
İşe Başlamak İçin Sağlık Raporu Alımı İnsanların yaşamlarını ikame ettirebilmeleri için mutlaka kendilerinin paraya gereksinimi olduğu açık ve net bir gerçektir ve her insanın kendi performansına uygun olarak bir iş yapması asıl olan durumdur ve de insanlar kaç yaşında olursa olsun, ister ilk işleri olsun, ister yirminci işleri, işe başlar iken girdikleri iş alanı fark etmeksizin, dünyanın neresinde olunursa olunsun insanlar iş başlangıçlarında sağlık raporu almaları gerekmektedir. Sağlık raporu alınması ise kendi içinde gerek ülkemiz yasalarınca gerekse dünya ölçeğinde iş standartları gereğince bir takım prosedürlere uygun olarak gerçekleşir. Biz de bu yazı dahilinde İş için sağlık raporu nereden alınır? Sorusunun yanıtını vermeye çalışacağız zira bu konu kendi içinde oldukça kapsamlı ve farklı alt başlıkları olan bir konu.
Öncelikle bu konu ile ilgili yasalar ve mevzuat, sistemin işlemesi hakkında bilgi vermek gerekir ise 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu uyarınca bu işlemler yürümektedir ve bu kanunda da yapılması gereken her şey net bir biçimde açıktır ve İş için sağlık raporu nereden alınır? Sorusunun yanıtı net bir biçimde kanunlar doğru bir biçimde okunup anlaşıldığı takdirde verilebilmektedir. Burada da kaynak olarak yasaların ilgili maddeleri baz alınarak bu konuya açıklık getirilmeye çalışılmaktadır.
Sağlık raporu alım sıralaması
İş için sağlık raporu nereden alınır? Sorusunun yanıtını vermeden önce şu noktaya da açıklık getirmek gerekir. Kişinin mavi yakalı ya da beyaz yakalı olmasına göre yani beyin gücüne ya da emek eksenli çalışmasına göre durum değişmemekle beraber bu noktada ufak bir nüans farkı vardır ki bu da özünde son derece belirleyici olan temel bir noktadır. O da eğer işe girilecek olan firma 10 kişiden az çalışanı olan bir firma ise ve/veya yapılacak iş tehlikeli iş grubuna girmiyor ise o zaman rahatlıkla kişi kendi aile hekiminden ya da herhangi bir devlet hastanesinden bu sağlık raporunu alarak işe kolayca başlayabilmektedir ve bunda yasal bir mahsur yoktur. Bu durumda işe başlayacak olan kişi doktora giderek neden sağlık raporunu istediğini beyan eder, ilgili hekim genel kontrollerini gerçekleştirir ve ondan sonra da kişinin o işi yapmasına engel özel bir durumu yok ise işe başlayabileceğine dair Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre standart matbu biçimde hazırlanan sağlık raporunu hazırlar, imzalar, kaşesini basar ve işe başlayacak olan kişiye verir.
Ama kişi iş güvenliği literatüründe A sınıfı olarak tanımlanan yüksek risk içeren iş alanlarının herhangi bir tanesinde çalışıyor ise o zaman durum biraz daha farklılaşır işte o zaman kısaca OSGB denilen Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinden alınması gerekir. Bu konuda da iş yeri hekiminin ilgili sağlık raporunu vermesi gerekmektedir. Bu konuda ülkemizde yasada yapılan son değişiklik ile bağlantılı olarak Sağlık Bakanlığı onaylı hakem hastaneleri bu işi üstelenebileceklerdir. Bu hastanelerde kişinin başlayacağı iş ile doğru orantılı olarak tam teşekküllü olarak ifade edilebilecek tetkikler yapılmakta ve ondan sonra kişinin o hastalığı yapmasına engel olan bir durum yok ise bu rapor verilmektedir. Zira her işin kendince bir takım riskleri vardır ve yine her iş için kişinin taşıması gereken belli kriterler vardır. Örneğin kaliteli kontrol yapacak birisi için mutlaka gözlerinin iyi derecede görmesi gerektiği gibi ya da CNC tezgahı programlayacak ve/veya kullanacak olan kişinin sadece belli bu alanda eğitim alması yetmez aynı zamanda ellerini de tam olarak kullanabilmesi gerekmektedir.
Şimdi burada insanların aklına İş için sağlık raporu nereden alınır? Sorusunun yanıtına istinaden özel hastanelerden sağlık raporu almak mümkün değil midir gibi bir başka soru gelebilir ama yasalar bu konuda açık ve nettir hiçbir biçimde özel hastanelerden hangi türlü olursa olsun rapor alınabilme şansı mevcut değildir.
Ücretlendirme Nasıldır?
İş için sağlık raporu nereden alınır? Sorusunun yanıtını bu biçimde verdikten sonra bu işin mali kısmından da bahsetmek gerekir ise elbette bu işin bir de mali boyutu var ki o da şu: Tek hekimle olan sağlık raporları için 50 TL ama üniversite hastanelerinden alınır ise 75 TL, kurul raporu gerektiren durumlarda ise 200 TL devlet hastaneleri için 300 TL üniversite hastaneleri için geçerli olan ücrettir. Klasik aile hekimlerinden alınan sağlık raporları için herhangi bir ücret ödenmesine gerek yoktur zira tamamen ücretsizdir.