
Ticaret ile uğraşıp da şahıs firması olan veya bir şirkette ortaklık veya yetki belgesi olanlar kamu kurumlarında finans kurumu olan bankalarda ve diğer mal ve hizmet alımı ile gerekli olan sözleşmelere veya anlaşmalara onay verdiklerini ispata dayatmak amacı ile imza işlemi istenmektedir. Kamu kurumu ve özel kuruluşlar ise şahıslardan aldıkları imzaların taklit veya aslına ait olup olmadığını anlayabilmek amacı ile kişilerden talep ettikleri noter onaylı veya ticaret sicil müdürlüklerinden onaylı şekilde verilen belgelere imza sirküsü (imza beyannamesi) adı verilir.
Şahıs Firmaları veya Diğer Şahıslar İmza Sirküsü nü Nereden Çıkartabilir..
Şahıslar isimlerine ticari faaliyetleri olsun veya olmasın kimlikleri ile birlikte istedikleri notere giderek belirli bir ücret karşılığında belge üzerine üç er adet imza ile onay altına alınarak kişilere verilen belgelerdir. İmza sirküleri bazı durumlarda karşı taraflardan asılları istene bilmektedir, böyle durumlarda imza sirküsünü talep eden taraflardan bili alınarak asıl veya fotokopilerin geçip geçmeyeceği öğrenilerek eğer asıl imza beyannamesini istiyorlar ise noterden iki adet asıl evrak olarak almanızda fayda vardır.
Şirket Müdürleri / Yetkilileri İmza Sirküsünü Nereden nasıl Alabilir ?
Herhangi bi şirkette yetkisi bulunan kişiler şahıs adına değilde şirket adına yetkileri bulunduğu imza sirküsü almak için öncelikle şirketin kayıtlı bulunduğu ticaret sicil müdürlükleri veya odalardan şirkette yetkili olduğuna dair yetki belgesi veya yetki verildiğini gösterir sicil gazetesinin örneğini almalıdır. Daha sonra ticaret sicilden alınan belge ile istenilen notere gidilerek evrakları teslim edilir ve yine müdür yetkili kılınan kişiden üç imza karşılığı evrak onaylanarak şirkette yetkiye sahip olduğuna dair içerik ve şirketin sicil bilgilerinin olduğu noter onaylı evrakı şahsa verilir.
İmza Sirküsü (Beyannamesi) Ücreti Ne Kadardır ?
İmza sirküsü almak isteyenler için ücret bilgisini tam kesin olarak veremiyoruz, bunun sebebi harç ve ücret kesintileri noterlere göre değişkenlik göstermesidir. Ama ortalama olarak şahıslar için alınacak imza sirküsü fiyatları 65 TL – 90 TL arasındadır, şirkete temsile yetki olan müdür ve diğer kişilerin alacakları imza sirküsü fiyatları ise 125 TL ile 180 TL arasında değişir. Ücretler noterlere göre değişkenlik göstereceği gibi alacağınız evrak sayısına göre de farklılık gösterir.
İmza Sirküsü Kaybedilirse Yenisi Nasıl Çıkartılır ?
İmza beyanlarının kaybedilmesi durumunda yine noterlerden tc kimlik belgesi ile gidilip eski çıkartılan evrakın yevmiye ve tarihi ile çıkartılıp aslı gibidir onayı ile kişilere verilir. Fakat dikkat edilmesi gereken eğer eski örneği çıkartılmak istenirse yine kaybedilen aslın çıkartıldığı noterden alınabilir, eğer farklı noterden çıkartılmak istenirse bu mümkün olmayıp yeniden imza sirküsü çıkartmanız gerekecektir. Aslı gibidir onay verilen veya asıl çıkartılan evrak arasında 20-30 TL fiyat farkı oluşmaktadır.
Bir Başkası İmza Adıma Olan İmza Sirküsü İle Sahte İşlem Yapabilir mi ?
İmza sirküsü ile sahtecilik yapılması banka veya diğer kurumlarda kullanılması mümkün fakat bunu yapmak isteyen kişinin öncelikle kimliği sahte düzenlemesi gerekmekte, bankacının veya imza beyanının verileceği yerdeki görevli kişinin uyanıklığı ile kimliğin sahte olmasını anlayabilecek kişi imza beyanının sahte olup olmadığına bakmadan kişi hakkında işlem reddi verip kişi hakkında sahtecilikle ilgili şikayette bulunabilir. Yani imza beyanınız ile sahtecilik yapılmasından ziyade kişinin kimlik bilgilerini saklaması gerekmektedir.
İmza Sirküsü Örneği