Yaşam

Karadenizden Meşhur Kuymak Yapılışı

Bir çok karadenizli tarafından ismi Kuymak, Mıhlama, Havits, Yağlaş, Muhlama gibi isimlerle telaffuz edilen meşhur yemek karadenizliler tarafından hemen hemen her öğün sofraların olmazsa olmazı durumundadır. Kuymak besin değerleri açısından en yüksek yemeklerden birisidir. Peki kuymak nasıl yapılır mıhlamanın kolay tarifi ve en güzel nerede yapılır?

Kuymak (muhlama) isimli meşhur karadeniz yemeğini tatmayanlar bilmezler bu enfes yemeğin verdiği lezzeti. Karadeniz gezisinde turların hazırladığı gezi güzergahında mola için durakladığınızda bu enfes yemeği mutlaka tadacaksınızdır. İlk etapta çok yağlı görünüp ağır bir yemek olduğunu düşünseniz de öyle değil aslında gayet hafif ve leziz bir kahvatılıktır. Karadeniz ile tamamen bütünleşmiş bir yemek olan mıhlama, muhlama ya da kuymak yemeği, yapılışı kolay gibi gelmesine rağmen aslında ince noktaları olan ve hazırlanışı biraz ustalık isteyen bir yemektir. Doğru malzemeler ve doğru pişirme teknikleri ile hazırlandığında ortaya harika bir lezzet çıkacaktır. Mıhlama yemeğinin malzeme açısından ele aldığımızda yöresinden alınmış iyi bir tereyağ, Trabzon’un kolot peyniri veya iyi kalite bir dil peyniri ve işin püf noktası olan fırınlanmış yüksek kalite bir mısır unu ile gerçekten yemede yanında yat tabirine uygun bir mıhlama hazırlamak mümkün. Bunların yanı sıra mıhlamamızı doğru pişirme yöntemi ile tadına daha bir ayrı tat katacaksınız..

Kuymak (mıhlama) Malzemeleri

Miktar Enerji (1 porsiyon için)

* 1 Su bardağı mısır unu yaklaşık 130 gram 119,6 kCal

* Tereyağı yaklaşık 2 yemek kaşığı 60 gram 107,9 kCal

* Koloti peyniri 100 gram 85,5 kCal

* Tuz 8 gram 2 kCal

* Su 400 gram 0 kCal

Kuymak (mıhlama) Yapılışı

Tereyeğımızı bir tencerede eritip sıvı kıvama getiriyorsunuz. Eriyen tereyağın içerisine mısır ununu ekleyerek ince ince ezerek karıştırıyorsunuz, daha sonrasında suyu yavaş bir şekilde ilave edip karıştırma esnasında tuzda atacaksınız.

Bu karıştırma ortalama 3 dakika sürdükten sonra peynirimizide ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. Kısık ateşte pişen yemeğimizden tereyağının yavaş yavaş üste çıktığını göreceksiniz. Muhlamamızı 6 dakika kadar pişirdikten sonra ocağımızdan indirilebilirsiniz. Mıhlamamızı şimdi servis edebilirsiniz servis ederken sıcak olmasına özen gösteriniz çünkü mıhlama içerisine eklediğimiz ve erimiş durumda olan peynirimiz soğuduktan sonra sıvı özelliğini kaybedip katı hale gelecektir. Mıhlama diğer adı ile kuymak yemeğimiz afiyet olsun..

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu