4/A Sigortalılar4/B (Bağ-Kur)SGK

Sgk Hizmet Dökümü

Sigortalı çalışanların yapmış oldukları iş veya hizmet karşılığında işverenlerince işçilerin isimlerine yatırdıkları prim ve sigorta günlerini daha kolay takip etmeleri amacı ile devletin tüm kamu kurum ve kuruluşlarındaki hizmetleri daha hızlı ve kolay sağladığı e-devlet sistemi üzerine taşıdı. Bu sayede sigortalı kişi adına sigorta yatırılıp yatırılmadığını takip edeceği sgk hizmet dökümü uygulamasını e -devlet SGK bölümüne ekleyerek daha kolay ve istediği zaman sorgulayabilecek. Sigorta primi işlemleri çalışan işçiler açısından gün ve hak kaybı olmaması amacı ile sürekli sorgulanmasında ve hizmet primlerinin bildirilip bildirilemediğini devamlı takip etmesi gerekmektedir. Bu kontrolü de kişinin postaneden aldığı e devlet şifresi ile sorgulaması oldukça basit bir işlemdir. Ayrıca e devlet yardımı ile işe giren kişilerin sigorta işe giriş işlemlerinin yapılmadığını takip etmeleri mümkündür.

SGK hizmet dökümü nedir, nerelerde istenir ne işe yarar ?

Sigorta hizmet dökümleri kişilerin primlerinin düzenli bir şekilde bildirilip bildirilmediğini, kaç gün olarak ssk ya bildirildiği yatırılan prime esas kazanç tutarı ile maaş arasında değişiklik olup olmadığını takip etmesi yanı sıra çalışan kişilerden farklı kurum ve kuruluşlarda bilgi onaylamak amacı ile talep edebilmekte. Ayrıca emeklilik esnasında yapılacak gün hesabında olsun, kıdem ve ihbar tazminatı hesaplanırken bilinmesi gereken günleri tam olarak incelenmesini sağlayan yurt dışında çalışmak isteyenlerin vize işlemleri veya bankaların sundukları kredi kartı ve kredi kullandırma gibi işlemlerde kişiden sgk hizmet dökümü talep edilebilmektedir. Edevlet platformu üzerinden alınan barkotlu döküm resmi evrak niteliğinde olduğu için kurum ve kuruluşlara imzasız ve onaysız verilebilir.

SGK Dökümü için e-devlet şifresi nasıl alınır ?

Aslında e devlet şifresi alma işlemini bir çoğunuz çok basit bir şekilde nasıl alınacağını biliyorsunuzdur. Ama günümüz teknoloji sistemlerinin yaygın olmasına rağmen daha bir çok kişinin e devlet şifresini nasıl alacağını henüz tam olarak bilmemektedir. Bu yüzden e devlet şifresinin nasıl alınacağı ve bu şifre ile hizmet dökümünün alınma işini sizlere anlatacağız. Çok basit olarak kimlik ile birlikte size en yakın PTT şubelerine giderek 3 TL karşılığında kapalı zarf içerisinde size özel ve sizden başka hiç bir kimseye verilmeyecek e- devlet şifreleri verilmektedir.

E-Devlet üzerinden sorgulama yapılabilecek SGK bilgileri;

SGK çatısı altında bulunan 4A (SSK), 4B (BAĞKUR) ve 4C (EMEKLİ SANDIĞI) sandıklarına aile tüm sorgulama ve borç öğrenme işlemlerini kolaylıkla yapabilirsiniz. Bağkur kapsamındakiler bağkur borçlarını tüm faiz ve prim tutarları ile sorgulayabilecekleri gibi 4A kapsamında adına prim yatırılan işçiler primlerinin hangi firma tarafından hangi tarih aralıklarında yatırıldığı gösterilmektedir.  Yine emekli olan kişiler aldıkları maaşları veya emekli maaşlarından yapılan kesintilerin neden kaynaklandığını detaylı bir şekilde e devlet üzerinden bakabilir. Bunların yanı sıra;

  • İşçinin çalıştığı şirket bilgilerini (bağlı olduğu meslek grubu, meslek kodu ve sektör)
  • Çalışanın temel sigorta bilgilerini,
  • Sigorta başlangıç tarihini ve sigorta girişinden itibaren sigortanın aylık kaç gün ödendiğini
  • Sigortalı olarak genel toplamda kaç gün çalışıldığı, öğrenilmek istenen ay detayında ne kadar çalışıldığı, öğrenilmek istenen yıl detayında ne kadar çalışıldığı
  • Sigortalı olunan süre boyunca yapılan hizmetler
  • Primlerin hangi tutardan ödendiği, prim, mesai, ikramiye ve resmi tatil günlerindeki çalışma süresinin primlerinin ödenip ödenmediği
  • Sigortanın çalışılan ayların tamamında kesintisiz bildirim yapılıp yapılmadığı,
  • Kişilerin emeklilik başvuruları sırasında da geriye dönük primlerinin ne derece doğru ödendiği,
  • Her türlü işveren hilesinin de kolayca sorgulanabileceği bir sistem olarak adlandırılabilir.

