
İşverenlerin çalıştırdığı işçiler için aylık olarak sigorta kurumuna kağıt ortamında düzenlenen aylık bildirgeler bir kaç yıldır sgk resmi sitesi üzerinden internet ortamından verilmeye başlandı. İşverenlerin İnternet ortamında sgk bildirgelerini verebilmesi için internet üzerinden sgk işyeri başvurusu işleminden sonra E-bildirge kullanıcı kodu ve şifresi almanız gerekmektedir. Daha önceden şifre sözleşme formu doldurarak işyeri bildirgesi ile birlikte işçi çalıştırılan yere bağlı olan sgk merkezlerine götürdükten sonra size zarf içerisinde vya e-devlet kullanıcı panelinize otomatik olarak gönderilen şifre alma işlemi 2018/EYLÜL ayından itibaren değişikliğe giderek artık daha basit hale getirildi. SGK işyeri bildirgelerinin İnternet ortamından bildirmesine başlanması ile birlikte buna bağlı olarak tan sgk istemine girebilmek için gerekli olan şifre ve kullanıcı kodlarını artık online olarak e-devlet üzerinden alabileceksiniz. Devlet kurumlarının bir çoğu artık internet ortamından sundukları hizmetler için vatandaşlara veya vergi mükelleflerine şifre vererek işlemlerini daha kolay ve hızlı yapması sağlanmaya başlandı. SGK da bu uygulamaya geçerek artık e sgk girişi için ihtiyaç olan şifrenin alınmasını daha kolay hale getirdi.
SGK E-Bildirge Şifresi İçin Başvurular Nasıl Yapılacak?
SGK altyapısında bulunan işveren paneline e-sgk üzerindeki işlemleri yaparak işçi girişi, aylık bildirge ve teşvik başvurularını yapabilmeniz için size ait bir kullanıcı kodu ve şifre ihtiyacınız olacak. Bu şifreyi işyeri bildirgenizi internet üzerinden doldurup başvurduktan sonra sırası ile aşağıdaki işlemleri takip etmelisiniz.
1- E devlet Kullanıcı adı ve Şifreniz İle www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapıyorsunuz.
2- E devlet panelinizde Kurumlar bölümünden > Sosyal Güvenlik Kurumu modülüne tıklıyorsunuz.
Sosyal Güvenlik modülü
3- Bu aşamadan sonra karşınıza çıkan menülerden aşağıya doğru ilerleyerek e-SGK İşlemleri başlığı altındaki E-Bildirge Başvuru Yetkili Onay linkine tıklayın.
4-Tekrar karşınıza çıkan onay sayfasından Uygulamaya Git seçeneğini tıklayın.
5- Aşağıdaki açılan sayfada ise sağ üst kısımda E-Bildirge Sözleşme linkine tıklıyorsunuz.
6- Bu işlem sonrasında karşınıza sözleşme açılacak, bu sözleşmeyi yazdırıp müşterinizin SGK bilgi dosyasına koyabilirsiniz, sözleşmeyi işyeri bildirgesine ekleyip SGK merkezlerine götürme zorunluluğunuz yok zaten bu işlem ile E-Bildirge şifresi için onay vermiş olduk, karşı taraftan kurum yetkilisi bunu görecek ve siz aşağıdaki sayacağımız SGK merkezlerine teslim edilmesi gereken belgeleri verdikten sonra kurum yetkilisi onay verecek ve yine aşağıda göstereceğimiz şekilde e devlet üzerinden sgk şifrenizi alacaksınız. Aslında eski uygulama ile şuanki arasında pek bir fark yok sadece eskiden sözleşmeyi indirip el ile doldurup götürüyorsunuz şimdi öyle bir işlem yerine e devlet üzerinden e bildirge şifre onay işlemi getirilmiş durumda.
7- Bu işlemlerden özen yapmış olduğunuz işyeri bildirgesini işverene imzalatarak 7 gün içerisinde bağlı bulunduğunuz SGK merkezlerine teslim etmelisiniz. İşyeri bildirgesine ek olarak;
- Vergi Levhası
- Kimlik Fotokopisi
- İmza Sirküsü (Noterden)
- İş İhale işi İse (İhale Sözleşmesi)
- Yapılan iş İnşaat İşi ise (İnşaat Ruhsat fotokopisi)
belgeleri eklenerek sigorta merkezlerine verilir. Kurumca onaylandıktan sonra şifrenizi almak için e devlet paneline tekrar giriş yaparak.
1- Kurumlar menüsünden
2- Sosyal Güvenlik Merkezi modülüne girip
3- Buradaki menüden yine yukarıdaki gibi E- Bildirge Başvuru Yetkili Onay bölümüne girdiğinizde.
4- Yukarıdaki çıkan sayfadan E-Bildirge Kullanıcısı Olduğunuz İşyeri kısmındaki İşlem Yap butonuna tıklayarak Karşınıza çıkan bilgilendirme kutusundaki Okudum Onaylıyorum linkini tıklayarak işleminizi aktif hale getirebilirsiniz.
5- Daha sonrasında e devlet panelinden SGK modülünde bulunan e-SGK Şifre linkine tıklayarak şifrenizi alabilirsiniz.
Aslında şifre alabilmek için uygulanan sistem aynı ama şifreyi alabilmek daha kolay hale gelebildi. Daha önceleri zarf usulü ile işveren veya kanuni vekiline elden teslim etme zorunluluğu bulunan şifreler e-devlet kullanıcı paneline yansıtılarak zaman ve uzak mesafeler arasından yapılan sigorta iş yeri tescillerini kolay hale getirdi. E-devlet şifresi ile giriş yaparak ilgili iş yerine tanımlı E-bildirge şifresini internet üzerinden alabilecek.
E-Devlet Üzerinden E-Bildirge Şifresi Görüntüleme Nasıl Yapılır ?
E bildirge formu sgk merkezlerine verdikten sonra uygulanacak işlemler sırası ile şunlardır;
- www.sgk.gov.tr adresine giriş yapın,
- Sağ üstte yer alan E-SGK kısmını tıklayın,
Daha sonra açılan sayfada İŞVEREN menüsü altında E-SGK Uygulamaları ve E-SGK Şifre linkine tıklayın.
- Yine açılan bölümden de UYGULAMAYA giriş seçeneğine tıklayarak E-Devlet üzerine yönlendirileceksiniz.
Açılan ekranda sizden T.C. kimlik numaranız ve E-devlet şifresi ile giriş yapmanız istenecek.
Giriş yapınca karşınıza adınıza tescilli işyerleri ve tanımlı E-bildirge şifreleri ekranda görünecektir.
E-Bildirge şifresinin bloke olması veya kaybolması durumunda tekrar alınabilir mi ? tekrar almak için nereye başvurmak gerekir ?
E-bildirge şifrelerinin bloke edilmesi, unutulması veya kaybolması durumunda yeni şifre için yine kuruma başvuru yaparak iş yeri numarasına yeni kullanıcı adı ve şifre tanımlanacaktır.
E Şifre yardımı ile Bildirge ve E SGK panelinden yapılabilen işlemler..
4447 S.K. 30. Md. Kapsamında (14857 kanun numaralı) teşvikten yararlandırılmak istenilen sigortalının şartlarının kontrol edilip tanımlandığı uygulamadır.
d. İşbaşı Eğitim Teşvik Yönetimi
4447 S.K. Geçici 15. Md. Kapsamında (6645 kanun numaralı) teşvikten yararlandırılmak istenilen sigortalının şartlarının kontrol edilip tanımlandığı uygulamadır.
e. 4447/Geçici 17.Madde İşveren Desteği
4447 S.K. Geçici 17. Md. Kapsamında (687-1687 kanun numaralı) teşvikten yararlandırılmak istenilen sigortalının şartlarının kontrol edilip tanımlandığı uygulamadır.
f. Teşviklerden Yersiz Yararlanılmış Dönemler
Kurum tarafından yapılan kontrollerde teşviklerden yersiz yararlanılmış olduğu tespit edilen dönemlerin ve/veya sigortalıların işverenlerce görüntülenebileceği uygulamadır.
g. Sigortalı Hesap Fişi İşlemleri
Uygulama sayesinde, sigortalıların hastalık ve analık sigortası kollarından sağlık yardımı alabilmesi ile ölümü veya son çalışmalarının Kurumca hemen bilinmesi gereken diğer hallerde “Hesap Fişi Girişi” seçeneği ile provizyon alınması sağlanabilmektedir.
h. Kullanıcı İşlemleri
İşverenler bu menü altından;
i. Vergi Numarası Giriş / Güncelleme ve
ii. Şifre Güncelleme işlemlerini yerine getirebilmektedirler.
i. İşveren Borç Görüntüleme(Geçmiş Dönem, Müfredat, Banka Emanet, İcra Bilgileri)
Bu menüden işyerinin kanun kapsamına alınış tarihinden itibaren tüm borç türleri bazında borç/alacak durumunun görüntülenmesi, ilgili banka ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında mutabakat alınamamış ve dolayısıyla prim borçlarına karşılık olarak ödenememiş tutarlar yani banka emanetlerinin görüntülenmesi, işyerinin dönem bazında tahakkuk ve tahsilat bilgilerinden oluşan müfredat kartının görüntülenmesi ve işverenlerin icra bilgilerinin görüntülenmesi sağlanmaktadır.
j. T.C. Kimlik No’dan Sigortalı Sorgulama
Bu ekran özellikle ilk kez işe başlayan sigortalı için istenen SSK sicil numarasının henüz tarafınıza ulaşmamış olabileceği durumlarda, söz konusu çalışanların sicil numaralarını öğrenebilmek için tasarlanmıştır.
k. İşkur Meslek Kod Güncelleme/Görüntüleme
İşverenlerin meslek kodu güncelleme/görüntüleme kapsamındaki işlemlerini yaptıkları bölümdür.
l. Sigortalı çalıştırmaya ara verme/ başlama Giriş ve Güncelleme
İşverenlerin sigortalı çalıştırmaya başlamaları ya da ara vermelerine yönelik bilgi girişi ve / veya güncellemelerini yapabildikleri bölümdür.
m. işyeri yeni NACE kodu talep sistemi
işverenlerin İşkolu kodu girişi veya işkolu kodu değişiklik talebinde bulunmak için kullandıkları bölümdür.
n. E posta güncelleme ekranı
İşverenlerin e-posta bilgilerini güncelleyebilmenizi sağlayan bölümdür.
2- E-Borcu Yoktur Uygulaması:
İşverenlerin ihalelere girebilmesi için gereken borcu yoktur belgesinin eğer işveren tarafından aktivasyon işlemleri yaptırıldıysa E-Borcu Yoktur belgesi olarak alınabildiği uygulamadır.
3- Engelli ve İşsizlik Teşvik Yönetimi:
4447 S.K. 30. Md. Kapsamında (14857 kanun numaralı) teşvikten yararlandırılmak istenilen sigortalının şartlarının kontrol edilip tanımlandığı uygulamadır.
4- İş Kazası Meslek Hastalığı E-Bildirim:
İş Kazası geçiren ya da meslek hastalığına yakalan sigortalılar için işverenleri tarafından kanunen bildirmekle yükümlü oldukları elektronik form uygulamasıdır.
5- İşbaşı Eğitim Teşvik Yönetimi:
4447 S.K. Geçici 15. Md. Kapsamında (6645 kanun numaralı) teşvikten yararlandırılmak istenilen sigortalının şartlarının kontrol edilip tanımlandığı uygulamadır.
6- İşe Giriş/İşten Ayrılış Bildirgeleri:
Sigortalı işe giriş bildirgesi hizmet akdine tabi çalışanlar (4/a), 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesine tabi sandık sigortalıları ile kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan (4/b) (vergi mükellefi, esnaf, şirket ortağı, tarımsal faaliyette bulunan sigortalı jokey ve antrenörler) sigortalıların 5510 sayılı Kanunun 8 inci maddesine göre Kuruma bildirilmesi amacıyla kullanılır.
Sigortalı işten ayrılış bildirgesi hizmet akdine tabi çalışanlar (4/a), 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesine tabi sandık sigortalıları ile kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan (4/b) (vergi mükellefi, esnaf, şirket ortağı, tarımsal faaliyette bulunan sigortalı, jokey ve antrenörler)sigortalıların 5510 sayılı Kanunun 9 uncu maddesine göre Kuruma bildirilmesi amacıyla kullanılır.
7- İşyeri Nace Değişiklik Talep:
İşverenlerin iş kolu kodu değişiklik talebinde bulunabilmelerine imkan sağlayan uygulamadır.
8- İşyeri UAVT Adres Giriş:
İşverenlerin adres bilgilerinde değişiklik olması, yanlışlık bulunması vb. durumlarda, kayıtlı işyeri adres bilgilerini güncellemelerine imkân sağlayan uygulamadır.
9- Teşviklerden Yersiz Yararlanılmış Dönemler:
Kurum tarafından yapılan kontrollerde teşviklerden yersiz yararlanılmış dönemlerin ve/veya sigortalıların işverenlerce görüntülenebileceği uygulamadır.
Sgk e bildirge sonrası şifre alma konusunda sıkıntılar çekiyorduk verdiğiniz resimli sgk şifre alma anlatımı için teşekkü ediyoruz. Son günlerde biz mali müşavirlere aşırı yükleniliyor bu kadar değişikliğin sebebi nedir bilmiyorum ama artık rahatlığa kavuşmak isityourz.