VERGİ

Şahıs Şirketi (Firması) Nedir ?

Vergi mükellefi olmaya karar verdiniz ve araştırmalarınız sonucunda şahıs şirketi olarak vergi kaydı oluşturmaya karar verdiniz, peki nedir bu şahıs şirketi ? Aşamalar halinde şahıs firması kuruluş gideri ve yapılması gerekenleri yazımızdan inceleyebilirsiniz.

Günümüz teknolojisinin sunduğu en büyük olanaklarından birisi şüphesiz ki e-ticaret. E-ticaret sayesinde üreticiler veya bir ürünün pazarlamasını yapan satıcılar artık müşteri potansiyeline daha hızlı ve etkin bir şekilde ulaşabilerek ticari hayatını devam ettirip işini büyütebiliyor. Ticaret hayatına atılan bir çok kişinin ise ilk etapta yerine getirmesi gereken işlem vergi mükellefiyet kaydı yaptırmak. Vergi mükellefiyet kaydını yaptırmak isteyenlerin ise en çok kafasını kurcalayan soru şahıs şirketi veya tüzel şirket nasıl kurulur ? İşte bu makalemizde sizler için şahıs şirketinin kuruluşunun nasıl yapıldığını, şahıs firması için kuruluş aşamasında gerekli olan şeyleri avantajları ve dezavantajlarını detaylı bir şekilde açıklayacağım.

Şahıs Şirketi Nedir ?

Şahıs şirketi bir kişinin ortaklık veyahut bir sözleşme adı altında tüzel bir kişilikle sözleşmeye bağlı olmaksızın kurulan veyahut vergi dairesinde açılışı yapılan bir mükellefiyet türüdür. Aslında halk arasında alışagelmiş olduğundan şahıs şirketi denmektedir usulen şahıs şirketi diye bir terim yoktur doğrusu şahıs firmasıdır, sonuç olarak işlevsel açıdan  aynı yola yani vergi kaydı oluşturmak işlemi olduğundan kafanızı daha çok karıştırmadan şahıs şirketi terimi kullanarak devam edeceğim. Şahıs şirketlerinin kurulumu daha kolaydır, işe başlamaya karar verdikten ve vergi dairesine başvuru yaptıktan 24 saat ile  72 saat arasında bağlı bulunduğunuz ve başvuru yaptığınız vergi dairesinin yoklama yaparak (tarafınıza işiniz ile bilgi almak ve doğruluğunu onaylamak amacı ile adrese ziyaret) sicil kaydınızı oluşturup vergi levhanızı alarak şahıs şirketinizin başlangıcını yapmış olursunuz.

Şahıs Şirketinin (Firmasının) Avantajları;

  1. Şahıs şirketleri diğer limited, anonim vs şirketlerine göre daha kısa sürede ve basit olarak kurulur.
  2. Şahıs şirketi firması kuruluş masrafı olarak ta oda kaydı dahil diğer şirket türlerine göre masraf ve kuruluş giderleri daha azdır.
  3. Ticarete yeni atıldığınızdan satış hacmini ve cirolarınız az olacaktır, bu yüzden gerçek şahıs şirketlerinde  ciro+kâr orantılı olaraktan kazancınızın hesaplanması gelir vergisi oranı %15 den başlayacaktır. Limited veya anonim gibi tüzel şirketlerde bu durum daha farklı olaraktan kurum vergisi hesaplaması %23 den baz alınarak hesaplanacaktır. Ancak gerçek şahıs firmasında cironuz yükseldiği takdirde kar oranınızda artacağından yukarıda belirttiğimiz %15 esas alınmayarak gelir vergisi dilimlerine göre %15 ile %40 arasında değişim gösterecektir. Bu yüzden cironuz yükseldiğinde limited veya anonim şirket aşamasına geçmenizi tavsiye ederiz (Daha detaylı bilgiyi iletişim bölümünden edinebilirsiniz)
  4. Kuruluş aşaması kolay olduğu gibi işlerinizin ters gittiğinde veya ticareti sürdüremediğiniz zaman vergi dairesi ve diğer mesleki odalarca kapanış daha kolay olur, ancak limited veya anonim şirketlerin kapanış süreleri 6 ay gibi bir zaman aldığı gibi kapanış işlemlerinde kuruluşun iki katı bir masrafa mal olacağını bilmeniz gerek.
  5. Aylık masrafları tüzel kişilik olan limited veya anonim şirketlerine göre daza az çıkmaktadır (muhasebe mali müşavirlik ücreti, bazı beyannamelerdeki damga vergisi tutarları vs..).