SGK hizmet binalarından veya SGK merkezlerinden hizmet dökümü alabilir miyim ?

E devleti olmayan kişiler kendisi için daha kolay olduğunu düşünerek sgk hizmet binalarına gidip ssk hizmet dökümü almak isteyebilir, ancak çok zorunlu haller olmadığı sürece kurum sgk hizmet dökümü vermemektedir. Ancak müdürlükçe uygun görülürse dilekçe talebi ile hizmet dökümü alınabilir. Daha önceleri hizmet kayıtları sgk müdürlüklerince verilebilmekte idi aynı zamanda çalışılan iş yerine bağlı remi muhasebeci veya mali müşavirlerin onaylı ile hizmet dökümleri geçerlilik sağlamaktayken artık e devlet üzerinden barkotlu sistem sayesinde diğer yetkili mercilerin hizmet dökümü vermesine gerek kalmamıştır.

E-Devlet Üzerinden SGK Hizmet Dökümü Alma İşlemi Nasıl Yapılır

E-Devlet şifreniz varsa  turkiye.gor.tr üzerinden TC kimlik numaranız ile giriş yapacaksınız. Eğer kağıt üzerine döküm ihtiyacınız varsa giriş yapmış olduğunuz bilgisayara bağlı bir yazıcı bulunsun.

SSK (4a) Hizmet Dökümü İnternet Sayfası İçin LÜTFEN TIKLAYINIZ!

BAĞ-KUR (4b) Hizmet Dökümü İnternet Sayfası İçin LÜTFEN TIKLAYINIZ!

AŞAMA 1 :

Turkiye.gov.tr sistemi üzerinden giriş yaparak almak istediğiniz sandık durumuna göre yukarıdaki sorgulama linklerine tıklayın, daha sonrasında bilgilerinizi doğrulayacağı sayfa üzerinden bilgilerinizi onaylayacaksınız.

AŞAMA 2: 

Üsteki bağlantıdan sisteme başarılı bir şekilde giriş yaptık dan sonra direk olarak aşağıdaki gibi SGK Hizmet Dökümü ekranı ile karşılaşacaksınız. Dilerseniz ekranın sağ kısmında “Yazdır” yazan yere tıklayarak SGK Hizmet Dökümü alabilir ve bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Farklı sitelerden hizmet dökümü alamayacağını bilmeniz gerekmektedir bu sebeple resmi site dışında hiç bir siteye kişisel bilgilerinizi girmeyiniz.

Yukarıda vermiş olduğumuz yönergeleri takip ederek çok kolay bir şekilde hizmet belgesi dökümü alabilirsiniz, ayrıca size tavsiyemiz e devlet uygulamasını cep telefonunuza indirerek sigorta bilgilerinizi sürekli olarak takip ederek primlerin ne şekilde bildirildiğini takip altına alınız.

Sigorta primlerim e devlet panelinde eksik görünüyorsa ne yapmalıyım ?

Eğer primleriniz siz işinizde eksiksiz ve rapor alma durumunuz olmadan tam şekilde çalışıyorsanız ve hizmet dökümünde eksik gün ve prim tutarınız görünüyorsa durumu mutlaka işvereninize bildirerek yapılan eksik bildirimin neyden kaynaklandığını öğrenin eğer aldığınız cevap sizi tatmin etmez veya işverenin bilgisinde eksik bildirim işleminin yapıldığını düşünüyorsanız size en yakın SGK merkezlerine başvurarak durumu dilekçe ile bildirebilir, günlerinizin kaybı yaşanmaması için işverenin SGK müfettiş veya denetçilerince incelenmesini sağlayabilirsiniz.  Bazı durumlarda iş yerindeki işveren ve muhasebe departmanı arasında kopuk iletişim yüzünden işçilerin sigorta primleri eksik gösterilerek hizmet dökümlerine yansıtılmadığı görülebilmektedir bu durum ile karşılaşırsanız durumu hemen işverene bildirip düzeltilmesini isteyiniz.

 

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu