
Sigortalı olarak bir iş yerinde çalışan kişilerin annelik, iş kazası, hastalık ya da mesleki hastalıklardan dolayı alabilecekleri geçici iş göremezlik raporu bulunmaktadır. Bu raporu alan kişiler, çalışmadıkları gün için hem işlerinde bir mağduriyet ile karşılaşmıyor hem de Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen ek ücretten de faydalanma hakkında sahip olabiliyorlar. Rapor parası olarak adlandırılan bu ek ücret, istirahat ya da diğer durumlardan dolayı alınacak sağlık kurulu raporuna göre verilecektir. Şartları tamamlayan kişiler, bu ücreti ödeme konusunda anlaşma sağlanmış bankalara başvuruda bulunarak, ücretleri tahsil edebilmektedirler. Rapor ücreti almak için gün şartı bulunmaktadır.
SGK Rapor Parası Şartları Nelerdir?
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenmekte olan rapor parası, belirli koşullar altında kişilere sunulmaktadır. En basit hali ile kimlerin hangi koşullarda bu ücretten faydalanacağına bakacak olursak şu sıralamayı yapabiliriz.
- Sigortalı çalışanların rapor almış olmalarının yanı sıra, sigorta prim günü sayısının da istenen düzeyde olması gerekmektedir. Burada belirtilen alt sınır, 90 gün olarak belirlenmiştir.
- Sigortalı çalışanların annelik durumundan dolayı alacakları raporların ardından da paranın ödenebilmesi için en az 90 günlük sigorta prim günü sayısının tamamlanması gerekir.
- Herhangi bir iş kazası ya da meslek hastalığına karşılık bir rapor alındığında, kişilerin sigortalılık durumlarının devam etmesi yeterli olacaktır.
Rapor parası alabilmek için kişilerin bilmesi gereken özel durumlar yukarıdaki gibidir. Yukarıdaki şartlar tamamlandıktan sonra kişiler ücret için başvuru yapabilir ve anlaşmalı bankalardan da belirtilen tarihte ödemelerini tahsil edebilirler.
Rapor Parası Nereden ve Ne Zaman Alınır?
Annelik, iş kazası, meslek hastalığı ya da sağlık problemlerinden dolayı rapor alan kişilerin ödemeleri, başta kamu bankaları olmak üzere, anlaşma sağlanan özel bankalar aracılığı ile de verilmektedir. Bu kapsamda, 2018 yılında ödemelerin yapılacağı bankaları şu şekilde sıralayabiliriz.
- Halkbank
- Vakıfbank
- Ziraat Bankası
- Akbank
- PTT
Geçici iş göremezlik raporu alan kişilerin ödemeleri, yukarıdaki bankalar üzerinden yapılacaktır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken özel bir detay bulunmaktadır. Ödemeler, aslında kişilerin TC kimlik numaraları üzerinden doğrudan Ziraat Bankası aracılığı ile verilmektedir. Ancak, ödemenin yapılmasını istediğiniz hesap farklı bir bankada ise, yukarıda belirtilen bankalardan birisine ait olan hesabınızı başvuru dilekçesinde yazmanız halinde, ödemeler doğrudan o hesaba aktarılacaktır. Ödeme zamanına baktığımızda ise, her ayın sekizinci günü ile on dördüncü günü arasında olduğu bilinmektedir.
SGK Rapor Parası İçin Banka Hesabı Tanımlaması Nasıl Yapılır?
Rapor parası alacak kişilerin ödemeleri, ayın sekizinci ve on dördüncü günlerinde Ziraat Bankası üzerinden yapılmaktadır. Kişilerin ödemelerini alabilmeleri ve belirtecekleri hesaba yatırılmasını sağlamak için, dilekçe hazırlarken bu durumu belirtmesi gerekmektedir. Buna göre başvuru işlemlerinde hesap tanımlamasının yapılabilmesi için dikkat edilecekler şu şekildedir.
- Söz konusu bankaya dilekçe ile başvurunuzu yapabilirsiniz.
- SGK’ya dilekçe ile ya da doğrudan giderek başvuru yapabilirsiniz.
- E-Devlet hesabınızdan anında başvuru yapabilirsiniz
Alacağınız rapor parası miktarı hakkında bilgi almak ve rapor parası hesaplamak için TIKLAYIN Hesaplanma şekil ve tutarları her yıl asgari ücrete bağlı olarak değişmektedir.
Yapılandırmaya gücümüz var Yeni yasa ile artık hem emekli maaşı hemde bakan millet vekili maaşlarına ya…