
Geçtiğimiz ayda meclisten onanarak resmi gazetenin 30 Ocak 2019 tarihli yayınında resmileşen ve çalışanların iade talebi sürecine konulan 7162 Sayılı Kanun ile 27 Mart 2018 tarihinden önce bir iş yerinde çalışıyor iken ikale sözleşmesi veya karşılıklı sonlandırma sözleşmesi kapsamında iş sözleşmesi feshedilenlere ödenen tazminat üzerinden zorunlu olarak kesilen gelir vergisinin iade edilmesi hakkı getirildi. Peki kimler için tazminat üzerinden gelir vergisi iade isteme hakkı bulunuyor, iade hakkı olanların sorgulama yapacakları ve iade için nereye başvuru yapması gerektiği konusunda detaylı bilgileri aşağıda sizler için hazırladık..
İkale (Tazminat Ödemesi) Sözleşmesi Gelir Vergisi İadesi Nasıl Alınır, Kimler Başvurabilir ?
Şu günlerde daha önce işten bir şekilde sözleşmesi fesih edilerek çıkarılan ve çıkarıldıkları için kişilere ödenen tazminat üzerinden gelir idaresi tarafından kesintisi zorunlu kılınan gelir vergisi için iadenin nasıl alınacağı ve sorgulanacağı sorusu merak konusu. Öncelikle bu iadeyi alabilmeniz için en önemli şartlardan bir tanesi sizin işten 27 Mart 2018 tarihi ve daha eskiye 5 yıl geriye dönük geçmemiş olması şartı ile başvuru yapabilirsiniz. İş sözleşmenizin ise ikale sözleşmesi ya da karşılıklı sonlandırma sözleşmesi kapsamında sonlandırılmış olması ayrıca size ödenecek brüt tazminat tutarı üzerinden de gelir vergisi kesintisi gerçekleşmiş ve sizin adınıza vergi dairesine iş veren tarafından ödenmiş olması gerekiyor. Tabi bu kesintinin yersiz olduğunu düşünen kişilerin açmış olduğu iade davalarda bulunuyor, dava açan kişiler de davadan feragat ederek başvurunuzu gerçekleştirmeniz mümkün. Davadan vazgeçen kişilere mahkeme ücreti ya da vekalet ücreti v.s. gibi harç ve kesintilerden vazgeçilecek.
İkale ya da karşılıklı sonlandırma sözleşmesi kapsamında ödenen kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, iş kaybı tazminatı v.s. gibi tazminat ödemeleri için iade talebinde bulunabilirsiniz. Vergi ve sigorta haberlerini almak için sitemizi yakından takip eden okuyucularımız tarafından işten çıkartılan ve bizlere yöneltilen soruların başında yer alan kıdem tazminatı vergi iadesi nasıl alınır sorusu sorulduğu için biz bu yazımızda kıdem tazminatı üzerinden iade işlemlerini nasıl yapabileceğiniz konusunda bilgi vereceğiz. Diğer tazminat türleri için de başvuru ve iade işlemleri aynı.
Kıdem Tazminatı Vergi Kesinti İadesi Başvurusu için gerekli evraklar nedir ?
Başvuruyu şahsen kağıt dilekçe ile elden ya da posta yolu ile de gerçekleştirebilirsiniz bunun yanı sıra internet üzerinden GİB interaktif uygulamalar girişi yaparak internet vergi dairesi kanalı ile gerçekleştirebileceksiniz. Eğer internet vergi dairesinden online başvuru yapmayı düşünüyorsanız herhangi bi dilekçe veya kağıt ortamında form doldurmanıza gerek kalmadan aşağıda sıraladığımız menülerden işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Elle yapılacak iade başvurusu ile sizlerden istenen belgeler şunlardır;
- ikale sözleşmesi vergi kesintisi iadesi dilekçesi,
- İkale sözleşmesi ya da karşılıklı sonlandırma sözleşmesi,
- Kesinti yapılan döneme ait ücret bordrosu,
- Varsa kanıtlayıcı diğer belgeler.
İkale vergi iadesi dilekçe örneğiniz aşağıdaki gibi olabilir.
Tazminat vergi iadesi dilekçe örneği
Üst kısımda sizin adınıza yapılan kesintiyi gösterir evraklar ile aşağıdaki kıdem tazminatında vergi iadesi dilekçe örneği ile işten ayrıldığınız işvereninizin kaydının bulunduğu vergi dairesine elden ve ya posta yolu ile başvuru yapabilirsiniz.
……………. Vergi Dairesi Müdürlüğüne
Daireniz ………………………….. T.C./Vergi numaralı Mükellefiniz ……………………… yanında çalışırken ikale sözleşmesine göre karşılıklı anlaşma yolu ile iş sözleşmem …/…/….. tarihinde feshedildi. 30 Ocak 2019 tarihinde resmi gazetede yayımlanan 7162 Sayılı Kanun gereği iş çıkış verilirken tazminat hakkımdam kesilen gelir vergisinin iadesini talep ediyorum. Kesilen vergiye ilişkin maaş bordrom ve ikale sözleşmem dilekçem ekindedir. Gereğini arz ederim.
Kıdem tazminatı vergi iadesi dilekçesi (( İNDİR ))
İnternet Üzerinden GİB Online Kıdem Tazminatı Vergi İadesi Başvurusu Yapma
Tazminat iadesi üzerinde kesilen gelir vergisini almak isteyen ve ayrıldığı işverenin vergi dairesi uzak olduğu için gidemeyen kişiler online olarak bilgisayar üzerinden başvurusunu yapabilir. Tabi bunun için öncelikle elinizde bulunan ve yukarıda saydığımız gerekli belgelerin tarayıp bilgisayarınıza kaydetmeniz gerekiyor. Taratılıp kaydedilen belgeler internet vergi dairesi üzerinden yapılan başvuru sırasında sizden ikale sözleşmesi ve maaş bordronuzu sisteme yüklemeniz istenecek. Daha sonrasında sırası ile aşağıdaki aşamalar ile başvuru işleminizi tamamlayabilirsiniz.;
- İnternet vergi dairesi ana sayfasına https://ivd.gib.gov.tr adresinden giriş sağlayın.
Daha sonra sisteme e devlet şifreniz ile giriş yapın. - Sisteme giriş sağladıktan sonra İŞLEMLERİM menüsüne girin.
- Burada en altta yer alan İkale Sözleşmesi veya Karşılıklı Sonlandırma Sözleşmesi Kapsamında Gelir Vergisi İade Talebi seçeneğini tıklayın.
- İkale veya karşılıklı sonlandırma sözleşmesi kapsamında gelir vergisi kesintisi iade talebine ilişkin açılmış bir davanız var mı? kısmında duruma göre Evet ya da Hayır seçeneğini işaretleyiniz. Evet seçeneğini işaretlemeniz halinde sistem sizden feragat dilekçesinin tarihini, Feragat Dilekçesinin Sayısını, Yargı Mercini ve Davanın Esas Numarasını girmenizi isteyecek.
7162 Sayılı Kanunla Gelir Vergisi Kanununa eklenen geçici 89 uncu madde gereğince, iade talebinde bulunabilmeniz için dava açmamış, açılmış davanız var ise vazgeçmiş olmanız gerekmektedir. Bu nedenle açılmış ve vazgeçtiğiniz bir davanız var ise feragat dilekçenizin ilgili mahkeme kalemine giriş tarih, sayısını ve vazgeçtiğiniz davaya ilişkin istenilen diğer bilgileri doldurunuz.
Eğer davadan vazgeçtiğinize ilişkin feragat dilekçenizi ilgili mahkemeye vermediyseniz, dilekçenizi verdikten sonra iade talebinizi gerçekleştiririz.
- Kesinti yapılan tutara ait ücret bordrosunun dönemi kısmına gelir vergisi kesintisi yapılan yıl ve ay bilgisini girin.
- İade almak istediğiniz bankanın il, ilçe ve iban numarası bilgilerinizi giriniz.
- Sistemden başvuru yapabilmeniz için işvereninizin T.C. ya da vergi kimlik numarasını da bilmeniz gerekiyor.
- İşveren mükellef numarasını girerek sorgulama yapın ve bilgileri girdikten sonra bir sonraki sayfaya geçin.
- Bir sonraki sayfada İkale veya Karşılıklı Sonlandırma Sözleşmesi, Kesinti Yapılan Döneme İlişkin Ücret
- Bordrosu ve Eklemek İsteğiniz Diğer Belgeler kısmına ilgili evrakları ekleyerek sonraki Özet sayfasına geçin.
- Girmiş olduğunuz bilgileri son defa kontrol ederek başvuru sürecini tamamlayabilirsiniz.
Yukarıda sizlere anlattığımız iki farklı yöntem ile adınıza geçmiş dönem tazminat alacağınız üzerinde kesilen ve vergi dairesine yatırılan Tazminat Gelir Vergisi İadesi için sizler için en kolay ve kısa yöntem olanı seçebilirsiniz. Burada önemli olan sizler için çıkarılan bu yasa sayesinde paranızın iadesi için talepte bulunmanız ve paranızın size tekrar ödemesini beklemek. Bu ödemenin iadesi işverence bir alakası olmayıp devlet tarafından sizlerin vermiş olduğu hesap numarasına iade ödemesi olarak gerçekleşecek.