GÜNDEM

Muhtarın Görevleri Nelerdir

Mahallelerde ve köylerin başında yönetici olarak muhtarlar her seçim döneminin ardından beş yıl boyunca görev yaparlar. Peki, muhtarın görevleri nelerdir diye soracak olur isek bu da kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır. Köy muhtarları ve mahalle muhtarlarının görevleri arasında farklar bulunmaktadır.

Köy Muhtarlarının Görevleri

Köy muhtarlarının çeşitli görevleri bulunmaktadır. Muhtarlar, hükümetin çıkardığı kanunları köydekilere bildirmek zorundadır. Muhtar bu kanun ve emirleri halka anlatmak ve uygulamak ile yükümlüdür. Köy içerisindeki düzeni sağlamak, köylerde meydana gelebilecek olan salgın hastalıkları derhal devlete bildirmek, köyde yaşayanların bulaşıcı nitelikteki hastalıklar için aşılanmalarını sağlamak, askerlik celp dönemleri hakkında halkı bilgilendirmek, seçim dönemlerinde seçmenlerin yazılı olduğu listeleri asarak halkı bilgilendirmek, seçim dönemlerinde dağıtılması gereken seçmen kâğıtlarını dağıtmak, nüfuslarını kaybedenlerin yeni kimlik çıkarabilmeleri için gerekli olan belgeleri sağlamak görevleri arasında yer almaktadır. Ayrıca köy muhtarı deprem, sel ve yangın gibi doğal afet yaşandığı dönemlerde yardım ihtiyacı bulunan kişileri tespit eder. Devletin çıkaracağı yeşil kart adındaki fakirlerin sağlık gibi yardımlardan yararlanması için gerekli olan incelemeleri yaparak devlete bildirirler. Ayrıca köy muhtarları doğal afetlerde halkı bir araya toplayarak örneğin geniş bir alana yayılan yangın olaylarında halkın müdahalesini sağlamak ile de görevlidirler.

Mahalle Muhtarlarının Görevleri

Mahalle muhtarları da köy muhtarları gibi beş yıl için göreve seçilmektedir. Seçim zamanı geldiğinde seçim kuruluna katılmak ve emlak vergileri konusunda toplanan komisyonlara katılmak gibi görevleri bulunan muhtarlar ayrıca seçim listeleri ve askerlik listelerinin yer aldığı kâğıtları halka bildirmek zorundadır. Nüfusunu kaybetmiş olan ya da yenilemek isteyenler de muhtarlara başvururlar. Ayrıca muhtarlar mahalleler ile ilgili yapılan düzenlemeler ve yeni kanunlar ile ilgili de görüşlerini bildirirler. Mahallede yaşayan kişiler için yayınlanan ilmühaber düzenlemeleri yapmak da muhtarın görevidir. Ayrıca muhtar yetkili olduğu mahallede zaman zaman dolaşarak mahallede yer alan ve zarar görmüş olan levhaları da not alarak belediye yetkilerine bildirirler. Seçim zamanlarında mahallede oturan vatandaşların seçmen kâğıtlarını düzenleyip herkese dağıtmak da mahalle muhtarının görevleri içerisinde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Mahallede 10 tane muhtar adayı var.. Sorsan muhtarın görevleri benim kadar bilemez artık..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu