Teşvik Ve Destekler

Engelli Araç İndirimi Şartları, Engelli araç nasıl alınır ?

Devlet tarafından engelli olan vatandaşlarımız için toplumda daha rahat ve üst seviye haya standartlarına ulaştırmak amacı ile bazı muafiyetler ve indirim hakları tanımıştır. Tanınan bu indirim ve muafiyetler daha çok vergi alanlarında sağlanarak kişileri teşvik etmek amacı ile bazı uygulamalar yapılmaktadır. Bu uygulamaların en sık kullanılanı sıfır araç alımında engelliler için yapılan ÖTV muafiyeti ile ucuz araç satışı.

İndirimli Sıfır Araç Almak İçin Özürlü Raporu Derecesi Kaç Olmalı?

Engelli durumu bulunan kişiler sıfır araç alabilmesi için engelli raporlarının en az %90 ve üzerinde olması gerekmektedir. Heyet tarafından çıkartılan raporlarının %90 olan kişiler sıfır taşıt alırken bayilere ÖTV ödemesi yapmazlar. 2018 engellilerde indirimli araç alımı şartlarında yine aynı şekilde uygulanan kanun detayında, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununun (7/2-a) maddesi uyarınca, Kanuna ekli (II) sayılı listede (Ek:8) yer alan kayıt ve tescile tabi mallardan; 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³ ü aşanlar hariç). 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³ ü aşanlar hariç)…. 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, engellilik derecesi %90 veya daha fazla olan malul ve engelli kişilerin alacakları araçtan dolayı beş yılda bir defa olmak üzere sıfır araç alımlarında ÖTV’den istisnadır.

Engelli Araç İndiriminden Yararlanmak için Neler Yapmak Gerekir ?

Engelli muafiyetinden faydalanarak araç almak isteyen bir çok kişinin aklındaki en çok merak ettiği soruların başında engelli araç için rapor nereden alınır ve engelli araç kimler kullanabilir sorularıdır.

Engellilerde İndirimli Araç Alımı Şartları.

Kişinin bedeninde engellilik oranının (özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranının/kişinin engellilik oranının) %90 ve bunun üstünde olduğu. “Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” çerçevesinde yetkili sağlık kurumlarından. (hastanelerden) tarafından verilen engelli sağlık kurulu raporu ile belgeleyen malul ve engelliler bu indirimden faydalanıp sıfır araç alabilir.   Engel hali kişinin hangi organı veya fiziksel durumu ile ilgili olduğunun pek önemi yoktur bu engel, göz – görme, kulak – işitme, konuşma veya ortopedik sorunlardan kaynaklandığı gibi zihinsel engel halleri veya böbrek rahatsızlığı bulnanlarda olabilir. İndirim uygulanarak satın alınan aracın ilk alımı (sıfır araç alımları) fiyat uygulamasında ÖTV istisnası  ile indirim uygulanması için, malul ve engellilerin taşıtı bizzat kullanması veya kullanamaması şartına bakılmaz. İlgili kanunun (7/2-a) maddesi kapsamında  bulunan sıfır araç alımı, malul ve engellinin bizzat kendisi tarafından da kullanılabilir.

ÖTV indirimi için rapor

Engelli İndirimi İle Hangi Araçlar Alınabilir ?

Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listede bulunan kayıt ve tescile tabi taşıtlardan, sadece, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin;
87.03 tarife pozisyonunda yer alan, 1600 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV, steyşın vagon, vb. taşıtlar,
87.04 tarife pozisyonunda yer alan, eşya taşımaya mahsus, 2800 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip van, panelvan, kamyonet, pick-up, vb. taşıtlar,
87.11 tarife pozisyonunda yer alan, motor silindir hacmine bakılmaksızın, motosikletler bakımından istisnadan yararlanılabilmektedir.

%40 engelli raporuyla araç alımı

Engelli kişilerin raporlarının %40 ve üzerindeki raporları ile ÖTV indiriminden faydalanıp sıfır otomobil almak isteyen engellilerin ilk etapta  durumlarını gösteren raporu almaları gerekir. Raporda, engelli bireyin “özel engelli aracını” kullanmasına herhangi bir engel teşkil eden bir halin bulunmadığı özellikle belirtilmiş olması gerekir. Engelli kişi kendi aracını kullanacağından H sınıfı ehliyete de sahip olmalıdır.Bu ehliyeti almak isteyen engelli kişi özel donanımlı bir engelli aracıyla sınava girer ve kurstan ehliyetini alır.
%90’ın altında engeli olan sürücü, araçta engeline uygun özel aksam yaptırmak şartıyla ÖTV ödemeden araç satın alabilir. Bu özel aracın araç sahibinden farklı kişilerce kullanılması yasaktır.

Engelli kişi H sınıfı araç ehliyetini ve trafiğe çıkmak için herhangi bir engelinin olmadığını gösteren %40 engelli raporunu göstererek, ÖTV’siz araçları satın alabilir.

engelli araç nasıl alınır

ÖTV İndirimli Engelli Araç Alımı Kaç Defaya Mahsus ve Kaç Yılda Bir Sıfır Araç Satın Alabilir ?

Engelli indiriminden faydalanarak sıfır araç almak isteyenler her 5 yılda bir taşıt alma hakkına sahiptirler. 5 yıl geçmeden alınan sıfır araç eğer bir başka engelliye değilde engel raporu olmayan bir kişiye satılırsa aracın alınırken uygulanan istisna daki vergi indirimi ÖTV tutarını tekrar ödemek zorundadır.  Sıfır araç indirimi ile otomobil alan kişiler aracı kendi adına satın alındığı veya ithal edildiği tarihten itibaren beş yıllık süre geçmeden aynı veya farklı cinste araç alımı istisnadan yararlanılamaz.

ÖTV İndirimi İle Alınan Sıfır Araç Beş Yıllık Süreç İçerisinde Kaza Yaparak Pert Olursa Yeni Araç Alma Hakkımız Olurmu ?

Engelli kişilerin kanun kapsamındaki indirimden faydalanarak  ÖTV indirimli altığı otomobil doğal yollar halinde karşılaştığı deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza durumunda pert olup hurdaya çıkarsa, malul ve engelli kişiler araç indirimi uygulamasından, yararlanılan aracın ilk iktisabından itibaren 5 yıl geçmemiş olsa bile, yeni bir aracı satın alma talepleri olması durumunda ÖTV istisnasından tekrar yararlanabileceklerdir.

Özürlü indiriminden faydalanılarak araç alımı ile ilgili olarak. 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğine 14 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğiyle eklenen (7.2.1.3.) bölümünde yapılan açıklamalarda da belirtildiği gibi, bu şekilde istisnadan yararlanmak isteyen malul ve engellilerin istisnadan yararlanarak ilk iktisabını yaptığı aracın deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale geldiğini tespit eden ekspertiz raporu ile “hurdaya çıkarılmıştır” damgası vurularak kayıt konulan tescil belgesinin aslı veya noter onaylı örneğinin, ikinci defa istisnadan yararlanılacak aracın ilk iktisabının yapılacağı motorlu araç ticareti yapanlar tarafından vergi dairesine verilecek 2A numaralı ÖTV beyannamesine eklenmesi gerekmektedir. Şeklinde olup pert çıkan aracınız yerine beş yıl içinde yeni bir araç alıyorsak hurdaya çıkan aracın ruhsat fotokopisinin noter onaylısını vergi dairesine ÖTV beyannamesi ile ilgili vergi dairesine ibraz etmemiz gerekiyor.

ÖTV indirimi ile Araç Alırken Hangi Evraklar Gerekmektedir ?

Tam teşekküllü devlet hastanelerinden ve sağlık kurumlarından onaylanmış rapor, engellilik derecesini kanıtlayan sağlık kurulu raporunun aslı veya noter onaylı suretini oto bayisine ibraz edilmesi durumunda, taşıtın alımı esnasında ÖTV ödenmez. İstisna halinden faydalanmak için, indirim kapsamında sıfır olarak alınacak otomobile ait faturanın engelli kişi ismine düzenlenmesi ve aracın yine engelli adına kayıt ve tescil edilmesi zorunlu olup, şahsızn yakınları veya başka kişilerce bu indirimi kullanmak amacı ile araç alması mümkün değildir.

Engelli Aracını Kimler Kullanabilecekler ?

Herhangi bir Özel tertibatı olmayan % 90 ve üzeri engel durumu bulunan kişiler Yurt içinden satın aldığı aracı herkes kullanabilir.
Herhangi bir özel tertibatı olmayan % 90 ve üzeri engellinin üzerine Yurt dışından alınan aracı 3. dereceye kadar akrabalar kullanabilir.
Özel tertibatı olmayan otomatik şanzuman otomobilleri sınırlama olmaksızın herkes kullanabilir.
Özel tertibatlı araçlar ile motosikletler araç sahibi tarafından kullanılması gerekmektedir.

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu