Pratik Bilgiler

Engelli Yakını Evde Bakım Maaşı Bağlanması Şartları ve Miktarı – 2018

Engelli yakını maaşını almaya hak kazanmak için; Öncelikle kişilerin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na başvuran ve bakıma muhtaç ve kendi ihtiyaçlarını karşılayamayan engelli kişilerin yakınları için bağlanmaktadır. Diğer bir adı evde bakım parası olarak bilinen engelli yakını maaşı beden veya ruh açısından engeli bulunan ve hayatını sürdürebilmek için bazı şeyleri tek başına yürütülemeyeceğinden ona bu ihtiyaçlarını karşılama konusunda faydalı olan kişilere devlet tarafından vasilere bağlanan maaşa engelli yakını maaşı nedir. Devlet tarafından sağlanan bu sosyal maaş ödemesi Türkiyede 2018 – 2019 yılları itibari ile Sekiz yüz bin kişiyi geçtiği tahmin edilmektedir.

Bakıma ihtiyacı olduğu için ev ortamındaki ihtiyaçlarının giderilmesini sağlayan engelli kişilerin akrabaları veya vasilerine ödenen yardım parası, 2018 yılı ile gelen güncel zamlar sonrasında aşağıdaki gibi olmuştur.

  • Engelli Sağlık Kurulu Raporunda engel oranı %40 ila %69 arasında olan engelli vatandaşlar için 1.247 TL engelli maaşının yanı sıra Bin 179 TL evde bakım parası ödenmektedir.
  • Engelli Sağlık Kurulu Raporunda engel oranı %70 ve üzerinde ise engelli maaşı 1.845 TL olarak, evde bakım parası ise Bin 179 TL olarak ödenmektedir.

Evde bakım maaşı nasıl alınır nereye başvuru yapılır, aranan şartlar nedir ?

Evde bakım maaşı bağlanmasını için başvuru evrakları nereden alınıp nereye yapılacak diye soruyorsanız, başvurular Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüklerine bizzat gidilerek ilgili memurlardan başvuru yapılabilir veya gerekli işlemler öğrenilebilir. Bakım ihtiyacı olan kişininde eğer hareket etme konusunda sıkıntı yok ise engelli evde bakım parası almak için başvurusu için orada bulunmalıdır.  Memurluğa teslim etmeniz gereken evraklar şu şekilde hazırlanmalıdır.

  • Engelli Sağlık Kurulu Raporu
  • 1 tane vesikalık fotoğraf
  • Evde bakım maaşı başvuru dilekçesi (Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından alınır)
  • Engelli vatandaşa ait kiralık bir mülk var ise kira sözleşmeleri
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği (E-devlet üzerinden alınabilir)
  • Yerleşim yeri belgesi (Engelli ve bakıcının adına aynı adrese ait olmalıdır.)
  • Engelli vatandaşın yaşadığı hanede işyeri sahibi bir kişi var ise, iş yerine ait geçici vergi beyannamesi
  • Engelli vatandaşa ait arazi, tarla vb. var ise gelir belgesi (Tarım Müdürlüklerinden alınmalıdır.)
  • Boşanma durumu var ise boşanma kararına ilişkin belge
    Bu evrakları hazırlayarak il veya ilçenizde varsa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı merkezlerine başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Evde bakım maaşı alınabilmesi için başvuruda bulunacak olan kişilerin bazı şartlara uygunluk sağlanmalıdır. Evde bakım maaşı şartları 2018 -2019  yılı için şu şekilde belirlenmiştir;

Evde bakım maaşı şartları;

  1. Bakım ihtiyacı olan engelli şahısın %50 ve üzerinde engel oranı bulunması gerekmektedir.
  2. Engelli Sağlık Kurulu tarafından imzalanan raporda ‘ağır engelli’ ibaresinin yer alması şarttır.
  3. Engelli şahıs ile ona bakmak isteyen kişinin kan bağı bulunması gerekmektedir. Bununla birlikte ilgili yönetmelik ile düzenlenen üvey akraba kelimesi de eklenerek bu maaştan faydalanabileceği belirtilmektedir.
  4. Engelli olan şahıs ile ona bakımın işini gerçekleştirecek kişinin aynı hanede yaşaması gereklidir.
  5. Engelli birey ve o adreste ikamet eden tüm bireylerin gelirleri toplamının ortalaması, güncel asgari ücretin 3’te biri oranını geçmemelidir. 2018 senesi için güncellenen bu rakam kişi başı 967.00 TL olarak hesaplanmaktadır.

Engeli bulunan kişilerin maaş başvurusu için kuruldan rapor nasıl alınır, bunun ücret ödenir mi ?

2022 kanun kapsamında engelli maaşıalmak için, öncelikle engelli kişinin yetkili sağlık kurulundan onaylı engelli raporu almalı daha sonrasında ise maaş bağlandığı gösterir engelli kimlik kartı olması gerekmektedir. Bu raporlar il ve ilçelerdeki tam teşkilatları devlet hastanelerinden alınabilmektedir. Raporun alınması esnasında sağlık kuruluşlarına rapor bedeli olarak herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Sağlık Kurulu bünyesinde yapılan kontroller neticesinde engelli kişi için belirlenecek engel oranına karar vermektedir. Engelli Sağlık Kurulu raporu başvurusu yaparken; nüfus cüzdanı ile birlikte 5 adet fotoğraf götürmeniz gerekmektedir. Başvuru yaptığınız hastane tarafından hastane tarafından size başvuru formu vererek, sizinle ilgili bilgilerinizin girilmesini isteyecektir. Başvuru formuna diğer kağıtları da ve resmide ekleyerek başvuru işlemini gerçekleştirmiş olursunuz. E devlet üzerinden engelli raporu başvurusu henüz işleme alınmadığı için bu platformdan bilgi sağlanamamaktadır.

Heyet tarafından muayene edilen kişinin engel oranı %40 ve daha altında çıkması durumunda Sağlık Kurulu tarafından şahıslara engelli raporu verilmez. Bireyin vücut veya ruh yapısında yaşamı boyunca tedavi edilmeyerek durumda olması ve kalıcılık halinde kurullardan süresiz rapor da verilebilmekte. Heyete giren kişinin adına düzenlenecek raporun değerlendirme veya onaylanma süresi farklılık gösterebilmektedir, kimisinin raporu hemen onaylanırken kimisi de bir süre bekleyebilmektedir. Engelli raporu başvuru sonucunu öğrenmek isteyenler internet ortamından  https://uyg.sgk.gov.tr/EvrakArama/ adresine TC kimlik numaranı ile sorgulama yanı sıra ilgili hastaneye giderek başvuru onayı hakkında bilgili alabilirsiniz.

Rapor düzenlendikten sonra hastane tarafından tespit edilen engel oranına tekrardan itiraz etme hakkını bulunmakta. Yapacağınız engelli raporu itirazlarını yaşadığınız yerin İl Sağlık Müdürlüklerine yapılmaktadır. İtiraz başvurunuz yapıldıktan sonra rapor müdürlük tarafından daha kapsamlı ve detaylı bir şekilde incelenir. Sağlık müdürlüğü kişiyi tekrar sağlık kontrollerinden geçmesi için farklı bir hastane ye tarafından rapor hazırlanması sağlanır ve yeni hastaneden de çıkan rapor sonucu ile diğer karşılaştırma yapılır. İtiraz edilen raporda bir sorunun olduğu düşünürse , engel oranı yeniden düzenlenerek rapor oluşturulur. Engelli raporunun üzerinde engelli ibaresi, engel derecesi, engel grubu, engellinin kişisel bilgileri ve uzman doktorların imzası bulunmaktadır.

Engel Raporu İle Faydalanabilecek Hak ve Hizmetler nelerdir ?

  1. Engelli maaşı, engelli kimlik kartı ve evde bakım parası başvurusu yapılabilmektedir.
  2. Toplu taşıma araçlarında indirimlerden faydalanabilmektedirler.
  3. Kurumlarda öncelik hakkı sahibi olunabilmektedir.
  4.  Sıfır araç alımlarında engelli ÖTV indirimi alınabilmektedir.
  5. Emlak vergisinden indirim alınabilmektedir.
  6. Erken emeklilik fırsatından faydalanabilmektedirler.
  7. GSM operatörlerinden indirimli konuşma paketleri alınabilmektedir.
  8. Devlet tiyatroları, milli parklar ve müzelere ücretsiz olarak girilebilmektedir.
  9. Enerji tüketiminde belirli oranlarda indirimlerden yararlanılabilmektedir.
  10. Belediyeler, Halk Eğitim Merkezleri gibi kurumlar tarafından verilen meslek edindirme ve eğitim kurslarına katılma fırsatı sunulmaktadır.

Engelli Yakınlarına Evde Bakım Parası Ne Zaman Yatırılır, Yatırılan Para Nereden Sorgulanır?

Evde bakım parası ödemeleri zamanları Türkiye nin bölge ve illerine göre değişkenlik göstermektedir.  Hesabınıza maaşınızın aktarılıp aktarılmadığını öğrenmeniz için belirli bir tarihi beklemek değilde online olarak hizmet veren sistem olan E-devlet sorgusu ile öğrenebilirsiniz. E-Devlet şifresi aldıktan sonra sisteme giriş yaparak arama bölümüne “evde bakım maaşı” yazarak ödeme hakkında sorgulama yapabilirsiniz. Veya e devlet üzerinden direk girmek isteyen kişiler https://www.turkiye.gov.tr/aspb-engelli-evde-bakim-odeme-sorgu  linki yardımı ile sisteme direk giriş yapar ve maaşınızın durumunu öğrenebilirsiniz. Yine evde bakım parası telefon ile sorgulama işlemi için, Alo 144 danışma hattını arayabilirsiniz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın sosyal yardım hattı olan Alo 144 ile sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Sorgulama işlemi sonrasında maaşınızın yattığı bilgisine ulaşırsanız, PTT şubelerinden maaşınızı çekebilirsiniz.

Evde Bakım Parası Ne Zaman Yatırılır, Sorgulama Nasıl Yapılır?

Evde bakım parası; farklı illerde ve farklı zamanlarda yatırılmakta olup net bir tarihe sahip değildir. Bu sebeple maaşınızın yatıp yatmadığınız güncel olarak takip etmeniz gerekmektedir. Evde bakım maaşı sorgulama işlemi online olarak yapılabilmektedir. E-Devlet üzerinde online olarak evde bakım maaşı sorgulamanızı yapabilirsiniz. Sorgulama sonrası maaşınızın yatıp yatmadığını ve maaşınız ile ilgili detayları görebilirsiniz.

https://www.turkiye.gov.tr/aspb-engelli-evde-bakim-odeme-sorgu adresine giriş yaparak, sorgulama işleminizi yapabilirsiniz. Adrese tıkladığınızda açılacak olan sayfada, kimlik doğrulama işlemini yapmanız gerekmektedir. Kimlik doğrulama için T.C kimlik numarası ve E-Devlet şifresine ihtiyacınız vardır. Şifreyi alabilmek için PTT şubesine giderek 2 TL ödemeniz ve kimliğinizi ibraz etmeniz yeterlidir.

Telefon üzerinden sorgulama yapabilmek için, Alo 144 danışma hattını arayabilirsiniz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın sosyal yardım hattı olan Alo 144 ile sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Sorgulama işlemi sonrasında maaşınızın yattığı bilgisine ulaşırsanız, PTT şubelerinden maaşınızı çekebilirsiniz.

Evde Bakım Parası Başvurusu Yaparak Maaş Alma Hakkı Olan Engelli Yakınları Kimlerdir?

Evde bakım parası başvurusu için kişilerde bulunması gereken özellik ve niteliklerin en başında engelli şahıs ile kan bağı bulunması zorunluluğu yer almaktadır. İlgili yönetmeliği göre kan bağı şartı içerisinde üvey olan akrabalıklara da evde bakım maaşı bağlamaktadır. Evde bakım maaşı için başvuru yapabilecek akraba nitelikleri hangileridir;

  • Engelli bireyin eşi,
  • Anne ya da babası,
  • Büyük anne ya da büyük babası,
  • Torunları ve torunlarının eşleri,
  • Kardeşleri ve kardeşlerinin eşleri,
  • Eşinin anne ve babası,
  • Eşinin kardeşleri,
  • Eşinin kardeşlerinin eşleri,
  • Eşinin kardeşlerinin çocukları,
  • Amcaları ve amcalarının eşleri,
  • Amca çocukları,
  • Amca çocuklarının eşleri,
  • Halaları ve halalarının eşleri,
  • Hala çocukları ve hala çocuklarının eşleri,
  • Dayıları ve dayılarının eşleri,
  • Dayı çocukları ve dayı çocuklarının eşleri,
  • Teyzeleri ve teyzelerinin eşleri,
  • Teyze çocukları ve teyze çocuklarının eşleri

Yukarıda sayılan ve akrabalık derecesi bulunan kişiler engelli yakınlarının bakımını gerçekleştirmek amacı ile evde bakım parası başvuru hakları vardır.

2018 Engelli Evde Bakım Maaşı Ne Kadar Oldu ?
2019 Engelli Evde Bakım Maaşı Ne Kadar Oldu ?

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu