
Engelli kişilerin devlet veya diğer kamusal alanlardaki indirim veya yardımlardan faydalanabilmesi için öncelikle engel durumunun belirli oraların üstünde ve bu engelli sağlık raporunu alabilmek için tam teşekküllü hastanelere başvurarak heyetin onayladığı raporu alması gereklidir. Engelli olan kişilerin indirim ve yardımlardan faydalanmaktan ziyade öncelik olarak yaşam çerçevesi içerisinde engelinden dolayı çalışması zor olduğundan sosyal yaşamanı ve kendisi için zorunlu olan şeyleri karşılamak için ihtiyacı olan maddi tutarı engelli maaşı almak ve bunun başvurusu için engelli sağlık kurulu raporu başvurusu yapılır.
Engelli Sağlık Kurulu Raporu Almak İçin Nereye Başvurulur
Bir çok engelli vatandaşımız engelli raporu nasıl alınır, almak için hangi kurumlara başvuru yapılır ve nereden başlanır diye merak etmektedir. Sıralı bir şekilde sizlere bunları açıklayarak başvuru yapabilmeniz için gerekli olan bilgileri sizlere sunacağız. Öncelik olarak şunu belirtelim engelli kişilerin sağlık kurulu raporu alabilmesi için tam teşekküllü hastanelere gider ve bu başvuruyu ayırt etmeksizin tüm herkes başvuruda bulunabilmektedir. Engelli kişilerin rapor talepleri esnasında hastane tarafından bir kaç belgenin dosya içeriğinde bulunması gerekmektedir. Bu belgeler sırası ile;
- Sağlık raporu almak için doldurulması gereken başvuru formu
- Başvuru sahibinin kimlik belgesi
- Başvuru sahibinin 5 adet fotoğrafı
Yukarıdaki evrakları ile birlikte başvuru yapan engelli kişinin heyete girmesi için fizikten veya ruhen %40 oranı üzerinde engeli bulunması gereklidir. Bu en önemli unsurlardan birisidir, zaten bu oranı aşan kişiler hastane bölümlerinde her alanın kendi uzman doktorunca iyi bir şekilde tedavi edilerek olur / olmaz ve olursa seviyesine göre oran vererek bir bölüme sevk eder, Tüm bölümlerin tedavisi sonrasında hazırlanan rapor heyet onayına girerek imzalanması sonrasında belgeler engelli kişilere verilir.
Engelli Sağlık Kurul Raporu Alma Şartlar Nelerdir?
2020 yılı için hastanelerde ve başvuru yapan kişilerde aranan engelli raporu alma şartları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz.;
- Engelli kişinin başvuru için gerekli olan (üst kısımda saydığımız) belgeleri tamamlaması istenir.
- Engelli kişinin engel oranının en az %40 seviyesinde veya üstünde mevcudiyeti gerekir.
- Engelli kişinin hastanede bulunan insan anatomisinin ayrı ayrı tedavi eden bölümlerde muayene olması gereklidir.
Engelli sağlık kurulu raporlarını teslim alırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır bunlar;
- Sağlık Kurul raporları kopyalı olarak alınmalıdır.
- Kopyalı olarak alınan raporların her suretine aslı gibidir kaşesinin vurulması gerekir.
- Aslı gibidir kaşeli kopyalar asıl kopyalar yerine geçer ve teslim edilmesi gereken kurumlar tarafından kabul edilir.
- Aslı gibidir kaşesi olmayan suretler kabul edilmez geçerli olabilmesi için bir asılın bulunduğu suretle birlikte notere başvuru yapılarak tasdik ettirilir bu yüzden de ek bir ücret ödemesine neden olur.
Engelli Raporundaki %40 Engel Oranı Neyi İfade Eder?
Hastaneden alınan engelli raporunda %40 engel oranı olan kişiler çeşitli ulaşım indirimlerinden engelli sıfır araç alımı indirimi gibi haklardan yararlanabilir. %40 oran diğer bir ifade ile kişinin yaşamını sürdürebilmesi için özel yeteneklerinin tamamını kullanamaması ve hayatını sağlam kişiler gibi sürdürebilse bile bazı alanlarda öncelik gerektiren hallerin arz etmesi ve çeşitli indirim veya muafiyetler ile devletin düzenlediği kamu ve diğer özel alanlarda bu haklardan faydalanabileceği anlamına gelmektedir.
Engelli Sağlık Raporu Başvurusunda Sırası İle Geçilen Aşamalar;
Sağlık bakanlığının belirlemiş olduğu tam teşekküllü devlet hastanelerine başvuru esnasından tedavi ve rapor onayı sürecine kadar bir takım aşama ve bekleme süreçlerinden geçilmesi gerekecek. Bunlar;
- Bölgenizdeki başvuru yapacağınız hastaneye gerek telefonla ulaşıp gerekse şahsen gidip mutlaka kurul günlerini öğrenmeniz gerekir.
- Engelli sağlık raporunun teslim alınacağı gün mutlaka erken saatlerde hastaneye gidin. Bu sayede ileriden sıra alarak daha çok bekleme külfetinden kurtulur ve yoğunluğa kalmadan işinizi tamamlamış olursunuz.
- İlk başvuruda yapmanız gereken ilk iş vezneye başvuru yaparak tarafınıza verilecek dilekçe doldurulur ve kimlik belgesi ile birlikte görevli memura teslim edilir. Vezne memuru tarafından kayıt işlemi gerçekleştikten sonra size verilen evraklar ile birlikte bölüm doktorlarına muayene olmaya başlarlar.
- Bölüm doktorlarının her birisi ziyaret edilerek bütün muayenelerin tamamlanması ve doktorların evraklardaki kendilerine ait bölümleri doldurarak imzalaması gerekir. Bütün muayenelerini tamamlayarak evraklarını imzalatan vatandaşlar doktorları doldurup imzaladıkları evrakları rapor görevlisine teslim ederler.
- Evrakların teslim edileceği tarih rapor görevlisi tarafından vatandaşlara bildirilir. Bildirilen tarihte hastaneye giden vatandaşların kendileri veya yakınları evrakları teslim alabilir.
Engelli Sağlık Raporu Bulunanlar Ne gibi İndirimlerden Faydalanır, Muafiyetlerden Yararlanır ?
Öncelik olarak sosyal devlet ilkesi gereği olarak tüm vatandaşlarının refah seviyesini üst hedefte tutan ve bu düzenin sağlanması için sürekli hizmet devşirimi içerisinde olmak zorundadır. Yine vatandaşları içerisinde bulunan ve belli kesimi ifade eden engelli kişilerinde normal kişiler ile aynı seviyede yaşamlarını sürdürebilmesi ve onun hayat sürecinde karşılaşacağı çeşitli zorlukları en asgariye indirmek için bir çok alan ve verilen hizmetlerde çeşitli indirim veya muafiyet sağlamaktadır. Engelli raporu faydalarından yararlanma imkanına sahip olan engelli kişilerin alabileceği hizmetler ve önemli başlıklar şu şekilde sıralayabiliriz;
- Tüm toplu taşımalarda ve uçak biletlerinde indirimden yararlanılır.
- Enerji tüketimlerinde ve emlak vergi ödemelerinde belli oranlarda indirimlerden yararlanılır.
- Bütün kurum ve kuruluşlarda sıra önceliğinden yararlanılır.
- Ayrıcalıklı sınav olanakları bulunur.
- Devlet tiyatrosu gösterilerinde ve tüm müze ziyaretlerinde ücretsiz olarak giriş hakkı bulunur.
- Araç alımlarında ÖTV indiriminden yararlanma hakkına sahip olunmaktadır.
- Engelli vatandaşlara ait özel park alanları vardır. Bu park alanlarından sadece engelli sağlık raporu bulunan vatandaşlar yararlanmaktadır.
- GSM operatör kullanımlarında özel indirimlerden yararlanılır.
- Vergiye tabi olarak çalışan kişiler çeşitli indirimlerden yararlanır.
- Sigortalı olarak çalışan engelli kişiler gelir vergisi indirimine tabidir.
Yukarıda geçen indirim veya muafiyetler sadece bir kaç bilindik başlıktır. Buna ek olarak şunu belirtelim ki her rahatsızlığı engel oranı farklı olarak verilmektedir. %20 engel oranında sahip olan bir vatandaş ile yüzde 90 engelli raporuna sahip olan bir vatandaşın elde ettiği temel haklarda farklılıklar olmaktadır.
Engelli Raporu Sorgulaması Nasıl ve Nerden Yapılır?
Engelli raporu 2020 sorgulamaları 3 farklı şekilde yapılmaktadır. Engelli raporu sorgulamalarını yapmak için;
[su_button url=”https://uyg.sgk.gov.tr/EvrakArama/” target=”blank” background=”#02117b” size=”12″]Engelli Raporu Sorgulama[/su_button]
Sosyal Güvenlik Kurumu Evrak Kayıt ve Takip sisteminden yararlanarak sorgulama işlemleri gerçekleştirilebilir.
- Sosyal Güvenlik Kurumu internet sitesi üzerinden E-SGM (İnteraktif Sosyal Güvenlik Merkezi) bölümüne giriş yapılarak sorgulama işlemi gerçekleştirilir.
- Raporun alındığı kuruma bizzat giderek başvuruda bulunulması şeklindedir.
Engelli Raporu Ne Kadar Süre İçin Geçerlidir, Geçerlilik Süreleri;
Hastane tarafından kişiye verilen her raporda, o raporun geçerlilik süresi mutlaka yazmaktadır. Bazı rahatsızlıkların sürekliliği devam edecek bir ruhi yapı bozukluğu veya insan uzuvları kaybetmesi durumunda kişilere sürekli engelli raporu verilmektedir. Sürekli belirtilen raporlar için yenileme gerektirmez sürekli geçerliliği bulunur. Fakat sürekli engelli raporu yenilenmesini gerektirecek durum engel oranında yükselme olması halinde gerçekleşir. Bu husustan ziyade sürekliliği rapor üzerinde belirtilmiş olan durumlarda raporun geçerlilik süresi daimi olmakta ve yenilenmek zorunluluğu bulunmamaktadır. Rapor alan kişilerin en çok merak ettiği ve öğrenmek istediği konuda budur.
Engeli bulunan vatandaşlar için hazırladığımız yazı umarız ki rapor alma süreçlerinde bilgi verme amacını yerine getirmiştir. Hepinize iyi ve engelsiz günler..
Engelli Yakını Evde Bakım Maaşı Bağlanması Şartları ve Miktarı
Engelli Raporu E-Devlet Üzerinden Nasıl Alınır ?
Engelli Evde Bakım Maaşı Ne Kadar Oldu ?