
Devlet tarafından ülkemizde yaşayan ve vücutlarında kişilerin çalışmasına veya sosyal yaşantılarını devam ettirme konusunda karşılaşacakları bir takım sorunları en aza indirgemek amacı ile farklı yardım veyahut kuruluşlarda çeşitli öncelikler tanımaktadır. Bu öncelik veya yardımlardan yararlanmak isteyen kişilerden başvuru yaptıkları kurum veya kuruluşlar engelli raporu talep etmektedir. Kişi bulunan engeli dolayısı ile bulunduğu bölgedeki ilgili sağlık kuruluşundan heyet raporu (bknz: heyet raporu nasıl alınır) sonrasında oluşturulan raporları internet ortamından e-devlet şifresi ile almak isteyenler itnernetten engelli rapor sorgulama işleminin nasıl olduğu veya böyle bir hizmetin olup olmadığını çok ca sorgulamaktadırlar.
Engeli bulunan vatandaşlarımızı aile veya çevresindeki bireylere yük olmaktan veya sıkıntılarını yansıtmamaları için sosyal devlet gereği olarak çeşitli yardım veya hakları bu kişilere sunması gereklidir. Bu hizmetler kapsamında devletin üzerinde yaptığı çalışmalardan biriside engelli raporunun internet üzerinden e devlet panelinden sorgulanmasıdır. Ancak şuan için böyle bir uygulama henüz işleme girmemiştir. Talep edilen rapor belgesi devlet kurumlarına yazılı müracaat başvurusu ile alınabilir. E-devlet paneli üzerine giriş işlemi sonrası raporun online olarak döküm alınması için çalışmalar sürdürülmektedir. Yapılacak hizmet işlemi uygulamaya giren düzenlemeler sonrasında Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün kapsamı altına alınmıştır.
Engelli Raporu Alma İşlemi
Ülkemizde bulunan engelli vatandaşların devlet tarafından kendilerine has bir takım sunduğu hizmet ve faydalardan yararlanmaları için yazılı olarak verdiği resmi evraklara engelli raporu denir. Günümüz tekonolojisi ile birlikte e-devlet bünyesine alınan bir çok hizmet gibi engelli vatandaşlarımızda bu hizmeti e devlet üzerinden alabileceğini sanıyor ancak henüz uygulamaya girmediği için böyle bir evrak hizmet verilmemektedir. Bu belgeler devletin yetkili kıldığı sağlık kuruluşları ve sağlık kurumlarınca oluşturulan heyetler tarafından kabul görüp onaylanmaktadır. Ülkemiz yasalarında kişilerin engelli statüsünde değerlendirilmesi için vücudunda %40 engellilik durumu şartının mevcut olması şarttır. Bu raporu almak isteyen kişilerin kurulca kendilerinden istenilen evraklarla bizzat müracaatta bulunularak başvuru yapılması şarttır. Kişi yapısında ruhsal ve/veya bedensel açıdan bir engel hali mevcut ise bu durum rapora yansıtılır. Vücut üzerinde kişinin hareketlerinin uygulamasını engelleyen fonksiyon kayıpları %40 üzerinde ise engellilik durumundan söz edilebilir. Rapor başvurusu ile heyetten çıkan kişinin belgeleri hastane başhekiminin imzası ve onayı ile resmiyet kazanır. Evraklar tamamlanıp başvuru işleminin akabinde heyet raporu ve muayene aşamasına geçilir. Muayene işlemini gerçekleştiren doktorlarca engellilik raporu tek tek imzalanarak en son başhekimin imzasına sunulur. Kişinin vücut yapısındaki engel hali olduğu anlaşılırsa yasallaşır ve e-devlet engelli raporu alınmasından bahsedilebilir.
Engelli Raporu İçin Ne Yapılması Gerekiyor
İlk defa engelli rapor için başvuru yapmak isteyen kişilerden belli takım form ve evraklar isteniyor bu evraklar engelli kişi yakı veya kişi tarafından bizzat olarak sağlık kuruluşuna teslim edilmesi gerektir. Kuruluşa evrak sunulması aşamasından sonra e-devlet engelli raporu sorgulama hizmeti devreye girdikten sonra online olarak döküm alma işleminden bahsedilebilir. Sağlık kuruluşunca istenen belgeler arasında;
- Başvuru dilekçesi. İnternet üzerinden indirilip doldurulabilir. Eğer evrak temin edilemiyorsa rapor için başvurulan hastaneden istenmesi halinde başvuru formu alınabilmektedir.
- Nüfus cüzdanının kendisi le nüfus cüzdanı fotokopisi
- Vesikalık olarak alınmış son 6 ay içerisinde çekilen 5 adet fotoğraf. Engelli raporu üzerinde yapıştırılması için 2 vesikalık fotoğraf yeterli olmakta, ancak farklı hastaneler 2’den fazla fotoğraf talep edebilmektedir. Bu yüzden yanınızda ekstradan fazla fotoğraf bulundurmanız yararınıza olacaktır.
- Heyet tarafından heyet raporu muayene belgesi düzenlenir. Üniversite hastanelerinden alabileceğiniz bu belgeyi devlet hastaneleri kanalıyla da rapor alınabilmektedir. Sağlık kuruluşunda imza yetkisi olan başhekim imzası bulunmayan raporların geçerliliği yoktur. İlk kez alınan engelli raporunun yenilenmesi gerektiğinde başhekim imzası bulunan rapor alınması gerekir.
Engelli Raporu Nereden ve Nasıl Sorgulanır
Yapılan güncel düzenlemelerle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ilgili kuruluşu olarak görevini sürdüren Sosyal Güvenlik Kurumu kendi sistemi üzerinden e-devlet engelli raporu sorgulama nasıl yapılır sorusuna yanıt vermektedir. Bunun için Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasının bilinmesi ve sisteme girilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra;
- Nüfusa kayıtlı olunan il
- Cilt no
- Doğum yılı
- Güvenlik kodu
bilgilerinin doğru ve eksiksiz girilmesi şarttır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayıp yabancı uyruklu olan kişiler de sisteme girebilir. Bunun için yapılması gereken; - ikamet tezkere numarası
- doğum yılı
- güvenlik kodu
sisteme doğru olarak doldurulmalıdır. Bilgiler kontrol edilerek “bilgileri sorgula” butonu tıklanır. Bu şekilde engelli raporu sorgulama şansı elde edilmiş olur. Eğer yukarıda belirtilen ve sisteme girilmesi gereken bilgiler doğruyu yansıtmıyorsa veya yanlışlık giriş yapılırsa sistem üzerinden bilgi sorgulaması yapılamaz. Bu sebeple dikkatli olunmalıdır.
Engelli Maaş Sorgulama
Kişilerin engel hallerine bağlı olarak 3 ay ile 3 yıl arasında engelli maaşı alınabilmektedir. Örneğin
%70 engeli bulunan bir kişi 1.470 TL
% 40-70 engeli bulunanlar 980 TL
tutarlarında devletten engelli maaşı alabilmektedir. Kişiler isimlerine yatırılan engelli maaşlerını PTT veya Ziraat Bankası kanalı ile alabilir, kişilerin hak ettikleri maaş tutarı veya aldıkları maaş zamları e-devlet üzerinden sorgulanabilmektedir. Farklı bir kurumdan maaş almayan engelli vatandaşlar nafaka bağlanmayanlar, başkasına muhtaçlık sınırında olan engelliler 2022 sayılı Kanun uyarınca bu maaşı almaktadırlar. Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğüne başvuru yapılması halinde engelli maaşı alma hakkı elde edilebilir. 2018 yılı için uygulanan maaş zammı sonrasında yapılan engelli maaş artışının ne kadar olduğu kişilerce merak edilmektedir. Evde bakıma muhtaç engellilerin bakım ücreti de bu anlamda merak konusudur.
Engellilere yardımcı ve evde bakım yapmalarından dolayı devlet tarafından kişinin birinci derece yakınlarına evde bakım maaşı bağlanıyor. Engelli evde bakım maaşı ne kadar oldu ? Fiziksel engelin yanı sıra ruhsal rahatsızlık yaşayanlar için de bu maaş kanuni olarak ödenmektedir.
Diğer Maaş Sorgulama Yöntemleri
Maaş dışında e-devlet engelli raporu sorgulama nasıl yapılır sorusunun şu an geçerli bir yanıtı olmamakla birlikte konu hakkında çalışmalar sürmektedir. E-devlet sisteminin yanı sıra bazı akıllı cep telefonu uygulamaları ve bazı siteler de maaş sorgulaması yaptırmaktadır. Bu konuda e-devlet sitesinin hizmetine güvenilmesi gerekir.
Engelli Evde Bakım Maaş Tutarı Ne Kadar Oldu ?