BAŞVURULAR

Heyet Raporu Nasıl Ve Nereden Alınır, 2019 Rapor Ücreti ?

Heyet raporu almak için başvuru yapmak isteğinde bulunan kişilerin ilk etapta yapmaları gereken şey bulundukları bölgedeki tam teşekküllü ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığınca onay almış bir hastaneye gidip çeşitli doktor ve kontrollerden oluşan muayene ve kontrol olması şarttır. Yani kafanıza göre gidip istediğiniz bir hastaneden heyet raporu olmanız mümkün değildir, bahsettiğimiz tam teşekküllü hastane içerisinde size verilen formlardaki sağlık aşamalarında tek tek her bölümden ayrı ayrı muayene onay almak gerekir. Başvuru yaptığınız hastaneden raporu alabilmeniz için cüzi miktarda her yıl belirli tutarlarda zamlanan belli miktardaki parayı muhasebe veya vezne bölümüne ödeyerek muayene işlemi başlar. Tam teşekküllü bütün hastanelerde mutlaka olması gereken heyet komitesince rapor almak isteyen kişinin tüm muayene tenkitleri incelendikten sonra onaylanır rapor isteyene verilir. Heyet rapor bedelleri yıllara göre değişkenlik gösterebilmektedir, 2019 yılı için heyet raporu ücreti ise ortalama 200 – 250 TL arasında bir fiyat talep edilmektedir. Bölge ve hastane durumuna göre rapor parası ücreti değişmektedir.

Heyet Raporu Nasıldır Diğer Raporlardan Farkı Ne?

Heyet raporu diğer raporlardan farklı olarak uzman doktorlar tarafından oluşturulan ve kişinin tüm hastane tenkit ve kontrollerinden geçerek tedavi sonrası tenkit ve karşılaşılan rahatsızlıkların uzman doktor tarafından sonra kararı ve rapor oranını belirleyecek komiteye cevaben ve tenkitlerini belirtir bir onay verir.  Heyet raporu çeşitli sağlık yardımları, indirim ve teşviklerden yararlanılmasında kullanılacağı gibi aynı zamanda kişinin başvurusu sonucunda işveren olan kurum veya özel işletmeler tarafından işe başlama ve işe giriş işlemi içinde kullanılabilir. Heyet raporu toplamda ve tüm vücut ile ilgili olan 7 – 8 adet bölüme giderek tedavisi olması gerekmektedir. Tedavi olunan tüm bölümlerin raporlarının tek bir rapor haline getirilmesi ve bu rapor oran ve görüş yazılmasından sonra meydana gelen heyet raporu denilmektedir.

Heyet Raporu Almak İçin Nereye ve Nasıl Başvurulur?

Heyet raporu nasıl alınır diye merak edip nereden nasıl başlayacağını bilmeyen kişiler için anlayacağı ve basit şekli ile özet geçelim. Rapor  tam teşekküllü bir hastaneden almak zorundasınız, başvuru yaptığınız hastanenin tam teşekküllü hastane olup olmadığını öğrenmek için gittiğiniz hastanenin danışma bölümünden öğrenebilirsiniz, veya bağlı bulunduğunuz sağlık ocağına giderek bölgenizde size en yakın tam teşekküllü rapor alabileceğiniz hastaneyi öğrenebilirsiniz.

Heyet Raporu Almak İçin Hangi Bölümlerde Tedavi Olmak Gerek

Başvuru yaptığınız zaman size verilen form üzerinde hastane içerisinde bulunan çeşitli bölümler olacaktır, bu bölümlere tek tek girerek gerek çeşitli cihazlardan gerekse doktor tarafından çeşitli muayeneler ile raporunuz diğer bir aşamaya muayene için gönderilecektir. Bu bölümlere tedavi olduktan sonra tüm raporlar tek bir rapora dönüştürülür. Bu rapora ise sağlık raporu ya da heyet raporu denilmektedir. Heyet raporunuzun rapor oranı belirlenmesi için tek tek girilip tedavisi yapılması gereken bölümler;

  • İç hastalıklar bölümü
  • Genel cerrahi bölümü
  • Göz bölümü
  • Kulak, burun, boğaz bölümü (KBB)
  • Nöroloji bölümü
  • Ruh sağlığı bölümü başta olmak üzere temelde 6 bölüme tedavi olunmaktadır. Bazı hastanelerde bu bölüm sayısı artmakta ya da azalmaktadır. Ancak isimler değişse bile raporda yer alan bölümler genellikle aynı kalır.

Yukarıda sayılan bölümlerde doktor ve çeşitli cihazlar tarafından oluşturulan tek raporlar en son başhekiminden imza ve onayının bulunduğu heyete sunulur. Heyeti meydana getiren doktorların bulunduğu ekip içerisinde her bölümden bir adet uzman doktor bulunur. Raporların ve diğer işlemlerin daha objektif ilerleyebilmesi için her bölümden 1 kişi ile sınırlama yapılmıştır. Bazı hastanelerde heyet üye sayısı 7 ya da 8 kişi iken bazı yerlerde bu sayı 3 ya da 4 uzman doktor ile sınırlandırılmıştır.

Heyet Raporu Başvurusu Nasıl Yapılır?

Heyet raporu almak için sağlık bakanlığından onaylı hastane bulduğunuzda öncelikle o hastaneye başhekimliğine hitaben bir dilekçe yazmanız gerekecek, bazı hastanelere başvuru yapıp heyet raporu alacağınız belirttiğinizde bu dilekçeyi hazır form halinde sizlere verebiliyorlar.   Dilekçe ile birlikte kimlik ve hastanenin veznesine rapor için alınacak ücreti yatırdınız barkod veya makbuzu dilekçeye eklersiniz. Eğer Okul için heyet raporu almak istiyorsanız yine süreç aynı işlemektedir.

2019 Heyet Raporu Ücreti Ne Kadar?

Heyet raporu ücreti 2019  yılı için hastanelerde güncellenmiş ve ortalama 200 ile 250 TL aralığında alınmaktadır. Ayrıca gittiğiniz hastanenin çeşitli tahlil veya cihazları kullanımından doğan ek ücretlerde talep edilebilmektedir. Rapor ücreti tutarları devletin belirlediği taban fiyat oranında ve sağlık bakanlığının belirlediği tarifelerde vatandaşlardan istenmektedir.

 Heyet Raporu Kaç Günden Çıkar / Sonuçlanır?

Heyet raporunu kaç günde alırım diye merak eden kişiler içinse bir kaç kelime ile özetlersek heyet raporunun niteliğine veya gittiğiniz hastanenin yoğunluğuna göre en çok 7 iş günü içinde hazırlanıp talep eden kişiye verebilmektedir.  Eğer devlet hastaneleri sevki ile heyet raporu alınması durumunda süreç 3 ila 4 iş gününe kadar düşmektedir.  Heyet raporları hastanelerden öğleden sonra teslim alınabilen bir rapor türü olup, raporun oluşumunda çok fazla beklenmemektedir. Resmi süre 7 iş günü olarak belirlenmiş olsa dahi en az 3 gün sürecinde raporunuzu teslim alabilecek şekilde hazır durumuna gelir.

Heyet Raporu Kimler Tarafından ve Ne İçin İstenir?

Heyet raporu genellikle yeni bir işe başlarken istenmektedir. Heyet raporunu isteyen birçok kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Askerlikten muaf olma işlemi için heyet raporu istenmektedir.
  • Yeni bir işe başlarken sağlık raporu istenmektedir.
  • Yurt dışına çıkış için istenmektedir.
  • İş yerinden zorunlu izin alınması gereken durumlar için iş yeri tarafından heyet raporu talebinde bulunulabilir.
  • Engellilik durumları için heyet raporu istenmektedir.
  • Sürekli ilaç kullanmak zorunda olan kişiler için heyet raporu zorunlu tutulabilir.
  • İşitme engelliler için heyet raporu istenebilir.
  • Uzun süreli dinlenme gerektiren hastalıklar için ve bu dinlenme süresi sebebi ile kurum tarafından heyet raporu istene bilmektedir.
  • Protez durumları için heyet tarafından onaylanan sağlık raporu istene bilmektedir.
  • Çeşitli teşvik ve indirimlerden faydalanmak için rapor talep edilebilir.

Heyet Raporu Almak İçin Gerekli Belgeler Nedir?

Rapor alamaya başvuru yapan kişilerden başvuru ile birlikte çeşitli evraklar istenmektedir. Bu evraklar tüm Türkiye’deki rapor veren hastanelerde aynı istenir ve değişmez. Heyet raporu için istenen belgeler ve başvuru formu ya da dilekçesi ile heyet raporu için hastaneye başvuru yapılabilmektedir. Başvurunuz sonrasında hastane bölümlerinde muayene olabilmek için mutlaka ücreti yatırmış olmalısınız eğer ücreti yatırmaz sanız işlem başlamayabilir. Heyet raporu almak isteyenlerin aşağıdaki belgeleri mutlaka telsim etmesi gereklidir.

  • Türkiye Cumhuriyeti kimliği ve kimlik fotokopisi
  • 4 adet vesikalık fotoğraf istenmektedir ancak bazı hastaneler 2 adet vesikalığı yeterli bulmaktadır.
  • Heyet raporu almak için yazılan başvuru dilekçesi ya da hastane tarafından verilen heyet raporu başvuru formunun aslı ile birlikte başvuru yapılması gerekmektedir.

ENGELLİ RAPORU E-DEVLET ÜZERİNDEN NASIL ALINIR ?

HEYET RAPORU ÜCRETİ NE KADAR ?

RAPOR PARASI SORGULAMA

 

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu