
Bir işletmede sigortalı olarak çalışan bir işçinin işten çıkarıldığında işsizlik maaşı alabilmesi için taşıması gereken bazı unsurların yanı sıra işyerlerinin, vekil tayin edilen kişilerin veya meslek mensubu muhasebecilerin işten çıkışı yapılan işçinin işten çıkış bildirgesinde SGK işten çıkış nedeni kodunun geçerli bir sebep ile işçinin kendi isteğinin dışında işini kaybetmiş olduğunu göstermesi gereklidir.
İşten çıkış kodunun hatalı olarak verilmesi işçinin işsizlik maaşını alamamasına sebep olacaktır, veya işverenin işçiyi çıkarırken zararına hareket ettiği için işçinin ispatı veyahut şikayeti durumunda uzun ve zorlu bir dava sürecine bırakmasına sebep olacaktır.
İşçinin işini kaybetmesi kendi isteği dışında işverenin iş sözleşmesini geçerli bir nedenle fesih etmesi, işyerinin olağan zararların dışında doğal afet vs gibi bi nedenlerle kapanması vb.. gibi nedenlerden dolayı işsizlik maaşı almaya hak kazanacaktır. İşçinin işi kendi isteği ile bırakması, istifa etmesi sözlü olmamakla beraber bir dilekçe şeklinde yazıp imzalayıp işverene vermesi gerekmektedir.
İşverenin işine son verdiği işçisinin de fesih sürecini evraklarla, yazışmalarla, maillerle kısacası yazılı olan her türlü evraklar ile somut bir şekilde kanıtlanabilir olması gerekmektedir. İşçilerin işsizlik maaşı alabilmek için işkura başvurduklarında işyerinden alacakları işten ayrılış bildirgesi evrakındaki işten çıkış nedeni alanındaki belirtilen kodların hangisinde bildirğildiğinde işsizlik maaşı hakkını kazanıp, kazanamayacağınız öğrenebilirsiniz.
