EĞİTİM

Stajyer Maaşı Ne Kadar Oldu – 2019 ?

Bildiğiniz üzere brüt ve net asgari ücret tutarları 2019 yılı için netleşmiş ve brüt asgari ücret 2 bin 558 TL olmuştur. Arttırılan asgari ücret 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren 31 Aralık 2019 tarihine kadar bu tutar çalışan kişilere ödenecektir. Tabi yapılan bu artış ile bir çok kalemde değişiklikler gibi stajyer maaşında da bir değişiklik olması beklenmektedir. Stajyer maaşları, net asgari ücretin bekar ve çocuksuz kişiler için hesaplanan tutarın üzerinden hesaplanmaktadır ve bu tutarın %30’u kadardır. 2019 yılı için üniversite ve lise staj ücretleri ne kadar olacak, yazımızın ilerleyen kısmında bunun cevabını sizlerle paylaşacağız.

  • Lise Öğrencileri İçin 2019 Stajyer Maaşı Ne Kadar?

 2018 yılında lise öğrencilerin ellerine stajyer maaşı tutarı olarak 435 TL ellerine geçmekteydi. 2019 yılının gelmesiyle beraber artan asgari ücret ile orantılı olarak %30 civarında ödenen stajyer maaşı 548,62 TL olmuştur. Aylık olarak ödenen lise stajyer maaşları, asgari geçim indirimi (AGİ) hariç olarak hesaplanmaktadır. 1 Ocak 2019 tarihinden 31 Aralık 2019 tarihine kadar staj gören tüm lise öğrencileri bu yeni ücretten yararlanacaktır. Eğer aile geçim indirime sahip olunursa bu miktar net asgari maaş üzerinden değil de brüt asgari maaş ücret üzerinden hesaplanabilirdi, fakat öğrencilerin bekar ve çocuksuz olmasından dolayı bu ücret net asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır.

Üniversite stajı gören öğrencilerin maaşı zorunlu maaş kapsamında olmadığı için bazı şirketler stajyer maaş ödememektedir. Fakat iş yeri üniversite stajyer maaşı ödemek isterse, lise stajyer maaşlarına uygulanan koşullardan yararlanarak maaş ödemesi yapabilir.

  • Stajyer Maaşları Ne Zaman Ödenip Hesaba Geçer ?

Stajyer maaşlarının ödenme zamanı, staj görülen kurumun niteliğine bağlı olarak değişmektedir. Eğer kamu kurumunda staj yapmaktaysanız, gene memur olarak sayıldığınızdan her ayın 15 ile 20’si arasındaki zaman aralığında maaş ödemesi alırsınız. Banka veya özel sektörde staj görüyor iseniz; sektörün maaş gününde sizin de maaş ödemeniz verilir. Çoğunlukla özel sektör ücretleri ayın ilk haftası veya ikinci haftası ödenmektedir. Bankaların maaş ödemeleri ise her ayın 10’u civarında yapılmaktadır. Örenciler ise bu paraların ne zaman hesaba yansıyacağını merakla beklemekte çünkü okul eğitimi ve günlük ihtiyaçlarının bir çoğunu bu ücret üzerinden sağlamaktadırlar.

  • Emeklilik İçin Staj, Sigorta Başlangıcı Sayılıyor Mu?

Öğrencilik zamanınızda yaptığınız staj ne yazık ki sigorta başlangıcı olarak kabul edilmemektedir. Bu sigortaların yapılış amacı iş kazası, hastalık gibi durumlarda sizi SGK güvencesine almaktır. Yapılan bu sigorta sadece hastalık gibi primleri kapsadığından emeklilik için size bir avantaj sağlamamaktadır. Fakat bunları prim farkı ödeyerek ileride kullanma hakkına sahip olmanız için beklenen bir torba yasa bulunmaktadır. Bu torba yasasının 2019 yılı içerisinde kabul olup olmayacağı henüz belli değildir ama kabul edilir ise prim borcunuzu ödeyerek staj dönemlerinizi emeklilik için dahil edebileceksiniz. Bu yasanın çıkması tüm stajyerler için emeklilik adına çok iyi bir adım olacaktır. Umarız ilerleyen zamanlarda bu yasa çıkar ve stajyerler de bu haklarından yararlanabilirler.

  • Stajyerler İçin SGK Belge Kodları Nelerdir?

 Stajyerler için SGK’ya bildirilmesi gereken iki adet vardır; bunlar 49 belge kodu ve 50 belge kodudur. Bu belge kodlarının tespiti için öğrencilerden SGK müstahaklık belgesi istenmektedir. SGK’ya bildirilen 49 Belge kodu 18 yaş altındaki öğrenciler veya anne ya da babası üzerinden aktif sağlık sigortası bulunan öğrenciler için kullanılmaktadır. Bu belge kodu ile yapılan sigorta %1 oranındaki iş kazası ve meslek hastalığı primini ödemektedir. SGK’ya bildirilen 50 Belge kodu ise 18 yaş yaşını tamamlamış stajyer öğrenciler veya anne ya da babası üzerinden aktif sağlık sigortası bulunmayan öğrenciler için kullanılmaktadır. Bu belge kodu ile yapılan sigorta da %1 oranındaki iş kazası ve meslek hastalığı primini ödemektedir, fakat ek olarak işveren %5 oranında hastalık primini ödemektedir. Bu sayede sigorta güvencesi olmayan öğrenci staj sigortası sayesinde sağlık haklarından yararlanmış oluyor.

  • Stajyer Maaşı Devlet Desteği Ne Kadar?

 Stajyer maaşlarına verilen devlet desteği işverenin çalıştırdığı işçi sayısına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. İşletme 20 çalışandan fazlasına sahip ise; stajyer maaşının 3’te 1’lik kısmını devlet fondan karşıladığı para yı işverene destek olarak tekrar ödemektedir. Stajyer maaş ücretlerinin 548,62 TL olduğunu göz önüne alırsak işveren bunun 365,75 TL’sini ödeyecektir. İşletme 20 çalışandan azına sahip ise; stajyer maaşının 3’te 2’lik kısmını devlet karşılamaktadır. Stajyer maaş ücretlerinin 548,62 TL olduğunu göz önüne alırsak işveren bunun 182,87 TL’sini ödeyecektir. Bu sayede stajyer öğrencilerin hakları gözetilerek mağduriyet ile karşılaşmamaları için devlet destek sağlamaktadır.

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu