SGK

2019 SGK İdari Para Cezaları

1 Ocak 2019 tarihi itibariyle yıl sonuna yani 31 Aralık 2019 tarihine kadar brüt asgari ücretin 2 bin 558 TL olarak ödenmesi kararı alınmıştır. Bildiğiniz üzere bu brüt ücrete göre belirlenen bazı cezalar bulunmaktadır. Örneğin; işe giriş bildirgesi, hizmet belgesi geç teslim etme cezası, aylık prim, işten ayrılış bildirge cezası gibi. Yeni asgari ücret tutarının belli olmasıyla beraber 2019 yılı süresince Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından uygulanacak idari para cezaları da netleşmiş oldu. Bu yazımızda uygulanacak SGK İdari Para Cezaları 2019 konusunda bilgi sahibi edeceğiz. Bu ceza tutarları nelerdir, nereye ödeme yapılır, nasıl itiraz edilir gibi konular hakkında da geniş bir bilgiye sahip olacaksınız.

SGK İdari Para Cezaları 2019

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından süresi dışında veya kanuna aykırı olarak yapılan işlemleriniz için uygulanacak idari para cezaları aşağıda belirttiğimiz gibi olacaktır.

  1. İşe Giriş Bildirgesinin Süresinde Verilmemesi Durumunda İdari Para Cezaları

 Sigortalı işe giriş bildirgesini belirtilen tarih çerçevesinde teslim etmez iseniz tarafınıza idari para cezası uygulanacaktır. Sigortalı başına ödemeniz gereken tutarlar olacak şekilde şu şekildedir;

  • İşe giriş bildirgesi belgesinin süresi içerisinde geçerli olan tutarlar;

Ödemeniz gereken tutar 2 bin 558 TL’dir. Tebliğ tarihine müteakiben 15 gün içinde ödemeniz gereken bin 918 TL olacaktır.

  • İşe giriş bildirgesi belgesinin kanunen teslim edilmesi gereken süre içerisinde geçerli olan tutarlar;

Ödemeniz gereken tutar 2 bin 558 TL’dir. Tebliğ tarihine müteakiben 15 gün içinde ödemeniz gereken 480 TL olacaktır.

  •  İşe giriş bildirgesi belgesinin mahkeme kararıyla veya resmi bilgi ve belgeler ile ispat edilmesi halinde geçerli olan tutarlar;

Ödemeniz gereken tutar 5 bin 116 TL’dir. Tebliğ tarihine müteakiben 15 gün içinde ödemeniz gereken 3 bin 837 TL olacaktır.

  •  İşe giriş bildirgesi belgesinin mahkeme kararıyla veya resmi bilgi ve belgeler ile ispat edilmesi halinden 1 yıl sonra aynı işyerinde tekrarının tespit edilmesi durumunda geçerli olan tutarlar;

Ödemeniz gereken tutar 12 bin 790 TL’dir. Tebliğ tarihine müteakiben 15 gün içinde ödemeniz gereken 9 bin 592 TL olacaktır.

  1. İşyeri Bildirgesinin Süresinde Verilmemesi Durumunda İdari Para Cezaları

 İşyeri sahibi ve sigortalı bir iş veren iseniz bilmeniz gerekir ki kamu idareleri ve bilanço esasına bağlı olarak işyeri bildirgesi teslim etmeniz gerekir. Eğer bu bildirgeyi zamanında teslim etmediyseniz sigortalı başına ödemeniz gereken tutarlar aşağıdaki gibidir;

  • Ödemeniz gereken tutar 7 bin 674 TL’dir. Tebliğ tarihine müteakiben 15 gün içinde ödemeniz gereken 5 bin 755 TL olacaktır.
  • İşletme esasına bağlı olarak deftere tabi iseniz; Ödemeniz gereken tutar 5 bin 116 TL. Tebliğ tarihine müteakiben 15 gün içinde ödemeniz gereken 3 bin 837 TL olacaktır.
  • Deftere tabi değil iseniz; Ödemeniz gereken tutar 2 bin 558 TL. Tebliğ tarihine müteakiben 15 gün içinde ödemeniz gereken bin 918 TL olacaktır.

Önemli Not: İşyeri bildirgesinin yasal süresi çerçevesinde 30 gün içinde belgeyi teslim etmeniz ve 15 gün içerisinde de idari para cezasını ödemeniz durumunda, bu tutar normalde ödemeniz gereken cezanın 4’te 3’nün 4’te 1’i kadarıdır. Yani ödemeniz gereken tutar 7 bin 674 TL ise bildirgeyi 30 gün içinde teslim etmeniz ve 15 gün içinde ödeme yapmanız durumunda Bin 438 TL’ye gelecektir.

  1. Aylık Prim ve Hizmet Belgelerinin Süresinde Verilmemesi Durumunda İdari Para Cezaları

 Aylık prim ve hizmet belgelerinin teslimi için verilen kanuni süre içerisinde belge tesliminde bulunmadıysanız sigortalı başına ödemeniz gereken tutar aşağıda belirttiğimiz gibidir;

  • Asıl olarak verilen aylık prim ve hizmet belgeleri için ödemeniz gereken tutar 512 TL’dir. Bu tutarı 15 gün içinde ödemeniz haline 384 TL’ye inecektir.
  • Ek olarak verilen aylık prim ve hizmet belgeleri için ödemeniz gereken tutar 320 TL’dir. Bu tutarı 15 gün içinde ödemeniz haline 240 TL’ye inecektir.
  • Asıl ve ek bildirgenin idare cezasının toplamı 5 bin 116 TL’yi geçmemektedir.
  • Belgelerin verilmediği mahkeme kararı veya resmi ve belge ile ispatlanması halinde ödemeniz gereken tutar 5 bin 116 TL’dir. Bu tutarı 15 gün içinde ödemeniz haline 3 bin 837 TL’ye inecektir.
  1. İşten Çıkış Bildirgesinin Süresinde Verilmemesi Durumunda İdari Para Cezaları

Sigortalı işten çıkış bildirgesini belirtilen tarih çerçevesinde teslim etmez iseniz tarafınıza idari para cezası uygulanacaktır. Sigortalı başına ödemeniz gereken tutar 256 TL’dir. Tebliğ tarihine müteakiben 15 gün içinde ödemeniz gereken 192 TL olacaktır.

  • Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından işyeri defter, kayıt ve belgelerinin istenmesi ve bunların 15 gün içerisinde ibraz edilmemesi durumunda uygulanacak idari para cezası tutarları şu şekildedir;
  • Kamu idareleri ve bilanço esasına tabi iseniz; Ödemeniz gereken tutar 30 bin 696 TL. Tebliğ tarihine müteakiben 15 gün içinde ödemeniz gereken 23 bin 22 TL olacaktır.
  •  İşletme esasına bağlı olarak deftere tabi iseniz; Ödemeniz gereken tutar 15 bin 348 TL. Tebliğ tarihine müteakiben 15 gün içinde ödemeniz gereken 11 bin 511 TL olacaktır.
  • Deftere tabi değil iseniz; Ödemeniz gereken tutar 7 bin 674 TL. Tebliğ tarihine müteakiben 15 gün içinde ödemeniz gereken 5 bin 755 TL olacaktır.
  • Defter ve belgelerin ibraz edilmiş fakat bunların geçersiz sayılması durumunda uygulanacak idari para cezası tutarları şu şekildedir; Geçersiz sayılan her dönem için ödemeniz gereken tutar bin 279 TL. Tebliğ tarihine müteakiben 15 gün içinde ödemeniz gereken 959 TL olacaktır.
  • Ücret tediye bordrolarının geçersiz sayılması durumunda uygulanacak idari para cezası tutarları şu şekildedir; Geçersiz sayılan her bordro için ödemeniz gereken tutar bin 279 TL. Tebliğ tarihine müteakiben 15 gün içinde ödemeniz gereken 959 TL olacaktır.
  • Denetim ve teftiş elemanlarının görevlerini yapmasına engel olmanız durumunda uygulanacak idari para cezası tutarları şu şekildedir; Ödemeniz gereken tutar 25 bin 580 TL. Tebliğ tarihine müteakiben 15 gün içinde ödemeniz gereken 19 bin 185 TL olacaktır.
  • Maddeye istinaden Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından istenen belgeler süresinde ibraz etmeme durumunda uygulanacak idari para cezası tutarları şu şekildedir; Ödemeniz gereken tutar 12 bin 790 TL. Tebliğ tarihine müteakiben 15 gün içinde ödemeniz gereken 9 bin 592 TL olacaktır.
  • Raporlu veya çalışmadığına dair geç bildirim yapılması durumunda sigortalı başına uygulanacak idari para cezası tutarları şu şekildedir; Ödemeniz gereken tutar bin 279 TL. Tebliğ tarihine müteakiben 15 gün içinde ödemeniz gereken 959 TL olacaktır. Eğer bu bildirimi süresi dışında yaparsanız; Ödemeniz gereken tutar 256 TL. Tebliğ tarihine müteakiben 15 gün içinde ödemeniz gereken 192 TL olacaktır.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu İdari Para Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Yukarıda sizlere detaylı olarak bahsettiğimiz konulara ait bir cezanız varsa ve buna itiraz edecek geçerli bir sebebiniz mevcut ise tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde itiraz edebilirsiniz. Bu tebliğ süresinden 15 gün geçtikten sonra itiraz hakkınız yanar. Ayrıca sebebinizin geçersiz sayılması ile SGK komisyonu tarafından itirazını reddetme hakkına sahiptir. Bu aşamadan sonra mahkemeye başvurarak, SGK’ya itiraz edebilirsiniz.

  • Sosyal Güvenlik Kurumu İdari Para Cezası Ödemesi Nasıl Yapılır?

İtiraz etmek istemiyor veya itirazınız geçersiz sayılmış ise ödeme yapabilmeniz için SGK tarafından tebliğ tarihinin sisteme girilmiş olması gerekmektedir. Ödemenizi 26 haneli işyeri sicil numaranız ile SGK Ödemeleri-SSK İPC menüsünden yapabilirsiniz.

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu