
İŞKUR, ülke genelinde bir çok iş alanında çalışmak isteyen kişilerin iş bulma olanakları sunmak amacı ile, firmaların kalifiyeli ve tecrübeli işgücü istihdamına katkıda bulunmak, ülke de artan işsizlik sayısını aşağıya çekmek ve işsizlik sigortası hizmetlerinin izlenmesini sağlamak amacıyla kurulan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bir kolu olarak faaliyet gösteren bir kurumdur.
İŞKUR Nedir Ne İş Yapar?
İŞKUR profil oluşturma ile veritabanı na üye olan kişiler için İŞKUR tarafından yerine getirilmekle ilgili zorunlu olduğu bazı görevleri bulunmaktadır.
İşkur Meslek ya da Danışmanlık Hizmeti:
İŞKUR profil oluşturan sistemde kayıtlı olması koşulu ile iş arayan üyelere ve bunun beraberinde diğer sektörlerdeki işçi arayan firmalara meslek danışmanlığı hizmeti vermektedir. İŞKUR’un görev ataması yaparak görev verdiği meslek danışmanlarının yaptıkları iş ise, iş bulmak isteyen kişilerin çalışmak istediği sektör ve alan hakkında görüşmeler yapmaktadır. Meslek danışmanları, işverenler yönünden de yapması gereken bir takım görevleri vardır. İşveren firma veya kişilerin işçi çalıştırmak istedikleri iş yerleri için periyodik aralıklar ile ziyaret etmek, cezaevi, okul ve diğer eğitim kurumları ile iş arama sürecini planlamak, onlara kendi seçecekleri meslekler için bilgi verme ve doğru karar vermeleri için yardımcı olmaktır. Çalışmak için iş arayışındaki İŞKUR kayıtlı üyelerine, iş bulma konusunda üyelerin hangi alan ve sektörde becerisi ve tecrübesinin olduğunu tespit etmek, gerek gördüğü hallerde onlara uygulamalı taramalar yapmak ve onları sağlıklı kararlar vermesi için desteklemek gibi yükümlülükleri vardır.
İşkur İstihdam Olanağı:
İŞKUR veritabanı na kayıt olarak iş bulmak isteyen kişiler ve kendi adına çalıma hakkına sahip olan 18 yaşını gelmiş kişilerin, çalışmak istedikleri işe yerleşme hizmetinden yararlanmak için istek de bulunabilirler. İŞKUR ‘un verdiği hizmetler ile iş bulmak isteyen kişilerin kuruma başvuru yaparak ya da kuruma ait işkur internet sitesi kanalı ile İŞKUR profil oluşturma işleminden başlayarak sisteme üyelik başvurusu yapıp, daha sonra da İnternet sitesi bilgi doldurma aşamalarında bir öz geçmiş cv si oluşturabilir ve iş arayanın isteklerine göre uygun olan işin sorgulamasını yapabilirler. İŞKUR kanalı ile yapılan iş başvuruları, işveren yönünden daha özverili ve güvenilir olmaktadır, sebebi ise İŞKUR bu anlamda en sağlam referans olmaktadır. İş arayan kişilerin engelli olması, eski hükümlü veya terör mağduru gibi hallerinden ötürü kişilerin durumlarına göre iş araması ve işe yerleştirilme işlemi İŞKUR tarafından gerçekleştirilir.
İşkur Tarafından Yapılan İşsizlik Ödeneği:
İŞKUR profil oluşturma işlemi ile üyelik yapan iş arayan, herhangi bir nedenle, işverence işten çıkarılan kişiye, çalışacağı yeni bir işyeri sağlayıp, işe yerleşinceye denk olan boşta geçen sürelerinde destek sağlamaktadır. Herhangi bir işte çalışan kişinin hak ettiği ücret, yatırılan sigorta primi süresi ve yatırılan sigorta tutarlarına göre en az 6 ay ve en çok 10 ay değişiklik göstermektedir. Çalıştıkları iş yerinden çıkarılan kişiler için, devletin sağladığı hizmetlerden olan işsizlik ödeneği alabilmek için, işten çıkma tarihinden önce mutlaka 120 günün kesintisiz olması şartıyla, bireyin geriye dönük son 3 sene içerisinde 600 gün prim yatırılan sigortalı olması ve İŞKUR’a işsizlik maaşı için başvuru yapması gerekmektedir.
Ücret Garanti Fonu:
Faaliyetini sürdürmekte iken firmanın herhangi bir sebepten ötürü işverenin iflas etmesi halinde çalışan kişilerin, iş
vereninden alamadıkları son 3 aylık maaş alacaklarınıı İŞKUR’a başvurarak almaları mümkündür.
İş Kaybı Tazminatı:
Devlet kurumunun özelleştirilme işleminin sonucunda işten ayrılmak zorunda kalan bireyler için düzenlenmiş finansal bir destektir.
Kısa Çalışma Ödeneği:
Bazı hallerden kaynaklanan finansal kriz durumunda, bu dönemlerde çalışanların çalışma saatlerinin kısaltılması ve işverenlerin çalışanlarını çıkarmaması halinde onlara sağlanan bir destek primidir.
İşkur İşgücü Yetiştirme Kursları:
Faal halde hizmet veren bir sektörde mesleği olmayan ya da çalışmış olduğu alanı değiştirmek isteyen kişiler, İŞKUR tarafından sağlanan iş gücü uyum programlarından faydalanabilmektedir. İstihdam garantisi veren kurum, engellileri, işsizlik ödeneğinden yararlanan bireyleri, tutuklu ve hükümlü bireyleri kapsayan mesleksel kurslar düzenlenmektedir. Kurslardan yararlanmak isteyen kişilerden, kurs süresi boyunca herhangi bir ücret alınmamaktadır, belirli bir miktar maddi yardımda da bulunulmaktadır ve ayrıca kaza sigortası da yapılmaktadır.
Toplum Yararına Çalışma Programları:
Bu programda yer alan bireylere, asgari ücret şeklinde maaş sağlanmakta ve sigorta primleri İŞKUR tarafından ödenmekte olduğu çeşitli programlardır.
İŞKUR Girişimcilik Programları:
Kendi işlerini yapmak isteyen kişiler için KOSGEB’in sunduğu iş fikri, yatırım, girişimcilik ve proje hazırlama gibi hususlarda verilen mesleki eğitim programlardır. Eğitim programlarına katılıp, başarılı bir şekilde kursu tamamlayan bireyler, kendi işlerini kurmak için KOSGEB’e başvurarak, finansal bir destek alabilirler.
Çalışma İlişkileri Hizmetleri:
İşkura kayıtlı bulunan bazı firma – kurum ve çalışan arasında birtakım sıkıntılar yaşanabilir. Bu uyuşmazlık durumunda çalışanlar ücretlerini alamayabilirler, bu durumda İŞKUR’un şikayet masasına, şikayetlerini bildirerek, ücretlerini işverenden alabilirler.
İŞKUR Profil Oluşturma Nasıl Yapılır?
İŞKUR tarafından sunulan imkanlardan daha detaylı bir şekilde yararlanmak isyetenler için İŞKUR profil oluşturma aşaması zorunlu ve mutlaka yapılması gereken bir işlemdir. Bir çok kişinin hata yaptığı ve en çok sorulan soruları ile İŞKUR profil oluşturma işlemi nasıl yapılır, nereden yapılır gibi cevaplar aramaktadır. Bu işlemi gerçekleştirmek için ilk etapta İŞKUR’un resmi web sayfasını açmanız gereklidir, haberimizin alt bölümünde bulunan başvuru linki ile İŞKUR profil oluşturma sayfasına çok kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Profil üyelik oluşturma sayfasında açıklan Açılan yeni sayfada yer alan boşluklara, sizi tanımlayan uygun bireysel bilgilerinizi sisteme doldurduktan sonra, istediğiniz işi sorgulama işleminizi başlatabilirsiniz.
İŞKUR vasıtası ile talep ettiğiniz türde iş bulabilmeniz için, sisteme bilgilerinizi doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurmalısınız. İŞKUR üzerinden üyelik profil kaydını gerçekleştirebilmeniz için 14 yaşını doldurması zorunludur.
Dünyaya geldiği zamanda fiziksel engelli bulunan kişilerin veya daha sonrasında, vücudunun %40’nı kullanamadıklarına dair bir heyet onaylı rapor sunmaları gerekmektedir. İnternet üzerinden İŞKUR profil oluşturma yapmak isterseniz, bu raporu İŞKUR’a şahsen iletmeniz gerekmektedir. Herhangi bir suç dolayısı ile sicilinizde bir hükme bulunuyorsa, İnternet aracılığıyla eski hükümlü olarak kayıt yapma esnasında, belgelerinizi İŞKUR’a getirerek, onaylamanız gerekmektedir.