Şahıs Şirketinin (Firmasının) Dezavantajları;

  1. Gerçek şahıs firmaları limited veya anonim şirketlerine göre daha basit bir izlenim verdiğinden karşıdaki kişiler sizi kurumsal firma gibi algılamayacak (örn; banka, mal satışı yaptığınız müşteriler, katıldığınız etkinlikler)
  2. Yukarıda bahsettiğimiz gibi eğer cironuz çok yükseldikten sonra kar miktarınızın da artacağından  sadece gerçek şahıs şirketlerine uyguladıkları gelir vergisi dilimleri yüzünden kademeli olarak %15 değilde %40 oranlarına varan vergilendirmeye maruz kalacaksınız, ancak bu limited veya anonim şirketi gibi tüzel şirketlerde sabit %23 baz alınmaktadır. Yani on TL de kazanıp beyan etseniz %23 on milyon TL de kazansanız %23 oranından hesap edilmektedir. Ancak gerçek şahıs firmasında örneğin on milyona kadar ciro elde etseniz %40 oranlara erişen bir vergilendirme ile kazancının vergisini vereceksiniz.

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur ?

Ticaret yapmaya karar verdiniz veya hali hazırda ticaret yapıyorsunuz ancak vergi kaydınız yok, öncelikle kendinize mali konularda danışmanlık yapacak veya dönemler halinde vergi beyannamelerinizi sizler adına hazırlayacak bir mali müşavir ile anlaşmanız gerekli. Daha sonrasında aşağıdaki belge ve bazı bilgileri temin etmeniz gerekiyor.

  1. E-devlet şifresi edinmelisiniz
  2. E-devlet şifresi ile İnteraktif vergi dairesinden kullanıcı kod ve şifresi almalısınız. (mali müşavir yardımı ile almanız tavsiye olunur)
  3. Eğer satışınızı yapmak istediğiniz yer bir işyeri ise kira kontratının bir örneğini temin etmelisiniz, eğer kendi mülkünüz ise tapu fotokopisi gereklidir. (Eğer fiziki bir satış yeriniz yoksa home ofis tarzı e ticaret yapıyorsanız buna gerek yok)
  4. Size en yakın bir noterden şahıslar için imza beyannamesi (imza sirküsü) almalısınız.
  5. Kimlik fotokopisi

Şahıs Şirketi Kuruluş İçin Ne kadar Masraf Edeceksiniz ?

Şahıs şirketlerinin kuruluş olarak tüzel şirketlere (limited ve anonim şirket) oranla daha az bir para harcayarak kuruluş işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Bu masraf ortalama 500 TL ile 1500 TL arasında değişmektedir. Kısaca masraflara örnek verecek olursak (Tutarlar ortalamadır bölgesel noter ve diğer harcamalar değişkenlik gösterebilmektedir.)

  • Noterden imza beyanı için (95TL – 120TL arası)
  • Mali müşavire kuruluş gideri ( 300TL ile 500TL arası)
  • Esnaf odası kaydı için (800TL ile 1100TL arası)

(Bu tutarlara belediye ruhsatı, çeşitli kırtasiye gideri fatura basımı+kaşe vs, e-fatura başvuru gideri dahil edilmemiştir, bu giderler kişinin taleplerine göre veya varsa fiziki işyerinin belediye ruhsat giderlerine göre değişkenlik gösterebilmektedir.)

 

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu