Pratik Bilgiler

Ölen Babanın Maaşı Nasıl Alınır?

Babadan emekli maaş alma çocukların yetim kaldıkları takdirde mağdur kalmamaları için gerçekleşen güvencesi devlet tarafından alınan bir haktır. Fakat bu hakkı talep etmek için gerçekleşmesi gereken bazı şartlar ve koşullar bulunmaktadır. Bu şartları hem yetim kişinin hem de ölen babanın sağlaması gerekmektedir. Detaylı bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Babadan Maaş Alabilmek İçin Gerekli Koşullar

Vefat eden babanızdan maaş almak istiyorsanız bunun bazı kuralları olmaktadır. O kurallar şunlardır;

  1. Babanızın vefat etmeden önce düzenli olarak kullandığı bir sosyal güvencesi olmalıdır.
  2. Vefat eden babanızdan maaş alabilmeniz için çocukların yani sizin, devlet memuru olmanız gerekmektedir.
  3. Vefat eden babanın 18 yaş altı çocukları var ise, bu çocuklara yetim aylığı verilmektedir. Fakat kız çocukları evlenmedikleri müddetçe yaşı ne olursa olsun babalarından maaş talep edebilirler. Eğer ki kız çocuk evlenir ise bu hakkı kullanamaz ama boşanma durumu söz konusu olur ise tekrar başvuru yaparak aylığı almaya devam edebilir. Erkek çocuklar ise bu sınır orta öğretim öğrencileri için 20 yaş, yüksek öğretim öğrencileri için ise 25 yaştır.

Bu koşulları sağlayan tüm vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumundan babalarının maaşını talep edebilmektedirler.

Ölen Ebeveynlerin Emekli Maaşlarının Almak İçin Koşullar Nelerdir?

Ölen ebeveynlerin emekli maaşını talep etmek, isteyen kişinin ve vefat eden kişinin durumuna bağlı olarak değişmektedir. Şartlar şunlardır;

  1. Vefat eden ebeveynlerin emekli maaşını alabilmeniz için bu kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumunda güvencesi bulunmak zorundadır.
  2. Vefat eden kişinin aylığı öncelikli olarak eşine bağlanmaktadır, eşi vefat ettikten sonra çocuklarına bağlanmaktadır.
  3. Vefat eden kişinin çocuklarının bu aylığı alabilmesi için kişinin emekli olması şart değildir. 900 günlük SSK primi veya 1800 günlük Bağ-kur primi yatmış olması gerekmektedir.

Vefat Eden Babanın Maaşı Üzerine Dul Kızının Hak İddia Edebilmesi Ne Yapması Gerekir?

Vefat eden babanın dul durumda olan kızı var ise yetim aylığını alma hakkı vardır. Merhum kişinin dul kızına maaş almasından sonra evlenmesi halinde maaşı kesilir fakat boşanırsa tekrar maaşı alabilir. Eğer yetim kalan çocuk tek ise veya başka çocukların hakkı yok ise babanın aldığı ücretin yarısı kızına ödenir. Babanın aldığı maaş ne olursa olsun yarısı kızına ödenir. Vefat eden kişinin maaşı eşi yaşıyor ise %25’i eşe, %25’I kızına verilir.

Yetim Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yetim aylığının başvurusu, vefat eden kişinin sosyal güvencesine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bağ-Kur ya da SSK üyesi ise Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapması yeterlidir. Fakat vefat eden kişi devlet memuru ise yetim aylığı için Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkalığı’na başvurması gerekmektedir. Başvurmak isteyenlerin bizzat başvurmaları gerekmektedir. Bazı belgeler istenmektedir, bunlar; kimlik fotokopisi, Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik talep formu. Eğer kişi eşinden boşanmış ise eşinden ayrıldığına veya ayrı yaşadığına dair belge de verilmesi gerekmektedir.

İki Ebeveynden Birden Yetim Maaşının Alınması

Yetim kişinin hem anne hem baba tarafından yetim maaşı alması mümkündür. Fakat oranları düşmektedir ve ayrıca bunun yanında bazı koşullar mevcuttur. Bu koşullardan en önemlisi sigorta primlerini ödemiş olması gerekmektedir. Sigortalı kişinin 1800 gün primi yatmış olmalıdır. Diğer bir şart ise yetim aylığı alacak olan kızın evi olmamalı, çalışmamalı ve emekli maaşı bulunmamalıdır.

Her İki Ebeveynden Alınacak Yetim Aylığının Miktarları

Her iki ebeveynden de aylık almak isteyen kız çocuğu için ödenecek rakam diğerlerine göre farklı bir biçimde hesaplanmaktadır. Koşulları sağlayan kız çocuğununu SSK’lı ebeveynlerinden aldığı yetim aylığı, yüksek maaş alan ebeveynin maaşının tamamı, düşük maaş ebeveynin maaşının yarısı verilmektedir. Vefat eden ebeveynlerde biri Emekli Sandığı kapsamında ise iki maaşın tamamı da ödenir. Ancak ebeveynler Bağ-Kurlu olması durumunda tek maaş bağlanır.

Yetim aylık alacak kız çocuğunun başvuru sırasında ebeveynlerinin vefat tarihlerini de belirtmesi oldukça önemlidir. 2008 tarihinden önce ölen bir ebeveyni var ise o zaman yüksek maaşın tamamını, düşük maaşın ise yarısını almaktadır. Fakat ikisi ebeveyn de 1 Ekim 2008 tarihinden önce vefat etmiş ve sigortalı bulundukları kurumlar farklı ise o zaman, yetim aylığını alacak olan kız çocuğu her iki maaşında tamamını alır.

 

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu