SGKSigortalılar

Sigortalı çıkış bildirgesi verme süresi – Süresinde verilmeyen çıkış cezası ne kadar ?

SGK kapsamındaki işyerinde sigortalı olarak çalışan işçilerin işten ayrılış tarihleri itibari ile işten çıkış nedeni ile birlikte SGK resmi sitesi üzerinden “İşten Çıkış Bildirgesi” formu ile bildirmesi zorunludur.  İşe giriş bildirgesindeki gibi çıkış bildirgelerininde yasada belirtilen süreler içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu internet ortamından verilmelidir..

İşten Çıkış Bildirgesi Ne Zaman Verilmelidir ?

İşveren yanında sigortalı olarak çalışan işçinin çıkış nedeni ile birlikte işten çıkış bildirgesi doldurarak çıkış tarihinden itibaren İşten ayrılış bildirgesi sigortalının işten çıkış tarihinden itibaren 10 gün içerisinde kuruma bildirilir. Örnekle; 17 ekim 2017 tarihinde istifasını veren mehmet için SGK ya bildirim süresi o günden başlayıp 27 ekim 2017 tarihinin gün sonu yani 23;59’a kadar devam etmektedir. Veyahut işe gelmeyen işçi için kanunda belirtilen süre içerisinde ihtarnamelere rağmen işçiden geçerli bir sebep veyahut işe dönüş işlemi olmaz ise diğer çalışan işçilere tutanak imzalatılarak 10 gün geriye dönük olarak devamsızlık yapan işçinin sigorta kayıtlarından çıkışı verilebilir.

İşten Ayrılış / Çıkış  Bildirgesi Süresinde Verilmediği Durumlarda Kurum Tarafından İşverene Ne Kadar Ceza Kesilir ?

Yukarıda belirttiğimiz durumlarda işçinin çıkışı SGK ya bildirimi 10 günü geçtikten sonra yapılırsa  5510 sayılı Kanunun 102. Maddesine göre sigortalı başına asgari ücretin 1/10 oranında idari para cezası kesilir. Ayrıca geç bildirimden dolayı kesilen ceza işverene tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenir ise ceza tutarından da %25 oranında indirim uygulanır.

İşten Çıkış Bildirgesi Tekrar İptal Edilebilirmi ? İptal Etme Süresi Nedir ?

Sigortalı çıkış bildiriminden sonra işçinin pişman olup işe dönmesi veyahut yapılan hata ile yanlışlıkla başkasının işten çıkışı verilme durumlarıda olabilir. İşte bu gibi durumlar için yine işten çıkış tarihinden itibaren 10 gün içerisinde SGK işçi giriş çıkış sayfasından işçinin tc numrası ile sorgulama yapılarak BİLDİRGE İPTAL butonu ile çıkış bildirgesi iptal edilebilir. Veya yapılan meslek kodu, işten çıkış kodu gibi hatalar için yine 10 gün içerisinde düzeltme yapabilmeniz mümkün.
Peki 10 günü geçen çıkış bildirgesini iptal edemezmiyim ? 10 günlük süreyi geçtiği için sistem İPTAL butonunu otomatik olarak pasif hale getirdiğinden bu iptali bildirge eki ile birlikte bir dilekçe ile durumu izahı eder bir şekilde sosyal güvenlik merkezine bildirdiğinizde yine işçinin zararına bir durum olmadığı için işten çıkış bildirgesi iptali mümkündür. Dikkat etmeniz gereken husus bir dönemlik aylık bildirge süresini aşmaması, aşması halinde aylık bildirgeleride tekrardan ek vermeniz gerektiğinden maliyeti yüksek çıkabilir.
İşten Ayrılış Bildirgesi Nasıl Hazırlanır?

İşten ayrılış bildirgesinde bulunan ve doldurulması zorunlu olan işten ayrılış nedeni, prime esas kazanç tutarları ve gün sayısı ay içinde işten ayrılan sigortalıların emeklilik hesabı ve işsizlik maaşı için büyük bir önem arz etmektedir. Dolayısıyla bu bilgiler girilirken dikkatli olunmalıdır.

İşten Çıkış Kodları

İşten Çıkış İle Sağlık Hizmetinden Faydalanma

 

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu