Pratik Bilgiler

Savcılığa Suç Duyurusu (Şikayet) Başvuru Nasıl Yapılır

Savcılığa suç duyurusunda bulunmak istiyorsanız yasalarda gösterilen şekilde bir suç işlenmesi veya işlenmesine dair bir kanıt olması yeterlidir. Başınıza böyle bir olay geldiğinde nasıl suç duyurusunda bulunacağınızı bilmiyorsanız bu yazımızı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Size bu yazıda nasıl suç duyurusunda bulunabileceğimizi, bu suç duyurusunun kurallarını ve örnek dilekçeyi öğrenebilirsiniz.

• Hangi Durumlarda Suç Duyurusunda Bulunulur?

Birinin suç işlendiğini biliyor veya bu suç tarafınıza işlenmiş ise işlendiğine dair kanıtınız olmasıyla savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Ayrıca suçun işlenmesi veya işlenmemesine bağlı olarak da suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Şimdi gelin bu işlenmemiş veya işlenmiş suçlar nelerdir inceleyelim;
Suç Duyurusunda bulunabileceğiniz işlenmemiş suç örnekleri:
1. Hırsızlık girişimde bulunacağını fark ettiğiniz biri hakkında
2. Bir kişiyi öldürecek başka bir kişiye ait somut bir deliliniz olduğunuzda
3. Av yasağı olduğu zamanlarda avlanacak bir kişi fark ettiğinizde

Suç Duyurusunda bulunabileceğiniz işlenmiş suç örnekleri:

1. Arabanın camı kırılmış ve içindeki eşyaların çalındığını gördüğünüzde
2. Vefat etmiş bir kişiyi gördüğünüzde
3. Tehdit edilmeniz veya hakarete maruz kaldığınız
Yukarıda örneklediğimiz durumlara baktığınızda olağan veya olağanüstü sebeplerle oluşan suçları, somut deliller ile ispatı yapılabilecek suç veya suç şüphesi olan durumlarda suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Polis, jandarma, baro, devlet hükümet görevlisi, köy veya mahalle muhtarı gibi adli makamlara suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Talebiniz doğrultusunda yapacağınız suç duyurusunda kimlik bilgileriniz gizli tutulabilir. Bilgileriniz bu talebiniz üzerine gizlenecek ve kimliğinizi açık eden bir personel olursa suç işlemiş sayılacak ve cezalandırılacaktır.
Suç duyurusunda bulunacaksanız herhangi bir şarta uymanıza gerek yoktur. Fakat önemli olan şey, olayı düzgün bir şekilde anlatmanızdır. Sözlü veya yazılı olarak başvuruda bulunabilirsiniz. Genelde usul olarak yazılı başvurular kabul edilmektedir ama sözlü başvuru yapacaksanız yazılı bir tutanağa dayanması gerekmektedir.

Başvuruda bulunmadan önce göz atmanız tavsiye edilir;

1. Olayı anlatırken ayrıntılı fakat karşı tarafa hakaret veya tehditte bulunacak sözler kullanmadan konunun özü anlatılmalıdır. Aksi durumda olay aleyhinize dönebilir.
2. Dilekçe yazarken, suçun hangi yasada yer almış olduğunu, suçun tanımının ayrıntılarını belirtmek gerekir.
3. Size tekrar soru sorulmasına gerek olmayacak biçimde kısa ve öz haliyle suç duyurusunda bulunmanız oldukça önemlidir.
4. Kadın ve çocuklara yönelik suç duyurularını 183 numaralı sosyal hizmetler danışma hattından gerçekleştirebilirsiniz.
5. Polis veya jandarmalardan hukuki destek alabilirsiniz.
6. En yakın baroya başvurabileceğiniz gibi doğrudan Cumhuriyet Savcılıkları’ na da başvurabilirsiniz.
7. Alt ceza sınırı 5 yıl olan ağır cezalarda devlet tarafından ücretsiz bir şekilde avukat tahsis edilebilir.

• Suç Duyurusunda Nasıl Bulunulur?

Suç duyurusunda bulunmak istiyorsanız öncelikli olarak şikayetçi dilekçesi yazmanız gerekmektedir. Ardından dilekçeyi bulunduğunuz şehrin adliyesinde bulunan müracaat savcılığına teslim etmeniz gerekmektedir. Savcılık bu dilekçeyi sizden teslim alarak kaleme alınır ve size dilekçe hazırlık numarası verilir. Alacağınız bu numarayla dilekçenizin hangi savcı ya da hangi mahkemede olduğu görebilirsiniz.

Suç duyurusu dilekçesi nasıl olmalıdır?

1. Hangi savcılığa başvuruda bulunulacaksa, savcılığın adı başlık olarak yazılmalıdır.
2. Yapılan eylemde şikayetçi veya şikayetçilerin isim ve adresleri yazılmalıdır.
3. Eylemi gerçekleştirmiş olan sanık ya da sanıkların isim ve adresleri yazılmalıdır.
4. Dilekçe içerisine suç tarihi yazılmalıdır.
5. Olaylar başlığına, suç konusunu kısa, öz ve sırasıyla anlatım yapılmalıdır.
6. Deliller başlığına, şikayetinizi kanıtlayan delillerimizi belirtmeli ve tanıklarınız var ise isim ve adres yazılmalıdır.
7. Dilekçenin sonuç kısmına ise kamu davası açılma talebi yazılmalıdır.

• Suç Duyurusunda Bulunmak Ücretli Midir?

Savcılığa suç duyurusunda bulunmak son derece kolay ve ücretsiz yapılan bir işlemdir. Ayrıca internet üzerinden yani online olarak suç duyurusunda bulunmak istiyorsanız BİMER’i kullanabilirsiniz. BİMER, Başbakanlık İletişim Merkezi’nin kısaltması olarak kullanılmaktadır. Vatandaşların her an her yerde başvuru yapabilmesini sağlayan bir sistemdir. BİMER’e başvurmak istiyorsanız, online olarak adınız, soyadınız, T.C. kimlik numaranız, anne kızlık soyadınız ve telefon numaranızı girerek ya da e- devlet üzerinden şifre alarak onay istemeniz mümkündür. Onayı aldıktan sonra başvurunuzu düzenledikten sonra yine site üzerinden göndermeniz mümkündür. Size verilmiş olan sorgu numarası ile de başvurunuzu takip edebilirsiniz. Eğer delil veya dosya eklemek istiyorsanız dosya ekleme seçeneği de mevcuttur.

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu