SGKSigortalılar

SGK, SSK Rapor Parası Hesaplama

Sigortalı bir işte çalışıyorken olağan ve olağanüstü durumlar karşısında uzun süreyi kapsayacak rahatsızlıklar yaşanması, kadın sigortalının doğum hali, iş anında gerçekleşen iş kazası sonucunda kişiler çalışma gücü olmadığından hekim tarafından işten bir süre uzak kalması için rapor verilmektedir. Bu raporlar kişinin istirahatini yapması yanı sıra eğer belirli bir süreyi aşıyor ise sigortalı kişinin yatarak veya işten uzak kaldığı zaman için ihtiyaçlarını karşılaması amacı ile aldığı rapor / istirahat dönemine göre tutarı değişkenlik gösteren para ödemesi yapılmaktadır. Haberimizin detayında rapor parasının kapsamı ve rapor parası nasıl hesaplanır bunları inceleyeceğiz.

Rapor Parası Nedir Nasıl Almaya Hak Kazanılır ?

Bir işverenin yanında sözleşmeye bağlı olarak sigortalı olarak çalışan kişilerin karşılaştığı hastalık, iş kazası, kronik hastalık ve doğum gibi hallerden dolayı hekimlerce sağlık kuruluşlarınca kendisine verilen ve 2 günlük süreyi aşan raporlar için yapılan para ödemesine rapor parası nedir. Bu paralar sigortalı sağlığında iken sigortalı geçen günlerinde maaşları üzerinden kesilen ve fonda biriktirilen paralardır. Dikkat edilmesi gereken konu 2 (iki) güne kadar alınan raporlardan dolayı sigorta ödeme yapmaz aynı zamanda kişininde maaşından kesinti yapılmaz bu yüzden raporun üçüncü gününden itibaren SGK tarafından kişiye para ödenir.

Rapor Parasını Alabilmek İçin Hangi Şartlar Sağlanmalıdır ?

SGK rapor parası alma şartları 2020 temel ve bilinmesi gereken bazı önemli şartlar var, bu şartların yerilen gelmemesi durumunda rapor parası almaya ne yazık ki hak kazanamazsınız. Öncelik olarak bu ödenekten almaya hak kazanılması için rapor başvurusu esnasında mutlaka aktif olarak sigortalı olması gerekmektedir.  Sebebi he ne olursa olsun sağlık kuruluşuna girişi yapıldığı esnada aktif halde sigortalılığı bulunmuyorsa ne yazık ki hiç bir şekilde ödeme hak edemez. Ayrıca yıl içerisinde 90 gün primi olmayan kişilerde bu ödenekten almaya hak kazanamaz. Bu mutlaka olması gereken şartlardan sonra hastane tarafından kendisine verilen raporda hastalık teşhisi yazılmış olması gerekmektedir. Raporda eksik teşhisinin olması, veya teşhisin rapor sistemine tanımlanması esnasında  girilen eksik bilgi yüzünden yine SGK tarafından herhangi bir rapor parası karşılanmamaktadır. Ayrıca rapor bitiminden itibaren 5 gün içerisinde rapor işverence işveren iş görmezlik sisteminden sigortalıya ait rapor süresi ve çalışmadığına dair girdi işlemini yaparak raporu onaylamalıdır. İşverence onaylanmayan rapordan dolayı sigortalıya ödeme yapılmaz ve işverene ayrıca ceza uygulaması yapılır. Bu yüzden istirahat süresi biter bitmez hemen raporu işverene teslim edin.

SGK Rapor Parası Hesaplaması Nasıl Yapılır ?

Sağlık kuruluşundaki doktorlar tarafından sigortalı hastaya yatarak veya ayakta tedavi şekline göre hesaplanacak ve SGK tarafından ödemesi yapılacak rapor parası tutarlarında değişiklik olmaktadır, bu yüzden hesaplama şeklide değişkenlik göstermektedir. Bu yüzden 2020 rapor parası hesaplama işlemi yapılırken mutlaka aşağıdaki hususlara dikkat etmenizi tavsiye ederiz.  SGK rapor parası hesaplamalarında;

  • Rapor üstünde yazan gün sayısı
  • Çalışanın son üç ay içerisindeki toplam brüt kazancı
  • Çalışanın son üç ay içerisindeki prim ya da ikramiye tutarları (varsa)
  • Çalışanın son üç ay içerisinde toplam prim gün sayısı oldukça önem taşımaktadır.

SGK Rapor Parası Hesaplarken Dikkat Edilmesi Gerekenler;

SGK rapor parası hesabı yapılmasından önce ve hesaplama esnasında bir takım hususlara dikkat ederek ve bunları göz önünde bulundurarak hesap işleminin yapılması gerekmektedir.

  • Sağlık kuruluşu tarafınca verilen raporlarda ilk iki gün ödeme dışında tutulduğundan toplam rapor süresinden bu iki günlük süreç düşülerek iki gün eksik hesaplanması gerekmektedir. Misal 15 gün yazılan istirahat raporlarında raporlu olunan gün kısmına 13 gün yazılması gerekmektedir. Sadece iş kazası nedeniyle verilen raporlarda bu iki gün detayının bir önemi olmamakla beraber kişinin raporlu olduğu gün kadar sisteme giriş yapmasının bir sakıncası bulunmamaktadır.
  • İki günlük süreç için sigortalıların kayba uğrayacağı veya zarar edeceği bir durum olmamakla beraber, iki günlük (iki gün dahil olmak üzere) alınan raporlarda herhangi bir maaş kesintisi olmayacaktır, örneğin 15 günlük raporlarda iki günlük maaş işveren tarafından ödenirken, 13 günlük ödeme de SGK tarafından yapılmaktadır.
  • SGK tarafından ödenen rapor paralarında yatarak tedaviler ile ayakta tedavilerde rapor parası hesaplaması ayrı ayrı yapıldığından; yatarak tedavi – istirahat ile ayakta tedavi – istirahat kısımlarının ayrı ayrı yazılması gerekmektedir.
  • Analık rapor parası ödemesinde hak sahibinin alacağı ödeme toplam 112 günlüktür. Bu nedenle analık rapor parası ödemesi için anne raporlu olduğu gün sayısını tam olarak belirtmelidir.

Rapor Parası Hesabı ve Alınacak Tutarlar Hakkında Bilgiler;

Rapor parası hesabı yapılırken hesaplamaya konu olan tutarlar en az minimum asgari ücret tutarında, maksimum ise asgari ücretin 6.5 katı tutarındaki dilimler hesaba konu edilmektedir. Buna göre 2019 rapor parası ya da başka bir deyişle 2019 yılı iş göremezlik ödeneği günlük en fazla 554 TL olacaktır. Bu üst sınır asgari ücretin 6.5 katı olarak hesaplanmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken birkaç husus bulunmaktadır;

  • Bir asgari ücretli 2019 yılı için rapor aldığında yatarak tedavilerde günlük 42.63 TL rapor parası alırken, ayakta tedavilerde ise bu tutar 56.84 TL olacaktır.
  • Bir asgari ücretli 3 günlük bir rapor alıp işe devam edemediğinde bu rapor ayakta tedavi sonucu verildiyse 2 güne kadar rapor parasından muaf olduğundan SGK’dan 1 günlük rapor parası olan 56.84 TL alacak, diğer 2 günlük rapor tutarı ise çalıştığı kurum tarafından maaşından kesilmeyecektir. Ancak bu durum sadece normal raporlar için geçerli eğer iş kazası hali bulunursa bu 2 günlük süre kesilmez SGK tarafından ödenir.
  • İş kazası rapor parası hesaplaması 2019 için ise aynı şekilde iş göremezlik ödeneğine esas kazanç bulunarak yapılan hesaplamada bu kez toplam rapor süresinden 2 gün düşülmez. Raporun tamamının ayakta ya da yatarak tedavi durumuna göre de şekillendiği rapor parası ayakta tedavilerde toplam tutarın 2/3’ü oranında, yatarak tedavilerde ise 1/2 oranında kendisine ödenir.
  • Rapor parası ödemesi çalışan tarafından raporun işverene ulaştırılıp sisteme girildikten ortalama 40 gün sonra SGK tarafından ödenir. Ödemeler SGK’nın şahıs ödemeleri sisteminde kişinin tanımladığı bir banka varsa oraya yapılırken, tanımlı bir banka olmaması durumunda ise PTT aracılığıyla yapılmaktadır.

Rapor parası raporun işverene bildiriminden sonraki 20 – 25 gün içerisinde kişinin postanede TC kimlik numarasına yatırılır. Bu ödemenin takibini ister e devlet üzerinden sorgulama yaparak isterse PTT şubesine gidip öğrenebilirsiniz. İnsanların hayatta neler ile karşılaşacağı çok kesin olmamakla birlikte yaşanan musibet veya vaka dolayısı ile o an tutunacak bir dal veya bir destek arar. İşte sigortasız çalışanların en çok karşılaştıkları ve yaşayacakları sorunlardan dolayı hiç bir güvenci olmadan yakınlarından destek bekleyerek geçirir o sıkıntılı süreci. Bu yüzden sigortalı çalışma konusundaki özen ve hassasiyeti göstermeniz hem kendini hemde ailenizin geleceği veya karşılaşacağı zorlukların ki bu özellikle sağlık sorunu konusunda devlet güvencinin altında bulunarak sıkıntınızı aşmaya fayda sağlayacaktır.

[su_button url=”http://hesaplama.musavşrsahan.com/rapor-parasi-hesaplama/”>http://hesaplama.musavşrsahan.com/rapor-parasi-hesaplama/” target=”blank” background=”#02117b” size=”10″]RAPOR PARASI HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYIN[/su_button]

Rapor Parası Sorgulama 

Doğum Parası Alma, Çocuk Parası Şartları

Sgk – Ssk Rapor Parası Nasıl Ve Nereden Alınır ?

 

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu