Pratik Bilgiler

İşletme İçin Oda Faaliyet Belgesi Nedir ve Nereden Nasıl Alınır?

Faaliyet Belgesi Nedir

Faaliyet belgesi genel bir tanımlama yapılırsa, bir işletmede esnaf işlerini faal biçimde yürütmek e bunun kanıtlanmasını sağlayan belgedir. Yani faal bir şekilde işletmenin çalıştığının göstergesidir. Firma , esnafın ya da şahıs firması bu kapsamda değerlendirilebilir. Ancak bunun yapılmasında temel amaç, işin resmi şekilde tanınması halidir. Yani bu alanda sizin resmi olarak faaliyet gösterdiğinizin de ispatı olarak düşünülebilir. Belge üzerindeki firmaya ait ticaret sicil numarası, işe başlama tarihi, adres gibi detaylar da önem kazanmaktadır. Faaliyet belgeleri bir bakıma vergi kaydı bulunan mükelleflerin bağlı oldukları odaları ve sürdürdükleri işler ile ilgili nace kodları ve sicil kayıt bilgileri bulunur. Faaliyet belgeleri genelde bankalardan kredi çekme esnasında talep edilmektedir.

Faaliyet Belgesi Geçerliliği Ne kadar Sürer?

Faaliyet belgesi geçerlilik süresi firmaların kapanma durumlarını güncel şekilde takip etme e doğru bir kayıt oluşması bakımından 6 aydır. Yani bir yere faaliyet belgesi verilecekse son 6 ay içinde alınması gerekmektedir. Aslında belgenin kendisi ile ilgili yasal bir geçerlilik süresi söz konusu değildir. Fakat bu belgeyi isteyen kurumlar sınırlı zaman için bu belgenin alınması gerektiğini düşünmektedir.
Faaliyet Belgesi Almak İçin Ne Yapmak Gerekir
Faaliyet belgesi almak için yapılması gereken bağlı olunan odadan bir miktar ücret ödenmesi ve bu şekilde temin edilmesidir. Örneğin şoförler, şoförler odasından almalıdır. Avukatlar barolar odasından, genel bir sektörde yer alan kişi ve firmalar da ticaret odasından alabilirler.

Faaliyet Belgesi Başvurusu İçin Hangi Belgeler Gerekli?
Bunun yanında başvuru yaparken sizden birtakım belgeler istenmektedir:
• Bağlı olduğunuz odaya herhangi bir borcunuz bulunmamalıdır
• Faaliyet belgesi almak için kendi sicil numaranızı ya da firma sizil numarası bilinmelidir.
• Oda İnternet sitesi üzerinden sicil numaranızı girerek faaliyet belgenizi elektronik imza ile de almak mümkündür. Belgenin çıktısını alarak belgeyi isteyen kuruma gönderebilirsiniz.
• Dernekler için faaliyet belgesi almak daha farklı işleyen bir süreçtir. Yönetim kurulu üyelerinden biri ya da dernek başkanı tarafından imzalanan dilekçe ile talepte bulunmak gerekmektedir. birçok kişi İnternet ten işlem yapmaktadır ve almak isteyen kişilerin bunu da değerlendirmesi gerekir.

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu