EKONOMİ

Kıdem Tazminatı Reformu Nedir, Nasıl Olacak ?

Resmi Gazetenin mükerrer sayısı ile yürürlüğe girmesi planlanan “2019 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı“na göre, devredilen SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarının 2019 yılı ocak ve temmuz aylarında önceki 6 aylık enflasyon tahmini dikkate alınarak artırılması düşünülmekte.

Kamu görevlileriyle yapılan toplu sözleşme hükümlerine göre memur maaşları ve memur emekli aylıklarının 2019 yılının ocak ayında %4, temmuz ayında %5 oranında artırılması ile toplamda yüzde 9 olarak değerlendirilmesi ile birlikte 2019’un ocak ve temmuz aylarında geçmiş 6 aylık dönemlerde oluşacak enflasyon fark tutarının ilave edilmesi planlanıyor.

İşsizlik Sigortası Fonu varlığının 2019’da 148,5 milyar lira ile GSYH’nin yüzde 3,3’üne ulaşması hedefleniyor.

BİREYSEL HESABA DAYALI KIDEM TAZMİNATI REFORMU

Sosyal taraflarla diyalog halinde hayata geçecek sistem ile tüm işçilerin kolay bir şekilde erişilebilirliğin sağlanacağı bireysel hesaba dayanan bir kıdem tazminatı fonu meydana getirilmesi planlanmakta. Yapılacak bu sistem devlet güvencesi altına olması ve bireysel hesaba dayalı bir kıdem tazminatı reformu olarak uygulanacak.

Çalışma hayatında iş sağlığı ve güvenliği konusunda üst seviye kalite hedeflenecek, denetim ve teşvik uygulamaları ile iş sağlığı ve güvenliği standartlarına işverenlerce katılım sağlanarak uyum kalitesi artırılacak ve bu alanda yeterli sayı ve nitelikte uzman personel yetiştirilecek.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GELİŞTİRİLECEK

Çalışma hayatında iş sağlığı ve güvenliği kültürü geliştirilecek, denetim ve teşvik uygulamaları ile iş sağlığı ve güvenliği standartlarına uyum artırılacak ve bu alanda yeterli sayı ve nitelikte uzman personel yetiştirilecek.

FONLU SİSTEME Mİ GEÇİLECEK? (Kıdem Tazminatı Fona Aktarılması)

2017’de hazırlanan kıdem tazminatında fonlu sistem her yıl ertelenerek vazgeçilmekte idi , fon sistemi yine gündeme gelerek 2019 yılından itibaren işveren ve işçiler için uygulamaya sokulması planlanmakta.
2017 yılı içinde üstünde çalışılan, hatta mevzuat düzenlemesine kadar gelinen modelde, kıdem tazminatı fonu kurulması ve her çalışana bir fon hesabı oluşturulması; işverenin de, çalışanı için ayırması gereken kıdem tazminatı karşılığını bu fona devretmesi öngörüldü.
Fonlu sistemin devreye girmesi ile birlikte yeni işe başlayanlar için zorunlu olarak kapsaması, önceden belli bir iş yerinde sigortalı olarak çalışanlar için ise isterlerse fonlu sisteme geçiş yapabilecekleri taslak çalışmada planlanmıştı.
Sistemin uygulamaya girdiği zaman işveren üzerinde yaratacağı prim yükünü en aza indirmek için de devlet, tarafından kıdem tazminatı fonuna katkıda bulunacağı modelde yer aldı.
Devletin yapacağı katkı sayesinde işverene oluşan yük yüzünden yanında çalışan işçiyi işten çıkarması veya iş yerinin ekonomik zorda kalarak iflas etmesi gibi tehlikelerin çalışanın kıdeminin zarara uğramayacağı bir sistem geliştirildi.
Şunu da belirtmekte fayda var, önceki yıl içeriği tam olarak belli olan model üzerinde sendikalar da dahil birçok kesim anlaştı. Tek anlaşılamayan nokta çalışanın her bir yıl için hak kazanacağı 30 günlük kıdem konusu oldu.
Bu konuda işçi ve işveren sendikaları farklı görüş ortaya koyunca kıdem tazminatında fonlu sisteme geçiş uygulaması da ertelenmek zorunda kaldı. 2019 yılı için planlanan Yeni Ekonomi Programı ile bu sefer kıdem tazminatı sorunu çözüme kavuşturulması planlanmakta..

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu