
İşvereniniz bir risk değerlendirmesi yapmalı ve çalışanların ve ziyaretçilerin sağlığına ve güvenliğine dikkat etmek için ne gerekiyorsa yapmalıdır. Bu, kaç tane ilk yardımcının gerekli olduğuna ve ne tür bir ilk yardım ekipmanı ve tesislerinin sağlanacağına karar vermeyi içerir.
İlk yardım yapanların ekstra maaşlarına yansıyan bir ödeme kalemleri yoktur, ancak bazı işverenler bunu önerir. Çalışanlar ayrıca kendi sağlık ve güvenlikleri konusunda makul özen göstermelidir.
Çalışanların sağlık ve güvenlik sorumlulukları
İşverenlerin güvenli ve sağlıklı bir iş yeri sağlamak için yasal sorumlulukları vardır. Bir çalışan olarak haklarınız ve kendi haklarınız ve meslektaşlarınıza karşı sorumluluklarınız vardır. Bu makale, bu sorumlulukların neler olduğunu ve bunları nasıl karşılayabileceğinizi açıklar.
İşverenlerin sağlık ve güvenlik sorumlulukları
İşverenler, çalışanlarının sağlığı ve güvenliği ile müşterilerinin, tedarikçilerinin ve genel olarak kişilerin, tesislerde ki ziyaretçilerin sorumlulukları vardır. Bu görevlere ek olarak, belirli tehlikelerle ilgilenmek ve tehlikelerin özellikle yüksek olduğu sektörler için de düzenlemeler vardır. Tüm saydığımız guruplara karşı işverenlerin sorumlulukları vardır.
İşvereninizin sizi koruma ve sizi etkileyen sağlık ve güvenlik konularından bahsetme ve eğitim verme görevi vardır. Ayrıca bazı kazaları ve olayları da yetkili kurumlara bildirmeli, gerekirse hastane masraflarını ödemeli ve ihtiyaç duymanız durumunda işteki bir kaza nedeniyle ücretli izin vermesi gereklidir. İş kazası olduğunda en az 3 iş günü içerisinde kazayı yetkili kurumlara rapor etmek zorundadır. Süresinde yapılmayan iş kazası bildirimi yüzünden iş verenler çeşitli cezalara maruz kalmaktadır.
İş kazasında yaralandı iseniz ve işvereninizin hatalı olduğunu düşünüyorsanız, tazminat talebinde bulunmak isteyebilirsiniz. Herhangi bir hak talebi kaza tarihinden itibaren üç yıl içinde yapılmalıdır ve normalde sizi temsil edecek bir avukata ihtiyacınız vardır. Eğer bir sendikalı iseniz, yasal hizmetlerini kullanabilirsiniz. Aksi takdirde, uzman kişisel yaralanma avukatıyla konuşmalısınız.
İşvereninize dava açmayı düşünüyorsanız, yasal zararın amacının sizi kaza yapmamış olacağınız pozisyona koymak olduğunu unutmayın – bu bir miktar ‘ücretsiz’ para almaktan ibaret değildir. Ayrıca düşünülmesi gereken mahkeme maliyetleri ve yasal ücretler de vardır.
İş kazaları hangi durumlarda bildirilmelidir?
- Ölüm,
- Büyük yaralanmalar, örneğin kırılmış bir kol veya kaburga,
- İskele çökmesi gibi tehlikeli olaylar,
- Bir çalışanın normal işini üç günden fazla yapmasını önleyen diğer yaralanmalar,
- Hastalık,
Raporlama işvereniniz tarafından yapılmalıdır, ancak eğer emin değilseniz rapor edildiğinden emin olmak iyi bir fikirdir.
Kayıt kazaları
Tüm işverenler (çok küçük şirketler hariç) bir kaza defteri tutmalıdır. İş yerindeki herhangi bir yaralanma – küçük yaralanmalar dâhil – işvereninizin ‘kaza defterine kaydedilmelidir.
Esas olarak çalışanların yararlıdır, çünkü işten ayrılma veya daha sonra tazminat talep etmeniz gerektiğinde olanların yararlı bir kaydını sağlar. Ancak kazaların kaydedilmesi işvereninizin neyin yanlış gittiğini görmesine ve gelecekte kazaları durdurmak için harekete geçmesine yardımcı olur.
Hastalık parası
Çoğu durumda, işteki bir kaza nedeniyle zamana ihtiyacınız varsa, yalnızca “Yasal Hasta Ödeneği” almaya hakkınız olacaktır . İşvereniniz, kazaların neden olduğu izin süresi için daha fazla ödeme yapma planına sahip olabilir veya ne olduğuna bağlı olarak ekstra ödeme yapmaya karar verebilir.
Bir kaza geçirirsen ne yapmalısın!
İş yerinde bir kaza yaşarsanız, şunları yapmalısınız:
- ‘kazanın işveren tarafından rapor edildiğine emin olun.
- Gerekirse, işvereninizin bildirdiğinden emin olun.
- Hasta ya da kaza ücreti hakkında bilgi için sözleşmenizi veya yazılı çalışma beyanınızı kontrol edin.
- Bir anlaşmazlık varsa, işvereninizle çözmeye çalışın.
İş yerinde sağlık ve güvenlik sorunları varsa, bunları işvereninize veya işçi güvenliği temsilcinize gösterin. Onlarla başa çıkmalarını isteyin.
İş Kazasından Doğan Sorun Nasıl Çözülür?
İş yerinde bir sorun yaşarsanız, gayrı resmi ve resmi olarak farklı yolları araştırıp bunları çözmeyi deneyebilirsiniz. Harekete geçmeden önce, sorunun ne olduğunu çözmeye çalışın ve bunun basit bir hata veya yanlış anlaşılmadan kaynaklı olmadığına emin olun.
Öncelikle doğabilecek şikayetleri göz önüne alarak başlayalım.
- İstihdam şart ve koşullarınız
- Sözleşme veya kanuni haklarınız
- İşte tedavi edilme şekliniz
Gerçek bir sorun olduğuna inanıyorsanız, endişenizi gayrı resmi olarak çözüp çözemeyeceğinizi görmek için derhal yöneticinize anlatın. Sorununuzu çözmek için ne yapmayı istediğinizi önermek yararlı olacaktır. İş yerinin iş kazasını bildirme yükümlülüğü olduğu için süresinde yapılmayan bildirim ve rapor girişleri yüzünden çeşitli sgk idari para cezaları ile karşı karşıya kalabilir.