Muhasebe Kayıt Örnekleri ve Hesap İşleyişleri
- Kayıt ve Örnekler
255 Demirbaşlar Hesabı
255 Demirbaşlar hesabı işleyiş örnekleri, kapanış ve açılış kaydı ve demirbaş eşya alımında 255 hesabın işleme şekli
Devamını Oku »
255 Demirbaşlar hesabı işleyiş örnekleri, kapanış ve açılış kaydı ve demirbaş eşya alımında 255 hesabın işleme şekli
Devamını Oku »Tek düzen hesap planı bir muhasebe standardıdır. Belirli bir düzene göre oluşturulmuş hesapların bulunduğu listeye Tek Düzen Hesap Planı adı verilir. Bu planda yer alan kod ya da hesaplar değiştirilemez. Fakat mükellef istediği hesapları muhasebe kaydına geçirebilir. Tek Düzen Hesap Planı kodlama sistemi şu şekildedir:
● Hesap kodunun ilk rakamı hesap sınıfını belirtir.
● Hesap kodunun ikinci rakamı hesap grubunu belirtir.
● Hesap kodunun üçüncü rakamı büyük defter hesabını belirtir.
Tek Düzen Hesap Planı yüzlerce başlık içerir. Mükellefler kendi faaliyetlerine uygun hesapları muhasebe kayıtlarına işler.
Tek Düzen Hesap Planı Türkiye’de 1 Ocak 1994 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu tarih itibariyle bilanço esasına göre defter tutan tacirler Tek Düzen Hesap Planı sistemini kullanmak zorundadır.
Dönen varlık bir yıl ya da normal bir faaliyet döneminden daha kısa sürede nakde dönüşen varlıklara verilen isimdir. Bu hesap grubuna oluşumun bir yıl içerisinde nakde çevireceği varlıklar işlenir. Nakit olarak bulunan para, bankada bulunan para ve stokta yer alan mallar dönen varlıklara örnek olarak verilebilir.
Duran varlık bir yıldan ya da bir faaliyet döneminden fazla sürede nakde dönüşecek varlıklara verilen isimdir. Bu hesap grubuna oluşumun faaliyetlerinde 1 yıl içerisinde değerlendiremeyeceği değerler işlenir. Faaliyet amacıyla kullanılan makineler, aletler, arabalar, taşıma çözümleri duran varlıklara örnek olarak verilebilir.
Bu hesap grubunda oluşumun en geç bir yıl ya da bir faaliyet dönemi içerisinde ödemesi gereken yabancı kaynaklar yer alır. 1 yıldan ya da bir faaliyet döneminden kısa sürede ödenmesi gereken krediler örnek olarak verilebilir.
Uzun vadeli yabancı kaynaklar oluşumun bir yıl ya da bir faaliyet döneminden fazla sürede ödeyeceği yabancı kaynaklara verilen isimdir. Bu hesap grubuna bir faaliyet dönemi ya da bir yıldan daha fazla sürede ödenecek yabancı kaynaklar işlenir. Bir faaliyet döneminden ya da bir yıldan uzun sürede ödenecek olan krediler, borçlar buna örnek olarak verilebilir.
Bir diğer adı sermaye olan bu hesap grubunda oluşuma ortaklar ya da sahipler tarafından kayılan değerler işlenir. Öz kaynaklar hesap grubunda bilanço tarihinde işletme sahipleri ve ortaklarının işletmeye yapmış olduğu yatırımlar izlenir.
Bu hesap grubuna oluşumun ilgili faaliyet dönemi içerisinde elde ettiği kazanç işlenir. Gelir tablosu hesapları brüt satışlar, satışların maliyeti ve olağan dışı kâr gibi kalemlerden oluşur.
Bu hesap grubu maliyet muhasebesi bağlantı hesapları, gider hesapları, gider yansıtma hesapları ve fark hesapları olmak üzere 4 başlıktan oluşur. 7/A seçeneği maliyet hesaplarında giderler esas defterlerdeki fonksiyon esasına göre belirlenir.
Bu hesap grubu diğer hesaplarda sınıflandırılamayan gelir ve giderlerin kaydı için kullanılır. Tek düzen hesap planı sisteminde hiçbir kategoriye yerleştirilemeyen gider ve gelirler bu hesap grubuna işlenir.
Nazım hesaplar oluşumun varlık ve kaynaklarında değişime yol açmayan, çift taraflı kayıt esasına göre kendi aralarında muhasebeleştirilen hesapların işlenmesi için kullanılır. Nazım hesaplar sadece kendi aralarında muhasebeleştirilebilir. Muhasebeleştirme bir değerin kayıtlara alınması işlemine verilen isimdir.
Tek Düzen Hesap Planı oluşumu şu şekildedir:
1XX – Dönen Varlıklar
2XX – Duran Varlıklar
3XX – Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar
4XX – Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar
5XX – Özkaynaklar
6XX – Gelir Tablosu Hesapları
7XX – Gider Hesapları
8XX – Serbest
9XX – Nazım Hesaplar