VERGİ

Şahıs Şirketi Ne Kadara Kurulur – Açılış Maliyeti

Firmanızı açtınız artık şahıs şirketi kuruluşu yaparak resmi anlamda ticarete başlamak istiyorsunuz, peşi şahıs şirketi kurmak için ne kadar para ödemeniz gerek ? Şahıs şirketi kurmak için tüm maliyet güncel tutarı ile yazımızda.

Ticari firmanızın fiziksel veya sanal ortamda tüm hazırlıklarından sonra artık satış yaparak fatura kesmeniz için mükellefiyet açılışı yapmanız gerekiyor. Mükellefiyet açılışınızı şahıs firması olarak kuruluş ve kapatılma süreçlerinin çok hızlı ve kolay olması ayrıca bir avantaj olduğu için firmanızı başlangıç olarak şahıs şirketi açılışı yapmanızı tavsiye ederiz. Ancak şahıs şirketinizi kurdunuz işlerini başladı ve bir süre sonra cironuz yükselerek kazancı arttığında tabii olduğu vergi oranı da artacağı için yüksek vergilere maruz kalarak kazanç kolaylıkla işletme sermayesine eklenmez. Bu bağlamda, şahıs şirketi kurmayı daha düşük iş hacmine sahip olacağını düşünenler tercih etmelidir. Yapmış olduğunuz ciro sonrası çıkabilecek kâr durumunuza göre aşağıdaki gelir vergisi oranları tablosundan ne kadar vergi ödemeniz gerektiğine bakabilirsiniz.

Gelir Vergisi Oranları Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Tabloya göre; geliriniz 24.000 TL ise bunun %15’ini gelir vergisi olarak devlete ödemelisiniz. Eğer geliriniz 40.000 TL ise bunun da 24.000 TL’si için 3.600 TL, kalan 16.000 TL’nin ise %20’sini gelir vergisi olarak devlete ödemelisiniz. Diğer oranlardan da ödemeniz gereken vergi miktarını yine bu yöntemle hesaplayabilirsiniz.

Yıllık Gelir MiktarıGelir Vergisi Oranı
24.000 TL’ye kadar%15
53.000 TL’nin 24.000 TL’si için 3.600 TL fazlası%20
130.000 TL’nin 53.000 TL’si için 9.400 TL, fazlası%27
650.000 TL’nin 130.000 TL’si için 30.190 TL, fazlası%35
650.000 TL’den fazlasının 650.000 TL’si için 212.190 TL, fazlası%40

Örneğin; 65.000 TL yıllık gelir elde eden bir şahıs şirketiniz varsa, yıllık ödemeniz gereken gelir vergisi ne kadardır? 49.000-180.000 TL aralığında bir geliriniz olması sebebiyle %27’lik gelir vergisi oranına tabi durumundasınız. 65.000 TL’nin 53.000 TL’si için 9.400 TL ve ek olarak kalan 12.000 TL gelirinizin %27’si kadarı, yani 3.240 TL’si de gelir vergisidir. 65.000 TL yıllık geliri olan şahıs şirketiniz için devlete ödemeniz gereken gelir vergisi 9.400+3.240=12.640 TL’dir.

Diğer şirket türleri, kurumlar vergisine tabiidir ve geliriniz kâr miktarınız ne kadar artarsa artsın sabit %22 vergi oranı ile devlete ödeme yaparsınız. Kısacası, yıllık geliriniz 49.000 TL’den fazla ise şahıs şirketi yerine diğer şirket türlerine bakabilirsiniz.

Tabloda yararlandığımız kaynak; https://www.gib.gov.tr/gelir-vergisi-tarifesi-2020 şeklindeki Gelir İdaresi Başkanlığı sitesidir. Her yıl değişen gelir vergisi oranlarını bu siteden takip edebilirsiniz.

Ek Bilgi: 18-29 yaş arasındaki şirket sahipleri, 70.000 TL’ye kadar gelir vergisinden muaftır. Devlet, bir yıl boyunca bağ-kur ücretini karşılar.

Şahıs Şirketi Kurmak için Gerekli Evraklar Nelerdir?

– E-Devlet şifresi
– Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
– Noter Onaylı İmza Beyannamesi
– Kira Sözleşmesi (İş yeri kira kontratı ya da kendinize ait tapu)

Şahıs Şirketi Kurmanın Maliyeti Nedir?

Yukarıda saydığımız evrakları bir araya getirdikten sonra sıra kuruluş işlemlerine gelir. Bu işlemleri e-devlet üzerinden online olarak veya internet vergi dairesine giderek yapabilirsiniz. Kuruluş işlemlerini vekaletname vererek mali müşavir aracılığıyla kolayca halledebilirsiniz, ancak bir çok vergi dairesi ilk açılış işleminde mutlaka şahsın kendisinin imzası gerektiğinden vergi dairesince yapılan yoklama esnasında imzası istenmektedir. Aynı zamanda uzmanlar, kuruluştan sonraki muhasebe işlemleri için de bir muhasebeci ya da mali müşavir ile çalışmanızı önermektedir.

  • Noterden Muhasebeci Vekaleti: 148 TL
  • Noterden Şahıs İmza Beyannamesi: 100 -120 TL
  • Vergi Dairesi Sözleşme Damga Vergisi: 52 TL
  • Malimüşavir Kuruluş Ödemesi 400 – 500 TL

Kuruluş aşamasında toplam 800 – 1000 TL arası maliyet vardır. (Bu tutarlar arasında oda kayıt, belediye giderleri bulunmaktadır)

Şahıs Şirketi Giderleri Nelerdir?

Şahıs şirketinin kuruluşu sonrasında işletmenin faaliyet gösterdiği süreç boyunca çeşitli giderleriniz ve vergi ödemeleriniz oluşur. Bu giderler aşağıdaki maddeler ile temel olarak verilmiştir.

  • Fatura, e-fatura, irsaliye, gider makbuzu basımı
  • İşyeriniz kira ise, kiranın %25’i stopaj bedelidir. 3 ayda bir toplu olarak ödemelisiniz. Tapu sahibiyseniz veya sanal ofis kullanıyorsanız stopaj vergisi ödemezsiniz.
  • 3 ayda bir muhtasar beyannamesi ve geçici vergi beyannamesi, aylık olarak da KDV beyannamesi gideriniz oluşur.
  • BAĞ-KUR primi (4B) ödemeniz gerekir ve şirketinizde çalışan var ise çalışanınızın sigorta primlerini aylık olarak ödemeniz gerekir.

Şirketinizin yasal olarak vergilerini veren bir işletme kimliği kazanabilmesi için resmi bir şirket olması gerekir. Küçük bir işletme sahibiyseniz; şirketiniz vergilerinin düşük olması gibi sebepler ile şahıs şirketi yasal olarak tüm temel işlevlere sahiptir. Kurulum maliyetleri her yıl değişkenlik gösterebilir.

Mükellef ile Şahıs Şirketi Kurmanın Avantajları

Mükellef ile şahıs şirketi kurarken yukarı bahsedilen evraklar ve çıkan maliyetler ile uğraşmanıza gerek yoktur. Şahıs şirketinizi Mükellef aracılığıyla kurduğunuz taktirde yukarıdaki maddelerde bahsedilen ek ödemeleriniz olmaz. Aynı şekilde fatura ve makbuz basımına da ihtiyacınız kalmaz. Ayrıca diğer şirket türleri olan LİMİTED veya ANONİM şirketleri gibi kapanış masrafları fazla çıkmayarak en kısa sürede kapanış işlemleri yapabilirisiniz.

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu