanmakta çok az nadir sayıda ticaret girişimcisi şans eseri işini tutturmakta veya çok az bir zarar ile yine yapmak işi tutmakta. Ticaret çok değişken bir hareket halidir işinde çok iyi olan bir kişi ekonomik nedenlerden ve alıcıların ekonomk alma gücünün düşmesi ile birlikte arz dengesindek düşüşler ticaretle uğraşan kişininde zararı yönünde etkileri olacaktır. Peki ilk defa bir işe girmeyi planlıyorsunuz bu iş ile kafanızda soru işaretleri var bunları nasıl gidereceksiniz;

Yapılacak İş İle İlgili Çevrenizden Veri Toplayın;

İlk defa bir işe girişmek istiyorsanız mutlaka çevre faktörlerini gözden geçirin mesela bulunduğunuz şehirde o iş ile alakalı firmaların olup olmadığı, varsa kaç yıldır bu işle uğraştıkları kaç personelinin olduğu vs gibi faktörleri izleyin.

Yapılacak İş İle İlgili Eğitim ve Kurslara Gidin;

Yapmayı planladığınız iş eğer özel beceri
gerektiren bir iş ise araştırma yaparak o işin kurs ve eğitimlerinin verildiği yerlerden o işle ilgili bilgiler ve dersler alın. Belki eğitim ve öğrenme zaman alacak sabırlı olun ve o eğitimin sonuna kadar katılımda bulunun.

Yapılacak İş İle İlgili Plan Hazırlayın;

Kendinize bir iş planı hazılayın, planda işyeri için gerekli olacak alan ve işyeri büyüklüğü adres ve konumu ve o muhitteki işyerlerinin kira bedelleri gibi bilgiler toplayın. Ayrıca demirbaş ve ofis malzemesi için gerekli olan malzemeler ve bunlara harcayacağınız bütçeyi belirleyin.

Gücünüzden fazla borca girmeyin veya borca mal vermeyin;

Maddi gücünüzü 3-4 kat aşacak borca veya kredilere girmeyin yapacağınız iş yürümediğinde daha fazla borç ile bu işten elinizi çekmeniz sizi daha çok sarsacaktır gücünüzün yettiği kadar borca mal alımı yapın veya borca girip kredi kullanın.

Tanıtım ve reklama önem verin;

Tanıtım amacı ile promosyon ürünleri dağıtın varsa yerel televizyon ve gazeteler bunlara reklam verin ticaretini yaptığınız sektördeki kişilere mutlaka kampanyalar yaparak insört ürünler ekleyin ve broşürleri ile haber verin. Örneğin erkek giyimi üzerine bir işletme açtınız düzenli olarak misal takım elbiselerde kampanya ve aynı zamanda bu elbiseler yanında kampanyal ıhediyeler sunarak tutundurma çalışması ile müşteri potansiyeli yakalayabilirsiniz.

Tüm bunları bir araya getirerek yapmayı planladığınız işte daha başarılı olabilir zarar etme durumunda bile en az zararla kapatabilirsiniz. En önemlisi sabır yaptığınız işte tanınmanız veya tutunmanız bir iki ay gibi kısa sürede olmayacaktır eğer gücünüz var ise minimum 2 sene bekleyin.

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu