
Bir iş yerinde sigortalı olarak adına prim yatırılan ve doğum yapan anne veya baba olan erkekler için sigorta tarafından destek olunması amacı ile çeşitli ödemeler yapılmaktadır. Bu ödemeler emzirme yardımı yani çocuk parası olarak bilinmektedir. Sigortalı olan anneye ödenen veya anne sigortalı değilse babaya ödenen sgk emzirme ödeneği her yıl devletin yapmış olduğu artışlar ile değişkenlik göstermektedir. Ayrıca bu ödemeyi alabilmek için şartların neler olduğu, emzirme parası tutarı miktarı konusunda detaylı bilgiyi haberimizden takip edebilirsiniz.
2018 yılı için emzirme süt parası ne kadar oldu, ne kadar ödenecek ?
Annelere sigorta tarafından yapılan bu ödeme 2017 yılında 133,00 TL iken, emzirme yardımı parası 01 Ocak 2018 tarihi ile 31 Aralık 2018 tarihleri arasında dünyaya gelen bebekler için 149,00 TL olarak ödenecek.
Emzirme – süt parası başvurusu için şartlar nedir, nasıl alınacak ?
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından süt parası yani emzirme parası;
- 4a SSK ve ya 4b bağkur sandığı bünyesinde kadının doğum yaptığı tarihten önceki son 1 yıl içerisinde en az 120 gün prim ödemesi şartı aranmaktadır.
- Esnaf olan bağkurlu için süt arası ödenebilmekte ancak yukarıda bahsettiğimiz 120 gün prim ödemesi şartı bu kişiler içinde geçerlidir. Aynı zamanda geçmiş dönemlerde bağ-kur prim borcu olup olmadığına bakılır, eğer varsa ödenek yapılmaz.
- Emzirme parasını işinden ayrılmış veya işini terk eden bağkurlununda alma hakkına sahip. Ancak işten ayrılış tarihinden sonraki 300 gün içerisinde çocuğunuzun doğması ayrıca doğum tarihinden önceki son 15 ay içerisinde de en az 120 gün sigorta ya da bağ kur varsa ve bağ kur kapsamında son ödeme vadesi geçmiş prim borcunuz yoksa emzirme yardımından yararlanırsınız.
- Eğer anne sigortalı ise ödeme anne adına, anne sigortalı değilse baba sigortalı ise emzirme parası baba adına ödenir.
- Bu hususlara ek olarak sigortanın en önemli olarak aradığı şartlardan biriside eşler arasında resmi nikah olmasıdır. Eğer çocuğun doğum tarihinde resmi nikahınız yoksa emzirme parası almaya hak kazanamazsınız.
Devlet memurları da süt – emzirme yardımı alabilir mi ?
Devlet memurları için emzirme ödeneği yardımı sigorta tarafından değil, Aile ve Sosyal Politikalar tarafından ödenen doğum yardımından faydalanabilmektedir.
Emzirme ödeneğini başvurusu yapabilmek için doğum yapılan hastanede bilgi işlem bölümünde sisteme analık emzirme raporu kaydının mutlaka işlenmiş olmalıdır. Sisteme kaydedilen emzirme ödeneği sonrası yeni doğan bebeğin doğum raporu ile bağlı bulunduğunuz nüfus idaresine giderek bebeğinizi nüfusa kayıt ettirmelisiniz. Bu işlemler sonrasında ödemeyi alabilmek için e devlet sisteminden sorgulama yapabilir veya bağlı bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik merkezine başvurarak işleminiz hakkında bilgi talep edebilirsiniz. Emzirme yani süt parası bağlama işlemi 15 – 20 gün sürmektedir. Genelde bu ödemeler kişiler eğer varsa doğum raporu parası ile birlikte verilebilmektedir.
Aslında emzirme parası alabilmek için yukarıda bahsettiğimiz hastane işlemi sonrası başvuru şartı aranmıyor. Fakat siz işinizi sağlama almak amacı ile doğumdan 10 gün sonra Sosyal Güvenlik Merkezine uğrayarak bilgi alınız. Buna ek olarak eğer doğumdan dolayı raporunuz varsa rapor parası alma gibi bir şansınızda olacak. Rapor parası alabilmek için şartlar ve yapılaması gerekenleri buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.
SGK Emzirme – Süt yardımı Ödemesini Nereye Yapar ?
Adınıza çıkan ve almaya hak kazandığınız emzirme yardımı ödemesini Türkiyenin bütün bölgesindeki PTT şubelerinden çekebilirsiniz. Daha önceleri banka şubelerine yapılan bu ödemeler artık PTT aracılığı ile hak sahiplerine ulaştırılmaktadır. PTT şubesinden çekeceğiniz süt parasını alabilmek için sadece kimliğinizin olması yeterli, bu ödemeyi doğumdan 20 gün sonra istediğiniz PTT şubesine başvuru yaprak çekebilirsiniz. Ancak adınıza yatırılan paranın 2 ay yani 60 gün içinde çekilmesi gerekiyor, çekilmeyen tekrardan SGK kurumunun emanetine iade ediliyor.