SGK

Rapor Parası Sorgulama – SGK, SSK 2019

2018 yılında sitemizde siz kullanıcılar tarafından en çok soruların başında yer alan rapor parası konusu 2019 yılı içinde popüler başlıkları arasında yer almak için şimdiden aktifliğini koruyor. Bir çok çalışan tarafından detaylı bir şekilde irdelenen bu önemli konuya gelmeden sizler için SGK rapor parasının ne olduğundan ve nasıl hak edileceğinin detaylarını geçelim. Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde her sene hem işverenler hem de çalışan kişileri çok yakından ilgilendiren yenilik ve uygulamalar yürürlüğe giriyor. Sosyal Sigortalar Kurumu çatısı altında bulundurduğu iş gücü döngüsünde aktif olarak çalışan kişilerin sosyal ve ekonomik açıdan güvencelerinin garantörü sağlayan devlet kurumu niteliğindedir. Bu açıdan, bu kurum dahilindeki sandıkların herhangi bi birisinde çalışan kişileri zor durumda bırakıp mağdur hali yaşatmayacak halde düzenleyici yasalar çıkıyor.

Gerek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olsun gerekse ülkemiz sınırları içerisinde ikamet ederek çalışma izni bulunan ve sigorta kapsamında çalışan vatandaşların, sahip olduğu hakları ve sorumlulukları öğrenmesi için Sosyal Güvenlik Kurumunun bu yeniliklerini ve uygulamalarını detaylı bir şekilde takip etmesi faydasına olacaktır. Uygulamaya giren yasa ve yaptırımlar yakından izlenmez ve kişisel hakları konusunda bilgi sahibi olamaz ise, çalışanların sosyal hak ve işverenin ona karşı sorumluluklarını bilemez ve maddi manevi birçok hakkından mahrum kalabilir. Bu nedenle Sosyal Güvenlik Kurumu’nun faaliyetleri ve duyuruları mümkün olduğunca gözden kaçırılmamalıdır. SGK konulu haberimizin bugün ki içeriğinde siz çalışan kişilerin merak ettiği ve mutlaka bilinmesi gereken “SGK Rapor Parası Sorgulama” konusuna değineceğiz. SGK rapor parasının ne olduğu ve hangi şartlar yerine getirildiğinde almaya hak kazanıldığını detaylı bir şekilde yazımızın devamından takip edebilirsiniz.

SGK Rapor Parası Nedir?

İş dünyasında çeşitli sektörlerin değişik firmalarında çalışan kişiler, bazı vakalar ve elde olmayan durumlar akabinde sağlık kuruluşu tarafından iş görmez raporu hazırlanıp çalışan kişiye verilir ve çalışan iş yeri ise kişinin sağlık durumu nedeni ile işçinin çalışmasına ara verebilir. Çalışmaya ara veren kişi için devlet tarafından bir takım destek ve haklar sunarak kişiye kolaylıklar tanır. Sağlık kuruluşunca tarafınıza verilen, iş görmez raporu aldığınız için sigortalı olarak çalıştığınız iş yerine gidemediyseniz, verilen rapor gününe bağlı olarak çeşitli ödenekleri Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alabiliyorsunuz.

Lakin verilen rapor parasını hak edebilmeniz için öncelik olarak sağlamanız gereken şartlar ve yapmanız gereken işler ve bilgiler bulunmakta. Bahsettiğimiz şekilde sağlık kuruluşundan rapor alan kişilerin hak ettikleri rapor parasını SGK dan nasıl alabileceği konusunda yapılması gerekenleri aşağıdan sırası ile inceleyebilirsiniz.

2019 SGK Rapor Parası Almak ve Hak Kazanmanın Şartları

 Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından çalışanlara verilen rapor parasını alabilmeniz için, en önemli şartlardan birisi hastane veya diğer sağlık kuruluşundan onaylı iş görmez raporu almış olmanız gerekir. Aldığınız raporun işinizi yerine getiremeyeceğiniz için dinlenebilmeniz için rahatsızlık durumunuza göre farklı sayılardan oluşan günler dinlenmeniz için tarafınıza verilir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan rapor parası almaya hak kazanmak için gün ve süre şartlarını çok iyi hesaplamanız gereklidir.  İş görmezlik parasına hak kazanmak için, hastaneden iş görmezlik raporu verilen tarihten önce mutlaka sizin adınıza 90 gün ve üzeri sgk prim yatırılmış olması gereklidir, eğer gün şartını sağlayamıyor iseniz ne yazık ki rapor parası alamazsınız. Tarafınıza çalışamaz raporu verilse dahi kurum tarafından bu rapor kabul görmez.

İş Görmezlik Raporu Kaç Gün İçerisinde Bildirilmelidir?

Sağlık kurumu tarafından işçiye verilen raporlar belirli bir süre içerisinde mutlaka SGK ya yetiştirilmesi gereklidir. Aldığınız iş görmez raporunu işverene veya muhasebe yetkilisine elinizden geldiğince hızlı bir şekilde teslim etmelisiniz. Eğer siz raporu gününde verirseniz ilgili departman o raporu kurumun sitesinden işyerinin sicil numarası üzerinden e – rapor sistemine işlemesi gereklidir. İşlenmesi gereken süre ise rapor izin bitiş tarihinden itibaren 5 iş günü içerisinde e- rapor uygulamasına işveren kullanıcı kodu ve şifresi ile giriş yapılarak sisteme girilmesi gereklidir. Bu süreyi ihlal ederseniz artık raporu işleseniz bile SGK dan rapor parası alamazsınız.

Rapor Parası Nereye Yatar Nasıl Haberim Olur ?

Hak ettiğiniz rapor parası sizin adınıza rapor bildiriminden 15 -20 gün içerisinde herhangi bi bir PTT şubesine nakit para olarak yatırılır. Bu paralardan hiçbir şekilde eft havale masrafı kesilmez ve para PTT ye yatırıldığını görebilmek için e devlet üzerinden takip edebilirsiniz veya SGK kurumuna bildirdiğiniz cep numarasına kısa mesaj olarak bildirim yapılır.

İşte, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen rapor parasının alınma süreci bu şekildedir. Şimdi de, böyle bir durumla karşılaştığınız takdirde rapor parasını nasıl hesaplaya bileceğinizi anlatarak devam edeceğiz.

2019 SGK Rapor Parası Nasıl Hesaplanır?

Hak ettiğiniz ve kurum tarafından adınıza ne kadar rapor parası yatıracağını bilmiyorsanız size vereceğimiz yöntemler ile alacağınız parayı öğrenebilirsiniz. Rapor parası tutarını sağlıklı hesaplamak için adınıza yatırılan prim ve birkaç bilgiye ihtiyacınız olacak. Bu bilgileri en sağlıklı bir şekilde, e-devlet panelin izden ulaşabilirsiniz.

Alacağınız rapor parasının hesaplamasını basit ve pratik şekilde yapmak için yapmanız gereken şey, son üç ayın adınıza yatırılan brüt tutarı ve günü ayrı ayrı  toplamak olacaktır. Hesaplamanın devamı için, iş görmez raporu aldığınız gün sayısından iki gün çıkartılır. Bir çok kişinin merakla sorduğu “2 gün neden çıkarılır “ sorusunun cevabı ise; Kurumca belirlenen şartlar arasında 2 gün olarak verilen raporlara kurum ödeme yapmamaktadır.

Daha sonra, son üç aylık brüt gelirin tamamı, son üç aylık prim gününe bölünür. Ortaya çıkan sonuçla, iş görmez raporlu olduğunuz gün sayısından 2 çıkartarak bulduğunuz gün sayısı çarpılır. Eğer ayakta tedavi olduysanız ortaya çıkan sonuç iki ile çarpılıp üçe bölünür. Bu adım ile Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alacağınız rapor parasını hesaplamış olursunuz.

