GÜNDEM

Motorlu Taşıtlar Vergisi Sistemi Değişiyor!

Maliye bakanı Ağbal’ın yaptığı açıklmaya göre, araçlardan alınan MTV vergilendirme değerinde %10-20 civarında artışlar olacak. Binek araçlardan 2018 senesi itibari ile MTV vergisi ödemesi %40 zamlı olarak alınabileceği gündemde.. Diğerler sınıflardaki araçlar ise yeniden değerleme oranında artırılacak.

Yeni Motorlu Taşıtlar Vergisi Hesaplaması Nasıl Olacak;

Ülkemizde şuan silindir hacmi ve yaşına göre Motorlu Taşıtlar Vergisi sisteminin, yeni bir değerlendirmeyle vergi toplanmasına başlanacağı, yapılacak MTV vergilendirme tipinin belirlenmesi için AB üyesi ülkeler öncelikli olarak ülkelerin uyguladığı araçlar üzerinden toplanan vergi sistemleri tek tek taranacağı belirtildi.
Bu arada Gelir İdaresi, yeni sistem arayışında en fazla oluşturulacak yeni sistemin İdare Mahkemesi tarafından geçmişte olduğu gibi iptal edilmesinden çekiniyor.
Motorlu Taşıtlar Vergisinde mevcut düzenleme öncesindeki Vergi Kararnamelerinin ardarda iptal edildiğine dikkati çeken yetkililer, “Motorlu Taşıtlar Vergisi, çok geniş bir kitleyi ilgilendiriyor. Yapılacak düzenlemeden memnun olmayan bir kesim mutlaka olacaktır. O nedenle Motorlu Taşıtlar Vergisiyle ilgili çalışmalarda her dönem zorluklarla karşılaşıldı” dediler.

AVRUPADA ARAÇLAR ÜZERİNDEN ALINAN VERGİ NASIL TESPİT EDİLİYOR

Hali hazırda 27 AB üyesi ülkeden 17’si (Avusturya, Belçika, Güney Kıbrıs, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, Letonya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Portekiz, Romanya, İspanya, İsveç ve İngiltere) binek araçlarda yakıt tüketimine göre vergi tahsili yapılıyor. Bunların 15’i ülkede kullanılan elektrikli otomobiller için vergi teşvikleri sunuyor.
Bu 15 ülkede geçen yıl itibariyle motorlu taşıtlar vergisinin gayri safi yurt içi hasılaya oranı yüzde 3,4, buradan gelen vergi de 337 milyar avro oldu.

Maliye bakanı ayrıda vergi tahsil sistemi ve uygulamasında diğer hususlarında gözden geçirileceği belirtildi..

İKRAMİYEDEKİ VERGİYE İKİ KAT ZAM

Ağbal’ın açıklamasına göre, ülkede oynatılan şans oyunlarından kazanılan ikramiye paralarından alınan vergi yüzde 10’dan % 20’ye çıkacak.

KURUMLAR VERGİSİNDE YÜZDE 2 ARTIŞ

Şuan ülkemizdeki Kurumlar Vergisi oranı %20 iken %22’ye çıkarılmasıda gündemde. Kira gelirinde götürü gider oranı yüzde 25’ten yüzde 15’e düşürülecek

GELİR VERGİSİ TARİFESİNDE DEĞİŞİKLİK

Bütün gelirler için ortak şekilde uygulanan gelir vergisi tarifesinde de değişikler yapılması planlanıyor. Bu değişiklik ücret gelirleri için 1 Ocak 2018’den, diğer kazançlar için 2017 kazançlarından itibaren geçerli olacak. Gelir vergisi tarifesinin üçüncü dilimindeki gelirler için uygulanan yüzde 27 oranı yüzde 30’a çıkarılacak.

SİGARA KAĞIDINA DA ÖTV

Sigara tüketiminde kullanılan ve tütünün sarılması için kullanılan sigara kağıdından özel tüketim vergisi alınacak.

KAMUYA 74 BİN PERSONEL

Ülke enflasyon rakamlarını kontrolde tutmak için ülke bünyesinde istihdam planlayan hükümet kamuya 2018 yılında 74 bin personel alınmasını planlandığını belirtti.

2017 yılında bütçe açığı 60 milyar TL civarı oalcağı belirtildi.

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu