TÜRK TİCARET KANUNU

Şirket Terki Nasıl Yapılır ?

Limited  veya diğer statüde yer alan AŞ vb benzeri tüzel kişiliğe sahip şirketlerin vergi dairesince terk işlemlerinin olması için ortakların alacağı tasfiye işlemleri neticesinde gerçekleşebilmektedir.  Yapılan tasfiye işlemleri ile şirketin bağlı bulunduğu ticaret sicil müdürlükleri tarafından verilen tasfiye giriş evrakları (tasfiye giriş bilançocu, tasfiye kararı, ticaret odası tasfiye tescili) ile vergi dairelerine başvuru yapılır. Vergi dairesince yoklamaya çıkılan şirketin durumu göz önünde bulundurulup değerlendirme sonrasında faal olan şirketin sistemdeki durumu değiştirilerek tasfiye haline getirilir. Tasfiye süreci boyunca şirket vergi dairesine geçici vergi beyannamesi vermez (Sadece KDV ve Muhtasar beyanname verilir) . Tasfiye süresi toplamda 6 aydır ve tasfiye bitiminde yine vergi dairesine üst dilekçe ile birlikte tasfiye kapanış bilançosu, tescili, ve işi terk formu verilir. Vergi dairesinin yapacağı ikinci bir yoklama ile şirketin kapanış işlemleri gerçekleşmiş olur. Dikkat etmeniz gereken husus tasfiye giriş ve bitiş sürelerinden itibaren 15 gün içerisinde bağlı bulunduğunuz vergi dairesine yaparak cezai işleme maruz kalmamış olursunuz.

şirket tasfiye ve terk işlemi
şirket tasfiye ve terk işlemi

Farklı Yollardan Şirket Terk İşlemi Yapılabilir mi ?

Yukarıda bahsettiğimiz terk işlemleri ortakların kendi isteği veya şirketin iflası durumunda yapacağı ticaret odası tescili sonrasındaki aşamalar neticesinde yapılan terk işlemidir. Bunun haricinde vergi dairesi tarafından yapılan ve gayri faal olmakla birlikte vergi dairelerinde arka arkaya 3 dönem halinde beyanname vermemeleri durumunda bağlı bulunan vergi dairesince şirket adresine yoklama memuru gönderilerek şirketin faal olup olmadığı konusunda yoklama tutturulur. Yoklama esnasında şirketin yerinde olmadığı, faaliyetini sürdürmediği veya yerine farklı firma veya şahısların farklı işlerle devam ettiğini gördüğünde şirketin faaliyetinin sürmediği ve şirket adresinde karşılaşılan durum ile ilgili yoklama yazarak vergi dairesinin sicil bölümüne sevk edilir. Sicil bölümü ve vergi dairesi müdürünce yapılan onay ile şirketin resen terk işlemi yapılır. Resen terk işleminin uygulanması şirket açısından karşılaşacağı zararlardan bazıları verilmeyen dönemlere ait beyannamelerden dolayı yiyeceği yüklü miktarda usulsüzlük cezaları ile karşılaşabilmektedir.

Şirket resen terki veya tasfiyesi haricinde ortaklıktan nasıl kurtulurum ?

Bazı durumlarda daha önceleri fayda sağlamak veya ticaret yapmak amacı ile bir şirkete ortak olan kişilerin günümüzden en sık sordukları sorulan başında şirket ortaklığından nasıl kurtulurum tarzındaki sorulardır. Şirket ortaklığına alınan şahıs veya üstüne şirket kurulan kişilerin yukarıdaki saydığımız şirket terk işlemlerini yerine getirebilmeleri için bir miktar para harcaması yaparak tescil ve terk işlemini gerçekleştirmesi gerekir, fakat kandırılmış, aldatılmış kişiler genelde alt gelir durumunda oldukları için bu parayı dahi karşılayacak gücü olmayanlar vardır. kişilerin şirket ortaklığı neticesi ile hissesi oranında vergi borcu, banka borcu ve aynı zamanda şahıs adına  bağ kur borcu çıkabilmekte. Bu durumdan kurtulmak isteyen kişiler tasfiye işlemini gerçekleştirecek yada şirket ortaklarından bir diğerine hissesini devrederek ortaklıktan ayrılabilir. Kişi veya kişiler kandırılıp üzerilerine şirket açılması durumunda şirket evrakları ile birlikte en yakın zamanda savcılığa başvuru yaparak şikayetçi olmalıdır.

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu