4/B (Bağ-Kur)SGK

Genel Sağlık Sigortası Başvurusu Nasıl Yapılır

Genel sağlık sigortası, çalışan veya çalışmayan ülke nüfusunun tamamını kapsamayı hedefleyen bir sigorta sistemidir. 2006 yılından itibaren SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı gibi tüm sosyal güvenlik kurumlarının SGK çatısı altında toplanmasından sonraki en iyi adım genel sağlık sigortasıdır. 2012 tarihinden itibaren ülkemizde yaşayan tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları genel sağlık sigortasına bağlıdır. Bu kurumun temel amacı sağlık hizmetinden faydalanmayan kimsenin kalmamasıdır.

Hiçbir sosyal güvencesi olmayanlar, SSK ya da Emekli Sandığı primi ödenmeyenler ve ülkemizde yaşayan yabancılar da dahil olmak üzere tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları eczane, hastane ve yoğun bakım gibi sağlık sektörlerinden yararlanabilmektedir. 18 yaşının altındaki herkes hiçbir ücret ödemeden genel sağlık ücretinden yararlanabilir. 18 yaşından büyük olanların ise çalışmayan ve sigortalı olmayanları belirli bir ücret ile bu hizmetten yararlanabilirler.

Genel Sağlık Sigortası 2019 İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

18 yaş üzerinde, herhangi bir yerde çalışmayan ve sigortası olmayan tüm bireylerin genel sağlık sigortası yaptırarak sağlık hizmetlerinden yararlanması mümkündür. Peki bu başvuru için gerekli olan belgeler nelerdir? Buyurun maddeler şeklinde inceleyelim.

  • Öncelikli olarak Sosyal Hizmetler biriminden GSS başvuru formu temin etmelisiniz.
  • Kimlik fotokopisi
  • İkametgah Belgesi
  • Formdaki ilgili yerlerin doldurulması ve imzalanması için Vergi Dairesi’ne gidilir.
  • Daha sonra bağlı olduğunuz doldurulması ve imzalaması gereken yerler için mahalle muhtarına gidilir.
  • En son tüm imzaların toplanması halinde yarım kapaklı dosyaya konan tüm belgeler, Kaymakamlık binasından bulunan Sosyal Hizmetler birimine teslim edilir.

Bu saydığımız belgelerinin tümünün doğru ve eksiksiz olması oldukça önemlidir. Başvurunuzun ardından yetkili kişiler tarafından ikametgah adresinize gelinerek gelir testi yapılır ve ödemeniz gereken prim tutarı hesaplanır. Bu açıdan ikametgah adresinizin doğru olması çok önemlidir. İnceleme sonucunda başvurunuzun sonucu e-devlet üzerinden olumlu ya da olumsuz olarak size yansıtılacaktır.

Genel Sağlık Sigortası 2019 Prim Ödemeleri Ne Kadardır?

Aylık ödenecek genel sağlık sigortası prim tutarı, aylık hane geliri ile paralel biçimde değişkenlik göstermektedir. Bunu belirlemek adını ikametgah adresinize gelinerek gelir testi yapılmaktadır. Nisan 2017 tarihinde yapılan düzenleme ile aylık 53,33 TL ödemeyi kabul edenlere gelir testi yapılmaksızın genel sağlık sigortası yapılmaktadır. En düşük gelir sahibine bile 61 TL ücret hesaplanırken bu ücreti kabul etmek en mantıklı tercih olacaktır. GSS için uygulanan ücreti her ayın sonunda en yakın PTT şubesinden yapabilirsiniz.

Gelir testine girmemiş ve daha önce prim borcunu ödememiş vatandaşların biriken prim borçları en düşük prim ücreti üzerinden hesaplanarak 12 aylık bir zaman içerisinde peşin ya da taksitli olarak ödemeleri istenecektir. Taksit yapıldığında veya peşin olarak ödendiğinde geçen süre için faiz alınmayacaktır. Eğer bunu ödeyecek durumunda değilseniz, gelir testine girmeniz ve ailede kişi başı gelirin asgari ücreti 3’te 1’inden az çıkması halinde borcunuz silinecektir.

Genel Sağlık Sigortası 2019 Borç Sorgulama

 Genel sağlık sigortası borcunuzun olup olmadığını sorgulamak işitiyorsanız, bunun için iki yöntem mevcuttur. İster e-devlet sistemi üzerinden isterseniz de SGK’ın online tahsilat sitesine giriş yaparak borcunuzu sorgulayabilirsiniz. Bu yöntemler arasında en pratik olan e-devlet üzerinden yapılanıdır. Sisteme T.C. kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizi tuşladıktan sonra açılan sayfaya SGK veya GSS borç dökümü yazmanız yeterli olacaktır. Karşınıza çıkacak sayfadan borcunuzu rahatlıkla sorgulayabilirsiniz. Eğer hali hazır da bir e-devlet şifreniz yoksa bunu PTT kurumlarından alabilirsiniz. Diğer yöntem olan

SGK’ın online tahsilat sitesine giriş yaparak borcunuzu sorgulama için ise online tahsilat SGK sitesine girerek kimlik doğrulaması yaptıktan sonra e-devlet sayfasına yönlendirileceksiniz. Buradaki doğrulama işlemini tamamladıktan sonra tahsilat sistemi açılacaktır. Gelen sayfadaki sorgu tipi bölümüne GSS primi yazarak açacağınız sayfada T.C. kimlik numaranız ile GSS borcunuzu sorgulayabilirsiniz. Genel sağlık sigortası borcunuzu ister peşin olarak isterseniz de taksitli olarak ödeme hakkına sahipsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz gibi eğer ailedeki kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte biri kadar veya daha az ise prim borcunuzu sildirme hakkınızı da kullanabilirsiniz. Fakat prim borcunuzun 60 dönem gecikmemesine son derece dikkat etmenizde yarar vardır. 60 dönemi geçmesi durumunda sağlık hizmetiniz kesintiye uğrayacaktır.

 

 

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. Biz işsiz kalınca Genel sağlık sigortası nı cezalı alan devlet har vurup savuran kulüplerin vergiler…

  2. Genel sağlık sigortası Türkiye vatandaşlarına 50-60 Tl iken şahsım mavi kartlı olduğum için 487 TL gibi bir para yapıyor

  3. her ay, hastaneye gitmediğim halde “genel sağlık sigortası” adı altında devlet tarafından, cebimden zorla alınan harraçlarr

  4. Genel Sağlık Sigortası ve SGK prim borçlarını yapılandıranlar için son ödeme tarihi 28 Şubat’a uzatıldı.

  5. Aylık 60 TL olan genel sağlık sigortası bugünden itibaren 76,75 TL. Herkese geçmiş olsun!

  6. Genel saglik sigortasi odeme 61 tl idi ama simdi 81 tl oldu calismayan biri nasil odeyebilec…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu