
Ağız ve diş sağlığı problemleri kalıtsal veya doğum sırasında oluşabileceği gibi sonradan görülmesi de mümkündür. Dişlerinizin çarpık veya ayrık olması durumunda, size diş hekiminiz tarafından diş teli önerilebilir. Çünkü bu durumlar ne kadar bakım yaparsanız yapın diş teli olmadan düzelmez. Kemik dokusu ve çene yapısının hassas olmasından dolayı diş telinde kullanılan malzemeler özel olarak üretilmektedir. Yapılacak işlemin ve diş telinin pahalı olmasından dolayı aklımıza gelen ilk soru takılan diş telleri sgk bünyesinde devlet tarafından karşılanıp ödüyor mu diye olmaktadır. Gelin bu sorunun yanıtını hep beraber inceleyelim.
Diş Teli Nedir?
Dişlerde meydana gelen eğrilik, hastaya estetik ve düzgün gülüş kazanması, dişler arasında bulunan ayrıklık gibi sorunlarda kullanılan diş teli, estetik kaygı içeren bir tedavi yöntemidir. Diş teli sayesinde dişler dizilişi düzelir ve temizlenmesi kolay hale gelir. Bu sayede dişleriniz kolay çürümez veya sıklıkla diş taşlarınız oluşmaz. Diş teli tedavisi gören hastalarda diş problemleri azalmaya başlar.
Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılıyor?
Diş Teli Tedavisini ve Takılma İşlemi SGK Karşılıyor mu ? Diş teli takılmadan önce diş taramanız yapılıyor. Çekilmesi gereken dişler, temizlenmesi gereken çürükler var ise bunların işlemleri tamamlandıktan sonra diş teli takılma aşamasına geçiliyor. Bu işlemler sonrasında dişçi koltuğuna rahatça oturuyorsunuz ve acıtmayan sadece dudaklarınızı açık tutabilme amacı ile ağzınıza elipse benzer bir madde takılıyor. Dişlerinizin üst tarafını zımparaladıktan sonra üzerine yapışkan bir madde sürülüyor ve braketler yerleştiriliyor. Yapışkanın kuruması beklendikten sonra braketlerin dışındaki taşış olan yapışkan madde kazınıyor. U şeklindeki ince bir tel yardımı ile dişinize oturtuluyor ve en son lastikler takılarak diş telinin çıkması engellenmiş oluyor. İşte diş teli tedavisi bu kadar basit ve ağrısız bir biçimde sonlanıyor. Kesinlikle korkmanıza gerek yok canınız acımıyor.
Diş Teli Çeşitleri
Diş teli tedavisi ortodonti olarak adlandırılır. Bozuk olan diş yapısını düzeltmek amacıyla yapılan tıbbi bir müdahaledir. Yapısal bozukluklara göre takılan 4 çeşit diş teli vardır;
- Metal braketler: En çok kullanılan ve en dayanıklı diş telidir. Diş teli tedavisi yapılacak olan hastanın ağız için büyüklüğüne göre dişlerin iç veya dış kısmına takılır. Günlük hayatı olumsuz etkileyen bu teller, estetik açıdan da güzel durmamaktadır. Dişlerdeki bozukluğa bağlı olarak 2 veya 3 sene kullanılması gerekmektedir.
- Porselen şeffaf braketler: Metal braketlere kıyasla daha estetik görünüm sağlayan bu teller en çok tercih edilen modeldir. Daha ince bir görünüme sahiptir. Çene yapısı bozulmasını önlemek için kullanılır. Bu nedenle damak ve çeneye ek olarak plak takılır. Bakımı sırasında son derece dikkatli olunması gerekmektedir.
- Lingual braketler: Yetişkinler için kullanılan diş telidir. Diş yapısı içe doğru olan hastalara takılır. Böyle dişlerin ağız içinde orantılanmasına yardımcı olur. Tellere alışma süreci diğerlerine kıyasla daha zordur. Alt dişleri üst dişler ile aynı orantıda yapabilmek adına damaktan çeneye uzanan elastik bir plak takılır.
- Telsiz ortodonti: şeffaf diş teli diye de bilinir. Temizlemesi ve takıp çıkarması son derece basittir. Uzun süreli kullanıma uygundur. Diş bozukluğu fazla olmayan hastalara önerilmektedir.
Diş Teli Tedavisini Devlet Karşılıyor Mu?
Diş teli tedavisini estetik kaygıdan kurtulma amaçlı yapılmakta olsa da diş sağlığımız açısından yapılması gereken bir tedavidir. 2000 li yılların başında bu tedavi devlet tarafından karşılanmaktaydı fakat Sağlık Bakanlığı’nın kararı ile artık diş teli tedavisi SGK tarafından karşılanmamaktadır. Bunun sebebi ise diş teli tedavisi yaptıran hasta sayısının artması ve bunun devlete külfet oluşturmasıdır. Yani diş teli tedavisi olacaksanız bunu kendiniz karşılamanız gerekmektedir. Fakat bu karar 18 yaş altını kapsamamaktadır. Onlara uygulanan ayrı bir kural mevcuttur. Eğer 18 yaşından küçük iseniz ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlarda diş teli tedavi olmak isterseniz, sizden sadece malzemelerin ücreti talep ediliyor. Bu malzeme ücreti de ortalama 1500 TL civarındadır. Böyle düşünüldüğünde tedavinin yarısını siz yarısını devlet karşılamış oluyor. Dikkat etmeniz gereken en önemli sorun ise randevular olacaktır. Genellikle bu randevular 5 yıl öteye kadar ertelenebiliyor, eğer yarısını karşılamak istiyorsanız diş teli tedavisi için 12 yaşında randevu almanız gerekmektedir. Aksi halde randevu tarihinde 18 yaşını geçmiş olursanız tedaviyi tamamen sizin karşılamanız gerekmektedir.
Diş sağlığı oldukça önemli bir konu olduğu için sağlığını kaybetmeden düzenli olarak bakımını ve tedavisini yaptırmanızda fayda vardır.