
HGS Nedir ? : HGS diğer adı ile Hızlı Geçiş Sistemi ile Türkiye sınırları içerisindeki şehirler arası otoyol ve köprü geçişleri daha hızlı ve seri şekilde yapılabilir. Bu hız sayesinde trafik güzergahı üzerinde bulunan yollarda tıkanmalar ve yoğunluklarda ortadan kalkmış olur. Bu sistem daha önceleri manuel olarak otoyollardaki gişe yetkililerince tahsil edilmekteydi ama son 15 yıldır HGS ve OGS sistemi sayesinde otoyolda plaka ve hgs etiketi bazlı çalışan sistem ile otomatik şekilde işliyor.
HGS sistemi için araçların almış oldukları etiket numaralarına tanımlanan sisteme belli bir ücret yüklenmesi gerekiyor. Bu ücret 2018 yılı için en az 20 TL civarındaydı. Yüklenen bakiyeler her gişe giriş çıkış esnasında otomatik olarak düştüğünden araç sahibinin hgs bakiyesini sürekli olarak dikkatlice takip etmesi gerekiyor. Takip edilmemesi durumunda eksi bakiyeye düşen geçişler 15 gün içerisinde ödenmez ise kaçak geçiş olarak 10 kaç ceza ile karşı karşıya kalınmaktadır. Bu yüzden HGS geçişlerinden dolayı ceza yememek isteyen sürücüler, hesaplarında ne kadar geçiş bakiyesi olduğunu öğrenmek eder. Peki, HGS bakiye ve ceza sorgulama işlemi nasıl yapılır? Detayları haberimizin devamında bulabilirsiniz.
HGS Bakiye ve Ceza Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Araç sahiplerinin HGS bakiyesi sorgulama işlemi için dört değişik seçenek ile yapabilir. Bakiye ve ceza sorgulama işlemleri sırası ile ;
- İlk seçeneğimiz internet üzerinden online olarak e- devlet sistemi üzerinden HGS sorgulama işlemidir. E-devlet üzerinden hgs sorgulama işlemi nasıl yapılıyor ? Kullanıcı adı ve şifreniz ile girdiğiniz e-devlet paneli üzerinden E-devlet üzerinden; kişisel e-devlet şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonrsırası ile > e-Hizmetler dha sonrasında PTT Genel Müdürlüğü bağlantısı açılır. Daha sonrasında ‘’Hızlı Geçiş Sistemi Hesap Bilgileri’’ linkine tıklanarak isminize ve plakanıza kayıtlı olan HGS bakiye si ve cezayı kolayca görebilirsiniz. E devlet üzerinden sorgulama işlemi için ;
[maxbutton id=”1″ url=”https://www.turkiye.gov.tr/ptt-hizli-gecis-sistemi-hgs-hesap-bilgileri-sorgulama” text=”E-devlet HGS Sorgulama” ]
- Şimdiki yöntem de cep telefonu ile SMS göndererek sorgulama işlemidir. Bu işlemi kullanarak telefon üzerinden hgs sorgulama yaomak isteyenler, aşağıdaki iki numarayı arayıp sorgulama yapabilirler. Sorgu numaraları 444 1 778 ve 0580 460 60 60 numaralarıdır.
- Bu yöntem ise PTT şubeleri kanalı ile sorgulama işlemidir. PTT şubeleri yardımı ile HGS sorgulamasını yapmak isteyen kişiler; PTT internet sitesi üzerinden, ‘’HGS bakiye sorgulama’’ bağlantısını açarak araç plakası, vergi numarası, T.C. kimlik numarası veya pasaport numarası bilgilerinden birisini sisteme girerek sorgulamayı başlatabilir.
- Son sorgulama yöntemi ise diğerlerine göre biraz daha zor veya bir banka şubesine gitmenizi gerektirmektedir. Araç ruhsatını bankalara vererek HGS bakiye sorgulamasını sorgulama ve bakiye yükleme işi yapılabilir.
HGS Ücretleri Ne Kadar Oldu:
Hgs geçiş ücretleri devletin belirlediği oranlarda yapılan artışlar ile zamlı olarak araç sahiplerine ve aynı zamanda gittiği otoyol istikametinin mesafesine göre değişiklik göstermektedir. Detaylı bir şekilde hgs geçiş ücretlerini sorgulamak ve öğrenmek isterseniz PTT üzerinden sorgulama yapabilirsiniz.
[maxbutton id=”2″ url=”https://hgsmusteri.ptt.gov.tr/hgs.jsf#violation” text=”HGS Geçiş Ücreti Sorgulama” ]