Biraz karmaşık gelse de, 2019 SGK rapor parası hesaplamak son derece kolay ve kısa süren bir işlemdir. Bunun için tek yapmanız gereken ödene primlerinizi ve aylık gelirinize dair net rakamları öğrenmektir. Sonrasında yapacağınız basit işlemlerle Sosyal Güvenlik Kurumu Rapor parasını kendi kendinize hesaplayabilirsiniz.

Sosyal Güvenlik Kurumu rapor parasına dair değinmemiz gereken son nokta, bu ödemenin takibini nasıl yapacağınızdır. Son olarak rapor parasını nasıl ödeyeceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

2019 SSK Rapor Parası Nasıl Sorgulanıp Öğrenilir ?

2019 SGK rapor parası sorgulama işlemi herkes tarafından yapılabilecek ve kısa sürede öğrenilebilecek bir işlemdir. Eğer sorgulamayı kuruma gitmeden internet üzerinden yapabilmeniz için sahip olduğunuz e devlet şifreniz ile turkiye.gov.tr adresini ziyaret etmelisiniz. Online olarak hizmet veren e devlet uygulamasında sadece rapor parası değil sigorta primlerini takip edebilir ayrıca çalıştığınız günler için hizmet dökümü alabilirsiniz. SGK kapsamındaki diğer 4b bağkur ve 4c emekli sandığı işlemlerini de takip edebilirsiniz.

Sitemizde sıkça bahsettiğimiz E- devlet hesabına erişebilmek için ihtiyacınız olan bilgiler TC kimlik numaranız ve e- devlet şifrenizdir. TC kimlik numarası, şahsınıza çıkarılan vatandaşlık kimlik kartı veya nüfus cüzdanlarının üzerinde yazmaktadır. Fakat sistemde kullanacağınız e- devlet şifresini bizzat kendiniz aşağıda belirttiğimiz yerlerden almalısınız.  E- devlet şifresi almak da artık eskisi gibi zor değil çok kolay halledilebilen ve 5 dakikalık bir işlem sonrasında tarafınıza verilen bir şifredir. İstediğiniz bir ptt şubesi kanalı ile şifre almak işlemini gerçekleştirebilirsiniz. PTT şubesinde bulunan görevliye e- devlet şifresi almak istediğinizi belirterek şifre alma işlemini tamamlamış olursunuz. Bu işlem için PTT görevlisi 2 Türk Lirası işlem ücreti almaktadır. Daha sonra cep telefonu numaranıza gönderilen geçici şifreyi kullanarak e- devlet hesabınıza giriş yapabilirsiniz. Ancak e- devlet hesabınızın güvenliği için, geçici şifreyle hesaba giriş yaptıktan sonra şifrenizi değiştirmeniz tavsiye edilir. İşte, bu yöntemlerle e- devlet hesabınıza giriş yaparak Sosyal Güvenlik Kurumu Rapor parası alma işleminizi gönül rahatlığıyla sorgulayabilirsiniz.

İş görmez raporu aldığınız takdirde, bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan nasıl rapor parası alabileceğinizi tüm ayrıntılarıyla anlattık. Bundan sonra yapmanız gereken, herhangi bir hastalık durumunda, iş görmez raporunuzu alarak, daha sonra gidemediğiniz günlerin ödemesini Sosyal Güvenlik Kurumlarından almaktır.

Eğer hala Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan rapor parası almaya dair aklınıza takılan noktalar varsa, bu sorulara en net cevapları bir sosyal güvenlik uzmanına veya iş yerinizde bu işler için danışabileceğiniz uzman kişiye başvurabilirsiniz. Bu konu hakkındaki uzmanlar size en doğru ve güvenilir bilgiyi verecektir.

Günlük yaşantınızda eğer sigortalı olarak bir işte çalışıyorsanız gerek hastalık gerekse hamilelik durumu için doğum raporu verilmektedir. Bu raporları belirlenen sürelerde mutlaka işverenine teslim etmeli ve teslim sonrasından yukarıda belirttiğimiz yönde sorgulamalarınızı yaparak rapor paranızı takip etmelisiniz.

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu