Emeklilik

Emeklilik Dilekçesi Verdikten Sonra Ne Zaman Maaş Bağlanır

Emeklilik için gereken şartları tamamlayan kişiler, ilgili kuruma tahsis formu dilekçeleri ile birlikte başvuruda bulunmalıdırlar. Bu süreçte en çok merak edilen konu, emekli maaşının ne zaman bağlanacağıdır. Meraklı bir şekilde beklenen bu süreçte, emekli maaşı bağlanma süresi için bilinmesi gereken ilk durum, başvuruda bulunulan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun iş yoğunluğudur. Çünkü, işlem yoğunluğuna bağlı olarak bu süreç daha erken ya da geç olabilmektedir. Örnek verecek olursak, İstanbul’da bulunan vatandaşlarımızın Sosyal Güvenlik Kurumu’na yaptıkları başvurunun onaylanma süresi ile Tokat’ta yapılan başvurular arasında onay süresi farklılık gösterecektir. Kişilerin ilk emekli maaşını alabilecekleri tarihi takip etmeleri için, E-Devlet sistemi üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sayfasına giriş yapmalı ve ardından dilekçelerinin onaylanıp onaylanmadığını incelemelidirler.

Bağlanan Emekli Maaşı Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Emekli maaşı bağlanma süresi için yukarıda da belirttiğimiz gibi, başvurulan kurumun yoğunluğu son derece etkilidir. Ancak, kişilerin dilekçelerini teslim ettikleri tarihten 3 gün sonra, başvurularının işleme alınıp alınmadığını öğrenmeleri mümkündür. Bunun için kişilerin yapmaları gerekenler şu şekildedir.

  • turkiye.gov.tr yani E-Devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir.
  • E-Devlet üzerinden işlem yapabilmek için, size özel belirlenmiş şifrenizin olması gerekmektedir. Eğer yoksa size en yakın noktada bulunan PTT şubesine giderek, E-Devlet şifrenizi alabilirsiniz. Sisteme girerken de TC kimlik numaranız ve bu şifreyi kullanabilirsiniz.
  • E-Devlet hesabınıza giriş yaptıktan sonra, kamu kurumları listesini açmalı, buradan da Sosyal Güvenlik Kurumu’nu seçmelisiniz.
  • Açılacak olan yeni sayfada, emekli maaşınızın bağlanıp bağlanmadığını öğrenmek için 4A Hizmetleri ve sonra da 4A Aylık Bilgisi seçimlerini yapmalısınız. Bu yöntem, SSK emeklileri tarafından kullanılmalıdır.
  • Eğer Bağ-Kur’dan emekli olacaksanız, aynı sayfa üzerinden 4B Hizmetleri ve ardından da 4B Aylık Bilgisi seçimlerini yapmalısınız.
  • Memur emeklileri için yapılacak sorgulamada ise 4C Hizmetleri ve 4C Aylık Bilgisi seçimleri yapılmalıdır.

E-Devlet sistemine girdikten sonra, SSK, Bağ-Kur ve memur olarak emekli olacak kişilerin takip etmesi gereken adımlar yukarıdaki gibidir.

Emekli Maaşı Ne Zaman Bağlanır?

Emeklilik şartlarını tamamlayan ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçe ile başvuru yapan kişiler, başvuru yaptıkları tarihten sonraki ilk ayın başında, ödemelerini alabilecektir. Örnek verecek olursak, 5 Ocak tarihinde kişilerin başvuru yapması söz konusu olmuşsa, bu durumda ilk emekli maaşı ödemesi, bir sonraki ayın ilk günü olan 1 Şubat’ta yapılacaktır. Ödemeler gecikmiş olsa dahi, 1 Mart tarihinde, birikmiş tüm maaş ödemeleri yapılacaktır.

Emekli Maaşı Hangi Bankaya Yatırılır?

Emekli maaşı bağlanma süresi için gönderdiğiniz dilekçede, maaşınızın hangi bankaya ve hangi hesaba yatırılması konusunda bir bilgi vermemişseniz, bu durumda ödemeleriniz Ziraat Bankası’ndan yapılacaktır. Maaş hangi banka üzerinden size ödeniyor olursa olsun, dilediğiniz zaman farklı bankaya bunu taşıyabilirsiniz. Bunun için E-Devlet sisteminden işlem yapabileceğiniz gibi, bankalara başvuruda bulunarak, bir dilekçe sonrasında maaşınızın taşınmasını sağlayabilirsiniz.

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu