
Devlet tarafından oluşturulan ve vatandaşların sosyal ve ekonomik düzeninde aksamaların oluşmaması için uygulamada olan bir çok fonu bulunmaktadır, bu fonlardan biriside işsizlik maaşı adı verilen işçiye geçici süre ile iş bulana kadar ekonomik refahını sağlaması için verilen paradır. İşsizlik maaşı alabilmek için SGK tarafından belirlenen bazı durumların oluşarak kişini işini kaybetmesi gerekmektedir. Bugünki yazımızın içeriğinde hastalık sorunları olan ve sağlık sıkıntısı yüzünden işinden çıkmak zorunda olan sigortalılara işsizlik maaşı ödenip ödenemeyeceği konusu.
İşsizlik Maaşı Alabilmek İçin Zorunlu Koşullar;
Çalışan sigortalının işten çıkması durumunda işsizlik maaşı hak etmesi için aşağıdaki hallerin mutlaka gerçekleşmiş olması gerekir.
-Sigortalının kendi isteği ve kusuru dışında işsiz kalması,
-İşten ayrıldığı tarihten önce en az 120 gün sigortasının olması,
-İşten ayrıldığı tarihten önceki son üç yıl içerisinde en az 600 gün sigorta priminin olması,
-Ayrıca işten ayrıldığı tarihten itibaren bir ay içerisinde de işsizlik maaşı başvurusunun yapılması gerekmektedir.
Hasstalık Nedeni İle İşşinden Ayrılanlar İşsizlik Maaşı Alabilirmi ?
İşçinin karşılaştığı sağlık sorunları yüzünden işten ayrılma ile karşı karşıya kalan kişiler işsizlik maaşı alabilmek için yukarıda belirttiğimiz ilk şart olan “kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak” şartına aykırı bir hal olmadığından sigortalının diğer şartları da taşıması durumunda kendisine işsizlik maaşı ödemesi yapılır. Hastalık hali yüzünden işçinin işten ayrılmak zorunda kalması kusur sayılacak bir hal olmadığı gibi sigortalının kendi rızası ve keyfi ile değil de zorunlu sebeplerden dolayı ayrılmak zorunda olduğu bir durum ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla işsizlik maaşına engel olmayacaktır.
İşsizlik Maaşı Alabilmek İçin Nereye Başvuru Yapmamız Gerekir ?
İşsizlik maaşı başvuru yapabilmeniz için işyerinden aldığınız işten çıkış bildirgeleri ile bağlı bulunduğunuz İşkur Müdürlüklerinden bizzat elden veya internet üzerinden www.iskur.gov.tr adresinden ya da E-devlet şifresiyle giriş yaparak www.turkiye.gov.tr adresinden işsizlik maaşı için başvuru yapılabilmektedir. İşten ayrılan kişinin en çok dikkat etmesi gereken husus işten çıkış tarihini itibari ile 30 günlük süre içerisinde vakit kaybetmeden yurkarda saydığımız yerlere resmi başvuru yapması gerekir eğer bu bir aylık süre içinde işçi işsizlik maaşı başvurusunu resmen yapmaz ise bu hakkını kaybeder ve maaş alamaz.
Kaç Gün İşsizlik Maaşı Alabilirim?
İşsizlik maaşı alabilme süreniz geriye dönük olarak geçmişte sigortalı olarak çalıştığınız günler ile belirlenmektedir. Sigortalının işten ayrıldığı tarihten geriye doğru kaç gün prim yatırdığına bağlı olaraktan maaş almas gün sayısıda değişkenlik gösterir.
- 600 gün primi olanlara 180 gün yani 6 ay,
- 900 gün primi olanlara 240 gün yani 8 ay,
- 1080 gün primi olanlara 300 gün yani 10 ay boyunca işsizlik maaşı ödemesi yapılır.
İşsizlik Maaşı Hakkında Bilmeniz Gereken Diğer Özel Durumlar;
- İşsizlik alınan süre boyunca işsizlik maaşı alan kişi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanır,
- Herhangibi bir yerde sigortalı olarak veya kendi işini kurup (bağkurlu) çalışmaya başlayanların işsizlik maaşı kesilir,
- Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının% 40’ı olarak hesaplanmaktadır
İşsizlik maaşı tutarları yıl içerisindeki asgari ücret brüt tutarları üzerinden hesaplama yapıldığı için her yıl farklı rakamlar çıkabilir. Eğer işsizlik maaşı almasına engel olan bir çıkış kodu ile işveren sizin işten çıkardı ise mutlaka bir avukat ile görüşmenizde fayda vardır.
Size yardımcı olması için işten ayrıldığında hangi kodlar ile maaş hakkı elde edebilirim diyenler için bu konumuzu,
İşten ayrılanların ne kadar işsizlik maaşı alacağını hesaplamalaı için bu konumuzu inceleyebilirler..