
Herkesin en büyük hayali bir ev sahibi olmak ve halk tabirince başını sokacak bir yuvası olsun ister. Ev alırken arsa alırken kişilerin o şeyi satın almak için harcadığı paranın yanı sıra o gayrimenkulü tapuda adına geçirmek için belirli miktarda harç ve ödeme yükümlülüğü bulunmaktadır. Bir gayrimenkul alırken ya da satarken satıcı da alıcı da devlete belirli miktarda bir harç öder. Tapu harcı veya bedeli satışı yapılan gayrimenkullerin tapuda belirtilen satış fiyatının %4 ü olarak hesaplanır. Örnek vermek gerekirse 100 bin TL’lik bir ev alındığında 2 bin TL gayrimenkul alıcısı, 2 bin TL de satıcı toplamda 4 bin TL devlete harç ödenir.
Tapu Harcı Nasıl Ödenir?
Bu miktar tapu memurlarınca hesaplanır ve size bildirilir. Alıcı ve satıcı belirlenen bedeli yatırılması istenen bankaya yatırır. Bankadan alınan makbuzlar tapu memuruna verilir ve tapu memuru işlemin gerçekleştiğine dair makbuzları keser ardından resmi dosyayı düzenler ve tapu işlemi karşılıklı olarak yapılır. Tapu müdürlüğü ile sözleşmeli olan bankalarla birlikte satış işlemi yapmış olunan tapu müdürlüğünden cep telefonuna mesaj olarak gönderilen 12 ya da 13 haneli seri numarası ile tapu harcı, damga vergisi ve döner sermaye gibi masrafları bütün bankaların kredi kartı ile Gelir İdaresi Başkanlığı internet sayfasından ödeme işlemi yapılabilir. Tapu masrafını alıcı mı öder satıcı mı ?. Genelde ülkemizde bu yüzde 4 lük masraf taşınmazı kim alıyorsa tapu masrafları alıcı tarafından ödenmesi şeklinde oluşur. Bu yüzden alım satım işleminden önce bu konu hakkında mutlaka konuşup görüşmeniz anlaşmazlık çıkmaması için faydanıza olacaktır.
Yapılmaması Gerekenler
Devlete düşük tapu harcaması yapmak için alınan veya satılan evi olduğundan daha düşük değere göstermek ilerde daha büyük sorunlara neden olabilir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafınca sıkı takip edinilen bu konu hem alıcıya hem de satıcıya yapılan işlemden ötürü cezalar verilebilir. Örnek vermek gerekirse Gelir İdaresi Başkanlığı bankadan çekilmiş olan konut kredisi tutarını isteğe bağlı beyan edilen tapu harcı bedeli ile karşılaştırabilir. Bankadan çekileni kredi miktarı beyan edilen tapu harcından daha fazla görünen bu bireylere aralarındaki farkın %4’üne karşılık gelen eksik masraf bedelini yasal faiz ve hesaplanmış eksik tutarın %25’ine karşılık gelen vergi cezası ile yollayabilir.
Emlak Vergisinden Muaf Olan Kişiler
Emekli olanlar, ev hanımları, işsiz kişiler, dul ve yetim maaşı alanlar, şehit akrabaları, gaziler, engelli kişiler. Bu kişilerin ek herhangi bir gelirleri olmaması durumunda ve alanı 200 m²’yi geçmeyen bir tane konutları olması halinde bu vergiden muaftır. Gayrimenkul alındıktan sonra 5 yıl içinde satılırsa mülkü satın alan kişi belirtilen kanuna göre emlak değer artış kazancı vergisini öder. Evin 5 yıl boyunca maliyet ve satışından kazanılan kar üzerinden hesaplanmış bu bedel, eğer miras ve bağış yoluyla satışı yapılmışsa bu ev için alınmaz. Vergiden gelir kazanan yani satan taraf sorumlu olur. Kentsel dönüşüm içerisine giren ve yıkımı gerçekleştirilen binalarda emlak değer artış kazancı, aynı alım satım sözleşmesinde olduğu gibi tekrar hesaplanır.
2018 Tapu Harcı Hesaplama
Gayrimenkul Satış Fiyatı | Alıcının Ödeyeceği Tapu Harcı | Satıcının Ödeyeceği Tapu Harcı |
100.000 TL | 1.500 TL | 1.500 TL |
200.000 TL | 3.000 TL | 3.000 TL |
300.000 TL | 4.500 TL | 4.500 TL |