GÜNDEM

Hijyen Belgesi Nasıl ve Nereden Alınmalı

Gıda hizmetleri sunulan yemekhane, restoran ve benzeri iş yerlerinde, konaklama hizmeti verilen yerlerinde, gıda üretimi yapılan yerlerde ve doğrudan insan bedenine teması olan temizlik hizmetlerinde çalışan insanların hijyen eğitimi alma zorunluluğu vardır. Hijyen eğitim 2013 yılında çıkarılarak zorunlu hale getirilmiştir. Ayrıca bu zorunluluğu yerine getirmeyenlere belirli miktarda cezalar kesilmesine de karar verilmiştir. Bu yazımızda sizlere hijyen nedir, hijyen sertifikası nereden alınır gibi tüm sorularınıza yanıt vermeye çalışacağız.

• Hijyen Eğitimi Nedir?

5 Temmuz 2013 tarihinde zorunlu kılınan hijyen eğitimi; gıda hizmeti veren restoranlar, iş yemekhaneleri ve benzeri yerlerde, konaklama hizmeti sunan yerlerde, gıda üreten yerlerde ve insan beden ile doğrudan teması olan temizlik hizmetinde çalışanların zorunlu olarak alması gereken bir eğitimdir. Örneğin; hamam görevliler, pastacılar, barmenler, dövmeciler veya katin işletmecileri gibi hijyene dayalı hizmet sunan yerlerde çalışanlar hijyen eğitimi ve hijyen sertifikası almak zorundadır. Ayrıca sadece çalışanlar değil, bu işletmelerin sahiplerinin de bu belgeleri almaları gerekmektedir. Bu belgeyi almayan veya aldırmayan kişiler hakkında yasal işlem uygulanacak ve ceza kesilecektir.

• Kimler Hijyen Eğitimi Almak Zorundadır?

I. Konaklama hizmeti sunan; otel, pansiyon, motel ve misafirhaneler ve çalışanları,
II. Su ve mineralli su üretimi yapan firma ve çalışanları,
III. Gıda maddesi üretimi yapanlar ve perakende iş yerleri,
IV. Kuaför, berber, hamam, kaplıca, sauna, dövme gibi işlemlerin yapıldığı yerler ve çalışanları
V. Hazır gıda veya yemek hizmeti sunan tüm kafe, restoran gibi yerler ve çalışanları

• Hangi Hastalıklar Çalışmaya Engel Olmaktadır?

Aşağıdaki sayacağımız hastalığa sahip olan bireyler, hastalığının bulaşıcı olup olmadığına dair belge sunana dek hijyen eğitimi gerektiren yerlerde çalışamazlar. Bu hastalıklar;
I. Vücudun görünen kısımlarında bulunan açık veya enfekte yaralar,
II. Deri enfeksiyonu veya deri lezyonları bulunanlar,
III. Frengi, cüzzam veya verem hastalıkları bulunanlar,
IV. 2007 tarihinde Resmi Gazete ’de yayınlanan bulaşıcı hastalıklara sahip olanlar

• Hijyen Eğitimi Almama Cezası

Hijyen eğitimini kimler almalı ve neden almalı, bunları yukarıda belirttik. Fakat bu eğitimi zorunlu olarak alması gereken kişiler ne kadar ceza almaktadır? Eğer bu kişiler belgesiz bir şekilde çalışmaya kalkarlar ise 250 TL ile 1000 TL arasında değişkenlik gösteren bir miktarda ceza ödemek zorundadır. Bu hijyen gerektiren kurumlarda çalışacak veya çalışıyorsanız bu belgeyi mutlaka almalısınız.

• Hijyen Sertifikası Nereden ve Nasıl Alınır?

Hijyen eğitimin son derece önemli olduğunu yazımızınız her kısmında vurguladık ve vurgulamaya da devam ediyoruz. Eğitimleri almanızın yanında bunu çalışma hayatınıza da yansıtmalısınız. Eğer hijyen eğitimi alınması gereken bir hizmet sunuyor veya hizmet sunan firma sahibi iseniz, nasıl ki başka yerlerde dikkat edilmesini istiyorsanız kendi işinizi yaparken de buna son derece önem vermelisiniz. Gelelim bu eğitimi nereden ve nasıl alacağınız sorusuna….
Hijyen eğitimi ve eğitim sonrası verilecek olan hijyen sertifikası Milli Eğitim Bakanlığı’nın Hayat Boyu Öğrenme Gene Müdürlüğü bünyesinde bulunan ve faaliyetleri olan eğitim kurumları tarafından verilmektedir. Eğitim süresi boyunca size hijyenin önemi, hijyen koşullarına uyulmaması halinde sağlık açısından tehlikeli olarak bilinen virüs, bakteri, parazit, mantar ve diğer enfeksiyon oluşturabilecek sebepler tek tek anlatılmaktadır. Ayrıca bu hastalıkların nasıl bulaştığı da eğitimin bir konusudur. Hangi iş kolu çalışanları hangi hastalığa yakalanabilir, bu iş kolunun sağlık açısından tehlikeleri gibi konularda da detaylı eğitim verilmektedir.
Hijyen eğitimi genellikle sekiz saat ve üzeri olmaktadır. Eğitim süresi sonunda yapılan sınavlardan 100 üzerinden geçerli notlar almanız ile başarılı sayılacaksınız. Eğitimi başarı ile tamamlayan kişilere hijyen sertifikası verilmektedir. Bunların hazırlanması biraz zaman alacağından belgeyi ortalama bir hafta sonra teslim alabilirsiniz. Ayrıca iş yeri sahibi olan veya işleten kimseler belirli kurallar çerçevesinde çalışanlara bu eğitimi bizzat verebilirler. Tabi bu durum için ayrı bir izin ve eğitim almaları gerekmektedir. Bu belgenin belirli bir geçerlilik süresi de yoktur.
Hijyen eğitimi ve hijyen sertifikası çoğunlukla Halk Eğitim Merkezleri’nden başvuru yapılarak alınmaktadır. Size en yakın Halk Eğitim Merkezi’ne uğrayarak, en yakın zaman dilimi içerisinde hijyen eğitim kursuna dahil olabilirsiniz. Her sertifikanın bir ücreti olduğu gibi bunun da vardır. Bu ücret eğitim aldığınız kurumlara bağlı olarak değişmektedir.

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu