
Sağlık güvencesi bulunmayan vatandaşlar için devlet tarafından oluşturulan Genel Sağlık Sigortası sistemi sayesinde bir çok kişinin sağlık güvencesi olacak. Genel sağlık sigortasına dahil olmak için herkes için gelir testi yaptırılması zorunludur. Peki vatandaşlar gelir testi başvurusunu nereye ve nasıl yapacak..
Gelir Testi Başvurusu Nereye, Naıl Yapılır ?
Sigortalı olarak bir işte çalışmayan ve bağkur primi yatırma durumu bulunmayan vatandaşların 18 yaşını doldurduktan hemen sonra ikametgahlarının bağlı bulunduğu ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurarak form doldurmaları gerekmektedir. Birçok kişi gelir testi sosyal sigortalar kurumu tarafından yapıldığını zannetmekte ama değil, gelir testini , gelir testi yaptıracakların bağlı bulundukları ilçe kaymakamlıkları yapar. Yapılan başvuru neticesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfı tarafından kişinin gelir durumu ve her yıl devlet tarafından belirlenen alt gelir, aynı çatı altına yaşadığı fert sayısı vs gibi kıstaslar dikkate alınarak gelir testi uygulanır. Test sonucunda belirlenen kıstas altında kalan kişilerin sağlık hizmeti gibi tüm giderlerinin karşılanacağı Yeşil Kartlar vatandaşlara verilir. Yapılan test eğer devletin belirlediği tutarın üzerinde çıkarsa kişi Genel Sağlık Sigortası primi ödemek zorunda kalır ve bu ödemeyide SGK tarafından belirlenen dönemlerde bankalara yapılabilir.
Gelir Testi Başvurusunda Hangi Belge ve Formlar Doldurulmalıdır ?
Genel sağlık sigortası primi yatırmak zorunda olan veya yeşil kart almak isteyen kişilerin konakladığı yerdeki kaymakamlık idaresindeki sosyal yardımlaşma bölümlerine gelir testi yaptırma başvurusu ile gerçekleşecek olup herhangibi bir evrak götürmelerine gerek yoktur.
Gelir Testi Yapılması İle GSS Primi Nasıl Belirlenir ?
GSS uygulaması 1 .1 2012 tarihinden geçerli olmak üzere, herhangibi bir işte çalışmayan aylık veya kazancı bulunmayan bunların bakmakla yükümlü durumunda olmayan vatandaşlarımız Genel Sağlık sigortalısı olarak SGK tarafından tescil edilmektedir. SGK yapmış olduğu Genel sağlık sigortasının amacı; sosyal güvencesi bulunmayan kişiler ile primleri kendileri veya devlet tarafından ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlamaktır. Vatandaşlar ikametgahlarının bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurarak gelir testi yapmalarının akabinde, gelirleri asgari ücretin 3’te birinden düşük çıkarsa primleri devlet tarafından ödeniyor ve yeşil kart sahibi oluyorlar, gelirleri asgari ücretin üçte birinden fazla çıkarsa GSS primi ödemekle sorumlu olmaktadırlar.