
Emekliliğe başvuru yapma işlemi şartları ve yaşını dolduran ve bekleyenler için en güzel hayallerden birisidir. Bireyler yaşamlarının büyük bir kısmını geçimlerini sağlayabilmek için bir çalışma döngüsü içerinde geçirmektedir. Bu çalışma döngüsü kapsamında kişiler zorunlu olarak devletin oluşturduğu çeşitli emekli sandığı, bağkur, ssk gibi sandıklara kazancı oranında hesaplanan prim kesintileri yapılarak yaşlılığında hem geçimini sürdürmesi hemde sağlık giderlerinin karşılanması amacı ile fonda biriktirilip emekli olduğu zaman emekli maaşı olarak kişilere her ay veya üç er aya bir ödemeler yapılır. Bu süreç kişiler için meşakkatli geçsene emeklilik için şartları ve gün sayısını tamamladıkları zaman emekli olabilmek için başvuru yapacakları günü iple çekerler. Ve emeklilik başvurusunu nereye yapılacağını ve hangi evraklar ile gerçekleşeceğini pek kimse bilmez haklı olarak. İşte bugün ki emeklilik haberi başlığında bilgi vereceğimiz emeklik başvurusu nasıl yapılır konusunda sizleri bilgilendireceğiz. Emeklilik şartlarını tamamlayanların başvuru yapabilmeleri için SGK iki türlü seçenek sunmuştur. Şimdi sizlere sırası ile bu aşamaları ve yapmanız gerekenleri tek tek anlatacağız.
Şahsen Yapılan Emelilik Başvurusu Nasıl Yapılır;
- İkametin izin bulunduğu Sosyal Güvenlik Kurumu merkezine emeklilik için hazırladığını başvuru belgeleri ile müracaat için gidin.
- Sosyal Güvenlik Kurumu merkezine gittiğinizde emeklilik başvurusu yapmak istediğinizi belirtince size tahsis talep ve beyan taahhüt formu vereceklerdir. Bu formdaki alanları eksiksiz ve doğru şekilde doldurup, emeklilik başvurusu için gereken belgelerin arasına koyup görevli kişiye veriniz.
- Evrakları teslim ettikten sonra başvurunuzu yapmış olacaksınız. Emeklilik başvuru neticesi ve maaş bağlanma süresi Sosyal Güvenlik Kurumunun yoğunluğuna ve dosya sayısına göre değişiklik gösterebileceği gibi yaklaşık 2 hafta içinde neticeyi tarafınıza bildirilecektir.
İnternet Üzerinden Yapılan Emeklilik Başvurusu;
e-Devlet panelinden SSK 4A emeklilik başvurusu yapmak için aşağıdaki adımları izleyiniz.
- E-Devlet Kapısı sistemi ile emeklilik başvurusunda bulunmak için e-Devlet Kapısı şifresine ihtiyacınız vardır. Eğer e-Devlet şifreniz yoksa herhangi bir PTT şubesinden T.C. kimlik numaranızın bulunduğu bir belge (T.C. kimlik kartı, ehliyet, pasaport vb.) ile e-Devlet şifresi alabilirsiniz. E-Devlet şifreniz varsa aşağıda bulunan bağlantıdan e-Devlet Kapısı içinde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu uygulaması olan “4A Emeklilik Kaydı” adlı hizmete gidiniz. https://www.turkiye.gov.tr/4a-emeklilik-kaydi
- Bağlantıya tıkladıktan sonra karşınıza gelen ekrandan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” isimli butona tıklayıp kimliğinizi doğrulamak üzere giriş ekranına gidiniz.
- Karşınıza gelen kimlik doğrulama sisteminden dilerseniz T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle e-Devlet Kapısı’na giriş yapabilir, dilerseniz de mobil imza, e-İmza ya da herhangi bir bankanın internet şubesi desteğiyle de e-Devlet Kapısı sistemine giriş yapabilirsiniz. Hangi yöntemle kimliğinizi doğruladığınız önemli değildir. Herhangi bir yöntem ile kimliğinizi doğruladıktan sonra 4/A (SSK) emeklilik başvurunuzu yapabilirsiniz.
Yapılan Emeklilik Başvuruları Nasıl Sorgulanır ?
Yukarıda anlatılan şekilde evraklarınızı tamamlayıp SGK merkezine teslim ettiğini evrak ile birlikte kurum tarafından tüm sgk günleriniz ve diğer şahsi şartları taşıyıp taşımadığınız hususlar incelenir. Ortalama 2 hafta sonra eğer sizi SGK dan aramadılar ise veya emeklilik tahsis işlemi ile ilgili mesaj gelmedi ise işlemin aşamasını Doküman Yönetim Sistemi üzerinden takip edebilirsiniz. SGK tarafından hayata geçirilen ve etkin şekilde kullanılmaya başlanılan DYS ile emeklilik başvuru sorgulaması yaklaşık 3-4 dakika içinde yapılabilmektedir. Emeklilik başvuru sorgulaması yapabilmek için aşağıdaki aşamaları takip etmeniz gerekiyor.
- Aşağıda bağlantı adresi bulunan linke tıklayarak e-Devlet Kapısı sistemine giriş yapıp, “Sosyal Güvenlik Kurumu DYS Evrak Takip” isimli uygulamayı açınız.
- Uygulamayı açtıktan sonra e-Devlet Kapısı’na giriş yapmanız yani kimliğinizi doğrulamanız gerekmektedir. Kimliğinizi doğrulamak için “Kimliğimi Şimdi Doğrula” isimli butona tıklayınız.
- Karşınıza gelen kimlik doğrulama ekranından herhangi bir kimlik doğrulama yöntemi aracılığı ile e-Devlet Kapısı sistemine giriş yapınız. Eğer e-Devlet Kapısı şifresini unuttuysanız herhangi bir bankanın internet şubesini kullanarak da e-Devlet’e girebilirsiniz.
- Başarılı bir şekilde giriş yaptıktan sonra uygulama sizi Sosyal Güvenlik Kurumunun resmi sitesine yönlendirecektir. Bunun için karşınızda bulunan “Uygulamaya Git” isimli butona basınız.
- Butona tıklayıp siteye gittikten sonra emeklilik başvurunuzu yaptığınız yılı seçip “Sorgula” butonuna basmalısınız.
- Butona tıkladıktan sonra emeklilik başvuru durumunuz ekrana gelecektir.
Emeklilik Başvurusunda Hangi Belgeler İstenmektedir ?
Kurum tarafından diğer yapılan her başvurunun yanında ek belgeler istediği gibi emeklilik başvurusunda da bir takım kağıtları ve fotokopileri sizden istemektedir. Bu evraklar emeklilik başvurusu evrakları başlığı altında sizlerin yardımını görmesi için alt kısımda belirtilmiştir.
- Vergi muafiyet belgesi
- Sigortalı işten çıkış bildirgesi (çıkış kodu emeklilik nedeni ile olmalı)
- Tarafınızca doldurulmuş Tahsis talep beyan taahhüt belgesi emekli başvuru yapılırken istenen belgelerdir.
- Kimlik fotokopisi.
Emeklilik Başvuru (Tahsis Talep Formu) Dilekçesi Nereye Verilir?
Emekliliğe başvuru dilekçesi, evrakları ekleyip formun üzerindeki boş kutucukların alanlarına kendi bilgilerinizi doğru bir şekilde yazarak ikametinin bulunduğu veya son çalıştığınız iş yerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezine teslim edebilirsiniz.
e-Devletsiz Şifresi Olmadan Emeklilik Başvurusu Sorgulama ?
Eğer evraklarınızı sigortaya emeklilik için teslim ettiyseniz ve emeklilik başvuru bilgisi hakkında süreci öğrenmek için e-Devlet paneline girmek zorunda değilsiniz. e-Devlet Kapısı olmadan da emeklilik durumunuz hakkında bilgi alabilirsiniz. E-Devlet’e girmeden emeklilik sorgulama yapmak için kolaylıkla aşağıdaki sıralamayı takip edin.
- Aşağıdaki linke tıklayarak “Sosyal Güvenlik Kurumu Evrak Kayıt ve Takip Sistemi Arama Sayfası” isimli hizmete gidiniz. Bu hizmet ile emeklilik sorgulaması yapacaksınız.
- Linke tıkladıktan sonra T.C. kimlik numaranızı ve emeklilik başvurusu yaptığınız yılı seçip “Evrak Ara” butonuna tıkladıktan sonra emeklilik durumunuz hakkında bilgi alabilirsiniz.
Emekli Aylığı Nasıl Hesaplanır?
Çalışma süresi boyunca adınıza kesilen primlerin toplamı ve günü 3600 den fazla ise emekli olduktan sonra adınıza bağlanacak emeklilik maaşını bazı pratik hesaplar ile öğrenebilirsiniz. Bunun haricinde SGK sitesi üzerinde “Sosyal Güvenlik Kurumu Emekli Aylığı Hesaplama” motoru ile hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
- Aşağıdaki adrese tıklayıp yukarıda bahsettiğimiz emekli aylığı hesaplaması uygulamasına gidiniz. https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/
- Karşınıza gelen ekrandaki alanları doldurup “Sorgula” isimli butona tıkladıktan sonra emekli aylığınızı hesaplayabilirsiniz.
Eğer şu anda halihazırda 4/A emeklisi iseniz emekli aylığınızı öğrenmek için yapmanız gerekenler aşağıdadır.
- Halihazırda emekliliğiniz bulunuyorsa emekli aylığınızı öğrenmek çok basittir. Bunun için aşağıda linki verilen e-Devlet Kapısı bünyesinde kullanılabilen Sosyal Güvenlik Kurumunun sağladığı uygulamalardan “4A Emekli Aylık Bilgisi” isimli uygulamayı kullanmanız gerekmektedir. https://www.turkiye.gov.tr/4a-emekli-aylik-bilgisi
- Linke tıkladıktan sonra emekli aylığınızı öğrenmeniz için kimliğinizi doğrula malısınız. Kimliğinizi doğrulamak için “Kimliğimi Şimdi Doğrula” isimli butona tıklayınız.
- Kimliğinizi doğruladıktan sonra 4A SSK emekli maaşınızı öğrenebilirsiniz.
- İstediğiniz bir metot ile kimliğinizi doğruladıktan sonra 4A SSK emekli aylığınız hakkındaki bilgilere ulaşabilirsiniz.
Güncel Hali İle Emekli Maaşı Ne Kadar?
2019 senesi içerisinde ülke ekonomisindeki bazı ödeme, maaş ve diğer ödenekler ölçüm değeri olarak TÜFE’deki ve ÜFE’deki yıllık dönemlere göre baz alınan rakamlar ile çarpımı sonucunda çıkan oran asgari ücrete, memur maaşlarına ve tüm bağkur, emekli sandığı ve ssk emekli maaşlarına yansıtılarak maaşlara zamlar yansıtıldı. Bu zamlardan en çok etkilenen de memur emeklileri oldu. Bahsi geçen emekli aylıkları aşağıda belirtilmiştir.
- Kamu memuru emeklisi en düşük emekli maaş 2379 TL
- 4/A SSK emeklisi en düşük maaş 1125 TL (2000 Yılından sonra emekli olmuş kişiler için.)
- 4/A SSK emeklisi en düşük maaş 1888 TL (2000 Yılından önce emekli olmuş kişiler için.)
- Esnaf emeklisi Bağ-kurlu en düşük emekli maaşı 1690 TL
- Tarım emeklisi Bağ-kurlu en düşük emekli maaşı 1189 TL’dir.
Emeklilik Başvurusu Yapmak İçin Lütfen TIKLAYINIZ!
Umarız yukarıda anlatılan tüm aşamalar emekli olacak kişilerin faydasına olan yönlendirmeler ve bilgiler olmuştur. Emekli başvurusu yapmadan önce prim günlerinizi mutlaka iyi hesaplayın, emekliliğiniz süresinin uzamasına veya kısalmasına sebeplerden en temel şart ise işe giriş tarihinizdir bu tarihi iyi öğrenmeniz ve bu tarihin emeklilik yaşınızı ne kadar eski ise geriye çekeceğini unutmayın. Tüm hesaplamaları bitirdikten sonra başvuru yaparsanız kurumdan size red gelmesinin önüne geçmiş olursunuz.